Igle Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Komp zaczął się wieszać, po restartach jeszcze kilka razy wstał, potem po włączeniu był już tylko czarny ekran bez możliwości wejścia do biosu, dioda na płycie świeciła się na zielono, monitor się nie uruchamiał. Zasilacz jest ok, bo działa na innej płycie, tak samo dysk. Pewnie nie da się tego ustalić po tym opisie?, no ale postanowiłam mimo wszystko spróbować, nie mam na czym sprawdzić poszczególnych elementów. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Procesor jest najrzadziej psującym się elementem. Nie napisałeś nic o tym czy sprawdzałeś pamięć. Odnośnik do komentarza
Igle Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Nie, z pamięciami nic nie kombinowałam, mam Kingstony i nigdy z nimi nie miałam żadnych problemów, popróbować z wyjmowaniem? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Przetestuj je na innym kompie. Z plyta i prockiem tez nie miales problemu, a teraz masz ;-). Odnośnik do komentarza
Igle Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Nie mam jak ich sprawdzić na innym kompie, mogę jedynie wyjmować z zepsutego (EDIT: zresztą niech ktoś jeszcze napisze, czy mogę do płyty MSI K9N Ultra włożyć pamięci DDR SDRAM). Rozchodzi się mnie o to, że płyty już mi padały, zasilacze też, a procek i pamięci w tym kompie dzielnie się trzymały PS. Nie jestem facetem! Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Igle Odnośnik do komentarza
Kcurek Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Za manualem płyty: Memory Support- DDRII 533/667/800 SDRAM (8GB Max)- 4 DDRII DIMMs (240pin / 1.8V) Czyli nie da rady, a zresztą nawet tego nie włożysz, bo DDR2 ma wcięcie nieco w innym miejscu. I już się nie wcinam PS Dobry podpis. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ponieważ to stara płyta proponuję dokładnie obejrzeć jak wyglądają kondensatory - szczególnie te w pobliżu procesora. Jeżeli widać na nich wybrzuszenia (są tam nacięcia w postaci krzyżyków) to tu jest główny problem. Dodatkowo do wymiany bateria na płycie głównej. W dobrych serwisach bez problemu można wymienić kondensatory. Odnośnik do komentarza
Igle Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Pamięci powyjmowałam, komp dalej nie wstawał. Kondensatory wyglądają ok. Co do bateryjki, to niestety już nie pamiętam, czy ją podmieniałam. Obecnie mam problem z wyjęciem wiatraka i radiatora od procka, procesor to intel pentium 4 northwood s. 478, czy ktoś na szybko pomoże, bo nie mogę znaleźć nic w googlach, a instrukcja obsługi też mi się gdzieś jak na złość zawieruszyła? Są tam takie dwa zaczepy z góry, które odbezpieczyłam, i teraz nie wiem, co dalej, mam to docisnąć z jednej strony, żeby ta górna konstrukcja wylazła? Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym, bo nie chcę niczego połamać lub uszkodzić Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Są tam takie dwa zaczepy z góry, które odbezpieczyłam, i teraz nie wiem, co dalej... https://www.youtube.com/watch?v=DkNopi9zsUE Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Przecież z wyjętą pamiecią komputer nie ma prawa wstać ;-). Odnośnik do komentarza
Igle Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 No przecież wszystkich na raz nie wyjmowałam.. Bonifacy, dzięki, jakoś poszło, a sam procek wyciąga się w jakiś szczególny sposób, żeby nie uszkodzić? PS. Odbezpieczyłam wajchę, ale coś nie bardzo mogę go wyjąć z gniazda bez użycia siły.. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Odnośnik do komentarza
Igle Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ok, dzięki, wyjęłam, na początku nie dociągnęłam wajchy do końca Dzisiaj wyślę płytkę do serwisu (bo mam na nią do dziś gwarancję) i zobaczymy, co orzekną.. PS. Tą pastę to alkoholem wyczyścić, tak? A może być benzyna ekstrakcyjna? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Najlepszy (w/g moich upodobań) to alkohol izopropylowy, np. http://allegro.pl/izopropanol-alkohol-izopropylowy-ipa-cleanser100ml-i6000322016.htmlBenzyna extrakcyjna też OK. Więcej na ten temat: https://tinyurl.com/h2jr9ys Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi