rasa Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Nie wiem gdzie wrzucić temat więc wrzucam tutaj. Intel® Core™2 Duo Processor E8400 6M Cache, 3.00 GHz, 1333 MHz FSB 4 GB RAM Asus P5Q Mam problem z uruchomieniem live cd z linuxem x64 z pendriva, wyskakuje czarny ekran z migającą kreską, nie ładuje nawet ekranu z wyborem opcji USB wypalałem LiLi więc powinno działać, ale nie działa. Pamiętam, że kiedyś w innym kompie miałem podobny problem, coś zmieniłem w biosie i poszło, niestety w tym przypadku nie wiem co, może ktoś miał podobny problem i potrafi pomóc. Dziękuję. Edytowane 26 Listopada 2016 przez Miszel03 Poprawiam pisownie oraz kosmetyczny wygląd tematu. //Miszel03 Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Nie napisałeś jaki to linux, w jakim trybie chcesz startować (efi czy legacy), czy to multiboot, czy próbujesz odpalić z mapowanego iso czy rozpakowanych plików. W ciemno mogę tylko napisać - w trybie legacy odpalamy z syslinux lub grub4dos (dla mnie bardziej uniwersalny) w trybie efi z grub2. Lilo jest mocno niszowym rozwiązaniem w dzisiejszych czasach a co za tym idzie mało uniwersalnym. pzdr Odnośnik do komentarza
rasa Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 nie ma znaczenia jaki linux, tzn sprawdzałem, debiana, kali - ubuntu, żaden nie zaskoczył legacy, wypaliłem na usb i chciałem odpalić live, ale żadnych reakcji pytam jak to zrobić żeby odpalił a czym wypalić w syslinux lub grub4dos? po wypaleniu ultraiso też nie działa Odnośnik do komentarza
rasa Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 sprawdzałem unebootin, universal usb installer i też nic, to nie wina przygotowanego pendriva, Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 to nie wina przygotowanego pendriva, A gdybyś przygotował np.W7 na pendraku to zabutuje? Bo nie każdy pen nadaje się do bootowania. Odnośnik do komentarza
rasa Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 tak, bez problemu win7 x64 Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Czy to syslinux czy grub4dos najlepiej zainstalować z pomocą bootice. Zobacz sobie jaki jest oryginalny boot manager na płycie i najlepiej użyj tego samego. Możesz sobie najpierw wrzucić sam mbr i zobaczyć czy startuje a dopiero później zbudować menu. pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi