Didu2012 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Chciałem zrobić porządek na rodziców komputerze, bo od jakiegoś czasu przeglądanie internetu to masakra. Non stop wyskakują jakieś reklamy, wygrałeś nagrodę, zostałeś wylosowany itd. Zrobiłem skan programem FRST, przesyłam zatem raporty i proszę o pomoc ! EDIT: Przpraszam, oto brakujące raporty: Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Didu2012 Logi dodane. Czyszczę, łączę temat. Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 W raportach brak oznak infekcji, system jest w dobrej kondycji. Występowanie reklam w tej dobie internetu jest niestety, zwykłą codziennością, coraz trudniej to w całości blokować. W przeglądarkach proponuje zmienić bloker reklam z AdBlock na uBlock Origin, ten drugi jest wg mnie znacznie lepszy. W FireFox bieżącą wyszukiwarką jest Ask, która za pewne domyślna nie jest. Otwórz FireFox > Opcje > Wyszukiwanie > skasuj wszystko z wyjątkiem Google. Odnośnik do komentarza
Didu2012 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zdaję sobie sprawę, że dziś internet pełen jest reklam, jednak tu problem jest specyficzny. Są strony internetowe na które jak wejde (m.in) na tym forum, jak cokolwiek kliknę np chcę przesunąć stronę w dół to wyskakuje nowa karta z taką np reklamą: Czy po prostu olać to i przejść do porządku dziennego ? Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zrób proszę to co powiedział Miszel i zainstaluj uBlock Origin. Daj znać czy to zabiło problem, czy nadal występuje. Odnośnik do komentarza
Didu2012 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 zainstalowałem uBlock Orgin, pomogło niewiele. Zauważyłem, że czasem po kliknięciu czegokolwiek otwiera się nowa karta i od razu zostaje automatycznie zamknięta zanim załaduje się reklama. Jednak nadal bardzo często otwiera się karta z reklamą i trzeba ją zamykać ręcznie. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Ok, dziwne, spróbuj jeszcze wyczyścić przeglądarki, może to pomoże. Do tego na obu zainstaluj uBlock Origin. FIREFOX - CZYSZCZENIE:Odłącz synchronizację (o ile włączona): https://support.mozilla.org/pl/kb/jak-skonfigurowac-firefox-syncMenu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Odśwież program Firefox. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone.Menu Historia > Wyczyść historię przeglądaniaCHROME CZYSZCZENIE:Zresetuj synchronizację (o ile włączona): https://support.google.com/chrome/answer/6386691Ustawienia > karta Rozszerzenia > odinstaluj wszystkie nieznane i niepotrzebne Ci rozszerzeniaUstawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Resetowanie ustawień. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone.Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Szukaj > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy wszystko z wyjątkiem Google.Zresetuj cache wtyczek. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz. Daj znać czy pomogło czy nie. Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Przejrzałem te raporty jeszcze raz, nic w nich nie ma. To nie wygląda na reklamy o podłożu infekcyjnym. U siebie (np.: na serialnet.pl) też mam takie reklamy: Odnośnik do komentarza
Didu2012 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Ok, dziękuje za sprawdzenie raportów pod kontem infekcji. Wyczyściłem przeglądarki zgodnie z zaleceniem + program uBlock Orgin i efekt jest pozytywny. Reklamy się nie włączają, a przeglądarki działają płynniej. Dzięki za pomoc kolejny już raz ! Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 FRST, raporty możesz już usunąć - KLIK. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi