broda99 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Witam,Mam 3 systemy: XP, XP-Test i Win7. Wczoraj na XP odinstalowywałem wszystkie programy / sterowniki Samsung (stary telefon). Pu usunięciu w/w przeczyściłem rejestr za pomocą Eusing Free Registry Cleaner, wyszukałem i usunąłem z dysku wszystkie obiekty zawierające w nazwie "Samsung". Diabli mnie podkusili spróbować "doczyścić" rejestr za pomocą nieaktualnego jv16 PowerTools X. Teoretycznie program nic nie zrobił oprócz otworzenia strony zapraszającej do rejestracji - ale chyba jednak. Ważne: Kliknąłem "Wyczyść rejestr" i coś dot. plików (wiem że to mętna informacja). Wszystkie te operacje były wykonane bez restartu systemu. Po restarcie system XP już nie wstał. Po kolei:- boot manager Win7 wykrzyczał informację o braku ntldr. Faktycznie. Przy okazji stwierdziłem że brakuje również ntdetect.com i boot.ini. Z paczki ...\ServicePackFiles\i386 skopiowałem 2 pierwsze, boot.ini dopisałem ręcznie. Efekt: po wybraniu starszego systemu > wybór XP > XP następował restart bez żadnego komunikatu.BTW: w XP-Test też brakuje plików rozruchowych.- ręcznie doposałem wejście na konsolę - konsola działa, system z każdej opcji rozruchu restartuje kompa. PS. Plik explorer.exe jest na swoim miejscu. Podstawowe pliki systemowe ( http://traxter-online.net/kontrola-procesow-systemowych/ ) również. I teraz pytanie: od czego zacząć - jak zrobić jakiś log? --- Edit: podaję na wszelki wypadek: Menedľer rozruchu systemu Windows --------------------------------- Identyfikator {bootmgr} device partition=D: description Windows Boot Manager locale pl-PL inherit {globalsettings} default {current} resumeobject {86985a50-8f17-11e2-9f29-81f613d52248} displayorder {ntldr} {current} toolsdisplayorder {memdiag} timeout 5 Modu adujĄcy starszĄ wersj© systemu Windows --------------------------------------------- Identyfikator {ntldr} device partition=D: path \ntldr description Systemy XP Modu adujĄcy rozruchu systemu Windows --------------------------------------- Identyfikator {current} device partition=C: path \Windows\system32\winload.exe description Windows 7 locale pl-PL inherit {bootloadersettings} recoverysequence {86985a52-8f17-11e2-9f29-81f613d52248} recoveryenabled Yes osdevice partition=C: systemroot \Windows resumeobject {86985a50-8f17-11e2-9f29-81f613d52248} nx OptIn *Teraz zobaczyłem że chyba zły dział... Edytowane 22 Lutego 2017 przez broda99 Temat przenoszę do działu Pozostałe zagadnienia komputerowe z działu Pomocy doraźnej. //Miszel03 Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Nie testowałem działania programu jv16 - niemniej mam spore wątpliwości, że to on spowodował usunięcie plików rozruchowych. Samo ich zniknięcie może sugerować, że są braki w innych, niezbędnych plikach. Żeby wyeliminować z grupy podejrzanych rejestr systemu sprobuj podmienić obecne gałęzie na te, które zostały utworzone bezposrednio przy instalacji windowsa, a ktore sa w katalogu c:\windows\repair Dalszy krok to sprawdzenie czy wszystkie pliki istnieją. Uważam, że wzmianka o tym, że "podstawowe" pliki istnieją była niepotrzebna. Link, który podaleś wspomina o 9. Plikow niezbędnych do startu systemu jest dużo więcej. Skoro XP-test działa, możesz też zrobić prymitywne rozpoznanie jakie są różnice w plikach. Sprawdź w gsmartcontrol stan dysku, jeśli nie będzie nic zaznaczone na czerwono to zapuść chkdsk w celu sprawdzenia integralności systemu plików. Spróbowałbym też w ramach diagnozy nadać uprawnienia plikom i gałęzią rejestru. Podkreślam, że to element diagnostyczna, a nie próba rozwiązania problemu, wiec przed tym zabiegiem zrob kopie, najlepiej rzecz jasna całego woluminu. Pokaż ukrytą zawartość subinacl /subkeyreg HKEY_LOCAL_MACHINE /grant=administrators=f /grant=system=fsubinacl /subkeyreg HKEY_CURRENT_USER /grant=administrators=f /grant=system=fsubinacl /subkeyreg HKEY_CLASSES_ROOT /grant=administrators=f /grant=system=fsubinacl /subdirectories %SystemDrive% /grant=administrators=f /grant=system=fsubinacl /subdirectories %windir%\*.* /grant=administrators=f /grant=system=f W dalszej opcji to już chyba debugowanie samego startu, przynajmniej na obecnym etapie tak mi się wydaję. Odnośnik do komentarza
broda99 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 1. Podmiana plików rejestru nic nie dała.2. XP-Test również nie działa - nie bardzo mam jak porównać pliki. Postaram się jak najszybciej zainstalować go jeszcze raz . Cytat BTW: w XP-Test też brakuje plików rozruchowych. 3. Dysk jest sprawny (0 uszkodzonych / czekających na realokację sektorów). Chkdsk nie znajduje żadnych błędów na żadnym z dysków.4. Cytat Spróbowałbym też w ramach diagnozy nadać uprawnienia plikom i gałęzią rejestru Nie bardzo mam jak to zrobić dysponując tylko Win7. Co jeszcze w tym momencie mogę zrobić? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 A czemu nie spróbujesz instalacji naprawczej? Jakos w ogóle pominąłem to najbardziej oczywiste rozwiązanie. Chodzi o instalację kolokwialnie zwaną "nakładkową", przy XP on podmieniał systemowe pliki jeżeli wersja była zgodna, w ten sposób szło nawet zaadaptować XP pod wirtualne maszyny czy na zupelnie inny sprzęt. Odnośnik do komentarza
broda99 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Masz na myśli "drugie r"? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Tak, można to tak ująć. Odnośnik do komentarza
broda99 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Mam obawy że ten mechanizm owszem - przywróci system ale rozwali wszystkie programy / ustawienia. Jeśli już miałbym się zdać na automat - to raczej na ten: https://www.fixitpc.pl/topic/5655-przywracanie-systemu-windows-xp-offline/ - co o tym myślisz? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Napisałem co masz zrobić. Zobacz co zmienia wspomniana przeze mnie funkcja i tyle. Przywracanie systemu opiera się przecież na shadow volume copy, możesz sam sprawdzić jakie są punkty przywracania i co zawierają.. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi