Skocz do zawartości

Zupełnie martwy XP obok funkcjonalnego Win7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam 3 systemy: XP, XP-Test i Win7. Wczoraj na XP odinstalowywałem wszystkie programy / sterowniki Samsung (stary telefon). Pu usunięciu w/w przeczyściłem rejestr za pomocą Eusing Free Registry Cleaner, wyszukałem i usunąłem z dysku wszystkie obiekty zawierające w nazwie  "Samsung". Diabli mnie podkusili spróbować "doczyścić" rejestr za pomocą nieaktualnego jv16 PowerTools X. Teoretycznie program nic nie zrobił oprócz otworzenia strony zapraszającej do rejestracji - ale chyba jednak. Ważne: Kliknąłem "Wyczyść rejestr" i coś dot. plików (wiem że to mętna informacja). Wszystkie te operacje były wykonane bez restartu systemu. Po restarcie system XP już nie wstał. Po kolei:
- boot manager Win7 wykrzyczał informację o braku ntldr. Faktycznie. Przy okazji stwierdziłem że brakuje również ntdetect.com i boot.ini. Z paczki ...\ServicePackFiles\i386 skopiowałem 2 pierwsze, boot.ini dopisałem ręcznie.  Efekt: po wybraniu starszego systemu > wybór XP > XP następował restart bez żadnego komunikatu.
BTW: w XP-Test też brakuje plików rozruchowych.
- ręcznie doposałem wejście na konsolę - konsola działa, system z każdej opcji rozruchu restartuje kompa.

PS. Plik explorer.exe jest na swoim miejscu. Podstawowe pliki systemowe ( http://traxter-online.net/kontrola-procesow-systemowych/ ) również.

I teraz pytanie: od czego zacząć  - jak zrobić jakiś log?

---

Edit: podaję na wszelki wypadek:

Menedľer rozruchu systemu Windows
---------------------------------
Identyfikator              {bootmgr}
device                  partition=D:
description             Windows Boot Manager
locale                  pl-PL
inherit                 {globalsettings}
default                 {current}
resumeobject            {86985a50-8f17-11e2-9f29-81f613d52248}
displayorder            {ntldr}
                        {current}
toolsdisplayorder       {memdiag}
timeout                 5

Modu adujĄcy starszĄ wersj© systemu Windows
---------------------------------------------
Identyfikator              {ntldr}
device                  partition=D:
path                    \ntldr
description             Systemy XP

Modu adujĄcy rozruchu systemu Windows
---------------------------------------
Identyfikator              {current}
device                  partition=C:
path                    \Windows\system32\winload.exe
description             Windows 7
locale                  pl-PL
inherit                 {bootloadersettings}
recoverysequence        {86985a52-8f17-11e2-9f29-81f613d52248}
recoveryenabled         Yes
osdevice                partition=C:
systemroot              \Windows
resumeobject            {86985a50-8f17-11e2-9f29-81f613d52248}
nx                      OptIn

*Teraz zobaczyłem że chyba zły dział...

Edytowane przez broda99
Temat przenoszę do działu Pozostałe zagadnienia komputerowe z działu Pomocy doraźnej. //Miszel03
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nie testowałem działania programu jv16 - niemniej mam spore wątpliwości, że to on spowodował usunięcie plików rozruchowych. Samo ich zniknięcie może sugerować, że są braki w innych, niezbędnych plikach. 

Żeby wyeliminować z grupy podejrzanych rejestr systemu sprobuj podmienić obecne gałęzie na te, które zostały utworzone bezposrednio przy instalacji windowsa, a ktore sa w katalogu c:\windows\repair  

Dalszy krok to sprawdzenie czy wszystkie pliki istnieją. Uważam, że wzmianka o tym, że "podstawowe" pliki istnieją była niepotrzebna. Link, który podaleś wspomina o 9. Plikow niezbędnych do startu systemu jest dużo więcej. Skoro XP-test działa, możesz też zrobić prymitywne rozpoznanie jakie są różnice w plikach. 

Sprawdź w gsmartcontrol stan dysku, jeśli nie będzie nic zaznaczone na czerwono to zapuść chkdsk w celu sprawdzenia integralności systemu plików.  

Spróbowałbym też w ramach diagnozy  nadać uprawnienia plikom i gałęzią rejestru. Podkreślam, że to element diagnostyczna, a nie próba rozwiązania problemu, wiec przed tym zabiegiem zrob kopie, najlepiej rzecz jasna całego woluminu. 

Pokaż ukrytą zawartość

W dalszej opcji to już chyba debugowanie samego startu, przynajmniej na obecnym etapie tak mi się wydaję. 

1. Podmiana plików rejestru nic nie dała.
2. XP-Test również nie działa - nie bardzo mam jak porównać pliki. Postaram się jak najszybciej zainstalować go jeszcze raz .

Cytat
BTW: w XP-Test też brakuje plików rozruchowych.

3. Dysk jest sprawny (0 uszkodzonych / czekających na realokację sektorów). Chkdsk nie znajduje żadnych błędów na żadnym z dysków.
4.

Cytat

Spróbowałbym też w ramach diagnozy  nadać uprawnienia plikom i gałęzią rejestru

Nie bardzo mam jak to zrobić dysponując tylko Win7.

Co jeszcze w tym momencie mogę zrobić?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...