pj007 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Witam Czy już może jest w sieci dekoder dla plików zaszyfrowanych tym wirusem ? Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 To prawdopodobnie (bez diagnostyki nie jestem w stanie powiedzieć na pewno*) Ranosomware Tesla 2. Istnieje skuteczny dekoder, dzięki, któremu odzyskasz pliki Niestety, jest to wersja starsza, więc wymaga mozolnej procedury opisanej w pliku Instrutions.html Zastosuj się do instrukcji TeslaCrypt shuts down and Releases Master Decryption Key. P.S: Rozumiem, że infekcja została usunięta i zostały tylko pliki? Jeśli nie to obowiązkowo przed deszyfracją należy pozbyć się infekcji (inaczej dojdzie do reszyfracji). W tym cel dostarcz zestaw raportów z FRST oraz GMER. * - zuploduj zaszyfrowany plik na serwis ID Ranomware, wykonaj analizę i podaj wynik. Odnośnik do komentarza
pj007 Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Tutaj był mój wątek : https://www.fixitpc.pl/topic/31321-unblockupcin-pora%C5%BCka/?do=findComment&comment=188606 Od tego czasu nic się nie zmieniło Ta infekcja nazywa się : UnblockUPC Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Mój błąd, bo patrzyłem tylko na końcówkę, która faktycznie jest oznaka charakterystyczną Tesli, natomiast sama infekcja to Faktycznie Ransomware.UnBlockUPC. Jest mi przykro poinformować, że dotychczasowo chyba nie opracowano skutecznego dekodera na ten typ wirusa Wykonaj diagnostykę dla pewności, opisaną przeze mnie w 1 poście. Odnośnik do komentarza
pj007 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Witam Czy jest może gdzieś już dekryptor ? Trzymam te pliki ale google nic nie pokazuje w tym aspekcie. Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Firmy antywirusowe już nie tworzą nowych dekryptorów, uznały, że to im się nie opłaca. Tak więc nie ma co liczyć na dekryptor. jessi Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 @pj007 Niestety nadal głucho. W temacie dedykowanym tej infekcji na BleepingComputer żadnych nowych informacji: KLIK. @jessica To nie tyle, że się "nie opłaca", to jest zależne od tego czy jest możliwe złamanie konkretnego algorytmu. Np. firma Emsisoft nadal wydaje dekodery gdy jest to możliwe: KLIK. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi