rudyesq Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Witam mam pewien problem polegajacy na niemozliwosci uruchomienia centrum zabezpieczen systemu windows nie wiem dokladnie co sie stalo prawdopodobnie zostal z internetu zciagniety jakis trojan lub inne diabelstwo przeskanowalem kompa adawarem jednak nic nie znalazl. problem objawia sie niemozliwoscia uruchomienia centrum zabezpieczen posrednio a gdy na sile uruchamiam usluge z panelu administracyjnego a nastepnie oprogramowanie microsoft security essentials wywala mi wszystko do poprzedniego stanu tak jakby infekcja miala tendencje do zabijania oproramowania antywirusowego w pamieci operacyjnej prosze o pomoc w zalaczniku zamieszczam dla logi z OTL dla platformy 64bit windows7 OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Próbowałeś uruchamiać ComboFix i nie ma o tym ani słowa. Zaś log z OTL zdekompletowany - nie ma części Extras, nie przestawiłeś "Rejestr - skan dodatkowy" na "Użyj filtrowania". Proszę dostarcz. problem objawia sie niemozliwoscia uruchomienia centrum zabezpieczen posrednio a gdy na sile uruchamiam usluge z panelu administracyjnegoa nastepnie oprogramowanie microsoft security essentials wywala mi wszystko do poprzedniego stanu tak jakby infekcja miala tendencje do zabijania oproramowania antywirusowego w pamieci operacyjnej W raporcie notuję ukryte zadanie Harmonogramu o bełkotliwej nazwie: [2011-02-27 14:14:05 | 000,000,304 | -HS- | M] () -- C:\Windows\Tasks\acxjircdbp.job Wg czasów powstania są dwa pliki ukryte stworzone "w komplecie": [2011-02-26 14:38:43 | 000,000,304 | -HS- | C] () -- C:\Windows\tasks\acxjircdbp.job[2011-02-26 14:38:40 | 000,118,784 | RHS- | C] () -- C:\Windows\SysWow64\autoconvc.dll Zadanie *.job musi kierować do jakiegoś pliku docelowego. Dostarcz uzupełniający raport z Autoruns. . Odnośnik do komentarza
rudyesq Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 dziekuje za szybka odpowiedz zamieszczam extras.txt oraz autoruns.txt jako uzupelnienie oraz i otl.txt jezeli sprawa tyczy sie combofix to nic to nie daje bo poprostu sie u mnie nie odpala niezgodnosc systemu taki jest komunikat dzieki i pozdrawiam Extras.Txt OTL.Txt AutoRuns.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 jezeli sprawa tyczy sie combofix to nic to nie daje bopoprostu sie u mnie nie odpala niezgodnosc systemu taki jest komunikat Oczywiście nie chodziło mi o jego uruchomienie, tylko skomentowałam fakt, że poczyniłeś taką próbę, a nie powiedziałeś o tym. Wszystko jest istotne w dziale Malware. nie wiem tylko jak wygenerowai i podeslac ci raport z autoruns prosilbym o instrukcje Z prawokliku na Autoruns wybierasz Uruchom jako Administrator, czekasz aż ukończy skanowanie (na spodzie ma widnieć adnotacja "Ready"), z menu File > Save... > przestawiasz z ARN na TXT. Log dostaw w Załączniku w poście wyżej. Ja tu stosownie zedytuję swój post. EDIT: dodałeś log. Nie widzę w gałęzi Harmonogramu tego obiektu ... Przejdźmy więc do usunięcia tego co jest tu zdowodowane jako istniejące: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL [2011-02-26 14:38:43 | 000,000,304 | -HS- | C] () -- C:\Windows\tasks\acxjircdbp.job [2011-02-26 14:38:40 | 000,118,784 | RHS- | C] () -- C:\Windows\SysWow64\autoconvc.dll :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. Komputer będzie restartował. Po restarcie otrzymasz log z usuwania. 2. Wygeneruj nowe logi z OTL opcją Skanuj. Dołącz log powstały z usuwania. . Odnośnik do komentarza
rudyesq Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 przesylam logi 02282011_120905.txt Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 1. Nie wkleiłeś skryptu jak należy, bo jest: Error: Unable to interpret in the current context! Z odczytu wynika, że obciąłeś [emptytemp] do [emptytemp. Skutki: pliki tymczasowe nie zostały wcale wyczyszczone. Powtórz zadanie, możesz je wykonać przez TFC - Temp Cleaner. To dokładnie odpowiednik tej komendy w OTL, ten sam autor. 2. W nowych logach nie widzę dodatkowych przyrostów. Nasuwa się pytanie: czy teraz po zresetowaniu systemu Centrum zabezpieczeń działa? Odnośnik do komentarza
rudyesq Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 dziala jak marzenie tylko teraz jeszcze jeden problem w momencie proby uruchomienia microsoft security essentials wyswietla komunikat ze :"nie mozna uruchomic okreslonej uslugi, poniewaz jest ona wylaczona, lub nie sa wlaczone urzadzenia z nia skojarzone" kod bledu0x80070422 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 tylko teraz jeszcze jeden problem w momencie proby uruchomienia microsoft security essentials wyswietla komunikat ze :"nie mozna uruchomic okreslonej uslugi, poniewaz jest ona wylaczona, lub nie sa wlaczone urzadzenia z nia skojarzone" W logu widzę: SRV:64bit: - [2010-11-11 14:36:38 | 000,282,616 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [On_Demand | Stopped] -- C:\Program Files\Microsoft Security Client\Antimalware\NisSrv.exe -- (NisSrv)SRV:64bit: - [2010-11-11 14:36:38 | 000,012,784 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [Disabled | Stopped] -- C:\Program Files\Microsoft Security Client\Antimalware\MsMpEng.exe -- (MsMpSvc) Usługa MsMpSvc ma status "Disabled". Start > w polu szukania wklep services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator > na liście wyszukaj Microsoft Antimalware Service > z dwukliku wywołaj Właściwości i Typ startowy przestaw na Automatyczny, zaś usługę zainicjuj. Podaj rezultaty. . Odnośnik do komentarza
rudyesq Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 wkleilem wyszukalem uruchomilem jak powiedzial juliusz cezar wszystko dziala dziekuje serdecznie jestes boginia w razie przyszylych problemow wiem gdzie szukac pomocy dziekuje slicznie i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 To jeszcze nie koniec zadań. 1. Usunięcie kopii zapasowych szkodnika: w OTL wywołaj funkcję Sprzątanie. 2. Usunięcie resztówek ComboFix: w Autoruns wejdź do karty Scheduled Tasks i usuń te dwa: "Task Scheduler"+ "\{504325DB-FE1C-41DB-843B-2CFFAF7DCD80}" "" "" "c:\users\remek\desktop\combofix.exe"+ "\{C4A61D0A-0A3A-4DBC-9E2E-47E19CBBEACC}" "" "" "c:\users\remek\desktop\combofix.exe" 3. Aktualizacja oprogramowania: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216023FF}" = Java 6 Update 23"{AC76BA86-7AD7-FFFF-7B44-A91000000001}" = Adobe Reader 9.4.2 MUI Szczegóły aktualizacyjne w tym wątku: INSTRUKCJE. 4. Usunięcie kopii systemu mogącej trzymać nagranego trojana oraz inne niepożądane zmiany: INSTRUKCJE. . Odnośnik do komentarza
rudyesq Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 ok posprzatane aktualizacje wgrane linki do combofix usuniete kopii zapasowej nie posiadam wiec nie ma problemu tym razem to juz chyba koniec milo mi sie rozmawialo jeszcze raz dziekuje za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 kopii zapasowej nie posiadam wiec nie ma problemu Na pewno? Ja nie mówię o kopii zapasowej robionej ręcznie, tylko o kopii cieniowej tworzonej przez Windows 7 automatycznie = Przywracanie systemu. Jeśli jest wyłączone, to owszem kopii nie masz. Ale jeśli włączone, jest i ma nagrane wszystkie szkodniki i należy według instrukcji wyczyścić foldery Przywracania systemu. Odnośnik do komentarza
rudyesq Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 nie napewno wylanczam ja odruchowo ze wzgledu na zajmowanie miejsca oraz na tendencje do gromadzenia sie w niej wirusow roznego typu i masci do odzyskiwania systemu uzywam obrazu dysku systemowego zrobionej po zainstalowaniu windowsa wraz z oprogramowaniem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Wystosuję tu lekkie ostrzeżenie, akurat Przywracania systemu nie polecam wyłączać na platformie Windows 7. Jest to istotna funkcja ratująca te systemy z opałów, a co więcej z funkcji można skorzystać nawet jeśli system nie startuje wcale (płyta WinRE). Twoje decyzja, ale rozważ to rozsądnie. Zaś przydział miejsca przecież ręcznie można ustalić. Jeśli nie masz więcej pytań, temat zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi