kamilinio Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Witam, kupiłem komputer Lenovo 700-15ISK z dołożoną pamięcią RAM (standardowo były 4GB, aktualnie mam 16GB). Na komputerze wykonałem czystą instalację Windows 10 Pro x64. Niestety dość często zdarzają się różne błędy BSOD. Zainstalowałem sterowniki ze strony Lenovo (dedykowane do mojego modelu) oprócz Intel Management Engine Interface, Intel Serial I/O ponieważ instalator wykrył, że posiadam nowsze. Zainstalowałem wszystkie Windows Update. Sprawdziłem RAM programem Memtest86 i był wolny od wad. Poniżej zrzuty z katalogu minidumps https://drive.google.com/file/d/0B53VnnaeEGQIVjBPeGs4cTFlcVk/view?usp=sharing Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
peniakoff Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 1. Czy to był komputer z preinstalowanym systemem? Jeśli tak, to czy "czysta instalacja" polegała na usunięciu wszelkich partycji i utworzeniu nowych w instalatorze Windows?2. Czy próbowałeś uruchomić komputer wyłącznie z fabrycznie zainstalowanym RAM-em? 3. "Dość często", to znaczy - jak często? W jakich sytuacjach? Z jakich aplikacji wtedy korzystasz? Odnośnik do komentarza
kamilinio Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 1. Komputer był bez systemu. 2. Nie próbowałem, w tym modelu ciężko się dobrać do RAM'u. 3. 15 razy w ciągu godziny. Każdej sytuacji, czasem nawet przed zalogowaniem do systemu Odnośnik do komentarza
peniakoff Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Pomimo tego, że trudno się dostać do RAM-u, zacząłbym od powrotu do konfiguracji producenta. Pozwoli to w blisko 100% stwierdzić, czy błąd nie leży po stronie pamięci / hardware'u. Może być tak, że pamięci nie są uszkodzone, lecz niekompatybilne. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi