T9K Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Witam. Dostałem od znajomego twardziela - seagate 500gb 7200.11 2.5 cala, który PODOBNO zaliczył "dachowanie" celem sprawdzenia czy jeszcze coś z niego będzie I tak, jako że nie posiadam już blaszaka tylko laptopa to go podłączałem przez taki oto WYNALAZEK. (działa na 100% ponieważ dwa inne dyski idą od pierwszego kopa) -W zarządzaniu dyskami go widać jako "nieznany i niezainicjowany" i przy próbie jego inicjacji wywala błędem "urządzenie nie jest gotowe". -W live cd ubuntu przez tamtejsze zarządzanie dysku nie idzie na nim wykonać niczego (formatowania, testu, dodania/usunięcia partycji) i pokazuje 0KB pojemności SCREEN (który jakoś do końca mi nie wyszedł...) -MHDD nie widzi go wcale (chyba nie wspiera USB...) -Victoria wywala błąd "invalid drive geometry", no i też nie idzie nic wykonać (smart - same "zera") SCREEN Da się coś z nim zrobić jeszcze...? Czy nadaje się tylko do piachu... Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Uzyj tego narzędzia http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html,ono na pewno umie diagnozować dyski na USB Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Crystal też się wyłożył i też go nie widzi: http://i53.tinypic.com/2gv4z2q.jpg Nawet próbowałem włączać w nim zaawansowane wyszukiwanie dysków czy grzebać w opcjach - nic z tego. Na screenie pokazany też zarządzanie dysków i on tam jest (Dysk 1, nieznany, niezainicjowany i błąd jaki wywala przy próbie inicjacji) Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Pod Windowsem możesz jeszcze spróbować użyć HDD Scan. Jeśli nie przejdzie, to w tutorialach znajdziesz poradnik jak odczytywać S.M.A.R.T., tam napisałem jak dopchać się do S.M.A.R.T. za pomocą GNU/Linuksa (czasem pod Windowsem do dysku nie można się dopchać, a GNU/Linux nie robi problemów, z tego co pamiętam na płycie Ubuntu nie ma smartmontools). Jeśli i to nic nie da, to proponuję jeszcze spróbować po prostu podpiąć ten dysk bezpośrednio do płyty głównej, bo czasem to też może mieć znaczenie. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 smartmontools pod ubuntu też nie zdał egzaminu, wywala "device not connected". Przy okazji mam dobry screen z obsługi dysków ubuntu -> http://i53.tinypic.com/281ub90.png A tak wygląda sytuacja w HDDScan - wykrywa że "coś" tam jest ale smarta już zrobić się nie da: i robiłem próby przy bezpośrednim podłączeniu do stacjonarki - te same rezultaty, zaś mhdd wcale go nie widzi (niezależnie czy jest AHCI czy IDE w biosie ustawione). Aha, gdy dysk zostanie podłączony i "dostanie" zasilanie to przez około 10 sekund "tyka" jak aligator z piotrusia pana... Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 po tym "tykaniu" się wyłącza? bo ja miałem taki przypadek że przez 10 sekund tykał i się wyłączał - był walnięty.. Chyba z tym dyskiem nie wiele zrobisz, ale mogę się mylić Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Po tym "tykaniu", słychać cicho jak się talerze CIĄGLE kręcą, nawet jak nie jest podłączony kablem SATA (na samym zasilaniu)... Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Dobra, sam nic raczej nie zdziałasz. W serwisie, jeśli mają terminal dyskowy, to może coś z tym zrobią, ale i to nie jest pewne. Tak, czy owak oddałbym dysk do serwisu. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Raczej o serwisie też można zapomnieć bo ten twardziel podobno został z jakieś "rupieciarni" (cokolwiek miało by to znaczyć) wyciągnięty przez kogoś tam... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi