klawisz1313 Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Witam, z góry przepraszam za brak jakichkolwiek raportów, jednak mam dość nietypowy problem. Posiadam laptopa lenovo g510. Postanowiłem nieco zwiększyć jego możliwości poprzez instalację dysku SSD. Dysk SSD zamontowałem w miejscu dysku twardego, natomiast dysk HDD przy pomocy adaptera (HDD Caddy) został zamontowany w miejsce napędu optycznego. Po uruchomieniu komputera, muszę czekać około 30 minut żeby Windows wykrył dysk HDD. Dysk nie pojawia się nawet w menedżerze urządzeń, jednak dioda na adapterze cały czas się świeci i wskazuje stan "bezczynności". Nie wiem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Ubuntu (uruchomiony z pendrive'a) wykrywa oba dyski natychmiastowo, bez żadnych problemów. Próbowałem zaktualizować sterowniki jednak nie dało to żadnych efektów. Na stronie hddcaddy.eu znalazłem informację aby zamiast intel® series chipset family sata ahci controller użyć standard SATA AHCI Controller jednak po tej zmianie system w ogóle nie wykrywa dysku. Według informacji producenta adapter jest kompatybilny z dyskiem który posiadam. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Na tym dysku HDD masz system operacyjny albo jakieś pozostałości po nim? Na jakim systemie w ogóle pracujesz? Która wersja windowsa? Odnośnik do komentarza
klawisz1313 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 HDD został sformatowany, system plików na nim to NTFS Posiadam Windows 10 build 10.0.14393 Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Jest opcja, żeby ponownie usunąć na nim wszystkie dane? Zdaję sobie sprawę, że to może być problemowe, niemniej to dosyć istotne. Jeśli tak to uruchom najpierw cmd jako administrator, wpisz w nim diskpart, a potem już w diskpart : (po kazdej komendzie oczywiscie zatwierdzasz enterem) list disk sel disk X (zamiast X podaj numer tego dysku hdd, upewnij się czy aby na pewno się nie pomyliłeś) clean disk (to czyści sektory od 0 do 2048 + sektory, gdzie znajduja sie mtf, mftmir, bootcopy. create prim disk format fs=ntfs quick Zobacz czy zmieni to sytuacje. Odnośnik do komentarza
klawisz1313 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Zrobiłem to co mówiłeś dodatkowo ustawiłem sterownik ponownie na standard SATA AHCI Controller i sytuacja troszkę się zmieniła Teraz po uruchomieniu komputera słyszę że dysk zaczyna pracę, natomiast menedżer urządzeń wyświetla jakieś "krzaki". Update 04.03.2017 Zmieniłem dysk w adapterze na inny (o mniejszej pojemności) i na razie wszystko działa. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi