pony83 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Dzień dobry Mam problem z cryptolockerem który dostał się na mój komputer przez niby fakturę z play ściagniętą z poczty. Od tego momentu mam zaszyfrowane pliki z końcówką .enc i wyświetlający się komunikat o zapłaceniu okupu za odszyfrowanie moich plików. Komputer przeskanowałem programem Malwarebytes Anti-Malware oraz Kaspersky Anti-Virus, niby coś znalazły ale nie wiem czy wszystko zostało usunięte. Od jakiegoś momentu komunikat o zapłaceniu okupu przestał się wyświetlać. Mam świadomość że nie odszyfruję już plików, ale czy po usunięciu zagrożenia pliki są lub będą bezpieczne? Mam kopie zapasowe niektórych plików które nie zostały zaszyfrowane i udało się je odzyskać, ale czy są bezpieczne dla innego systemu, czy raczej czeka mnie całkowity format dysków? Przedstawiam obowiązkowe logi: FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Otwórz Notatnik i wklej w nim: C:\Users\AP\Desktop\HOW_TO_RESTORE_FILE.htmlC:\Users\AP\Desktop\HOW_TO_RESTORE_FILE.txtC:\Program Files\Plumbytes SoftwareC:\Users\AP\Documents\HOW_TO_RESTORE_FILE.htmlC:\Users\AP\Documents\HOW_TO_RESTORE_FILE.txt2016-11-24 21:45 - 2016-11-24 21:45 - 0164521 _____ () C:\ProgramData\htobazom.png2016-11-24 23:26 - 2016-11-24 23:26 - 0164521 _____ () C:\ProgramData\pnybyvyp.png2016-11-24 23:21 - 2016-11-24 23:21 - 0164521 _____ () C:\ProgramData\ufalelet.pngRemoveDirectory: C:\ProgramData\imugyzenovawujyxEmptyTemp: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST.exeUruchom FRST i kliknij przycisk Fix (NAPRAW). Mam kopie zapasowe niektórych plików które nie zostały zaszyfrowane i udało się je odzyskać, ale czy są bezpieczne dla innego systemu zrób sobie jakiś nowy dokument, i po restarcie komputera sprawdź, czy ten dokument nie został zaszyfrowany.. jessi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi