ZeTu Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Witam. Mam następujący problem. Włączam kompa -> Wczytuje napis i logo Windows 7 (ok. 20-30s) -> czarny ekran (ok.10-15s) -> czarny ekran i kursor (ok. 10-15s) -> okno logowania do systemu -> Wprowadzam dane i wczytuje napis "Witamy" (ok. 20-30s) -> czarny ekran (ok. 20-30s) -> Pasek startu i tapeta (ok. 15-20s) -> Ikony pulpitu i ikony try (czy jak to się zwie obok zegarka - ok. 15-20s) -> cały czas kręci się kółko przy ikonie internetu przez co nic nie mogę zrobić (ok. 50s-5min). Mam nadzieję, że zrozumiały schemat Próby odinstalowania i zainstalownia na nowo Antyvirusa (Avasta), sterowników karty sieciowej i graficznej nic nie pomagają. Oczywiście w msconfig.exe wyłączyłem wszystkie zbędne programy uruchamiające się przy starcie. Uruchamiają się takie -> załącznik start.PNG. Oprócz tego skanowałem takimi programami jak CCleaner, AdwCleaner, Advanced SystemCare 10 i różne śmieci też przez IObit Uninstaller. Wyniki z FRST w załącznikach. No i jeszcze oczywiście podzespoły kompa http://valid.x86.fr/ci3kpp (wyniki z CPU-Z). Jeśli macie jakieś propozycje co zrobić, to dajcie znać. Wolałbym nie instalować na nowo Windowsa, bo trochę programów instaluje się na partycji systemowej, a nawet jeśli instaluje na D, to i tak niektóre nie działają, bo wszystkie ustawienia mają na C. Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Edit 02:41 Podrzucam linka do filmiku jak to wygląda: https://youtu.be/BBZhXlXTqQE Edit 03:15 Etap po wpisaniu hasła działa już szybciej. Rozwiązanie: Pobranie i zainstalowanie wszystkich aktualizacji tych przez WSUS Offline Update oraz później Windows Update. Ale nadal wolno uruchamia się część pierwsza (przed wprowadzeniem hasła). Może trzeba coś w biosie przestawić? Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Zastosuj się do tego tematu LINK Jaka jest sytuacja w trybie awaryjnym z obsługą sieci jak i bez jej obsługi? Odnośnik do komentarza
ZeTu Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Wygenerowany plik: http://www21.zippyshare.com/v/8mkL28EL/file.html Co do trybu awaryjnego, to szybciej się wczytuje. Różnica między awaryjnym z internetem, a bez jest taka, że jak skończy się kręcić ikonka internetu, to wyskakuje ikonka z "x" czyli "brak połączenia z internetem". A co do prędkości oba tak samo szybko się wczytują. Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Podczas rozruchu systemu pomimo odinstalowania avasta nadal była widoczna po nim aktywność. Do kompleksowej deinstalacji avasta użyj tego deinstalatora LINK Odinstaluj również Adavanced System Care, oraz rozszerzenie firefoxa Adguard Poza tym w msconfig odznacz trzy pozostałe pozycje i po wszystkim sprawdź jaka będzie sytuacja. Odnośnik do komentarza
ZeTu Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Usunąłem te programy, odznaczyłem w msconfig i przeskanowałem jeszcze CCleaner i AdwCleaner. Uruchomienie wygląda teraz tak: 0-25,35s - "Trwa wczytywanie systemu Windows" (25,35s) 25,35-31,12s - czarny ekran z myszką (~6,5s) 31,12-33,20s - Okno logowania (~2,5s) - po tym zastopowałem stoper żeby wpisać hasło 33,20-38,29s - "Zapraszamy" (~5,5s) I po tym wyskoczył od razu cały pulpit i wszyskie ikony, pasek i wczytał się internet. Także etap po wpisaniu hasła jest szybki. A pytanie jak skrócić czas "Trwa wczytywanie systemu Windows"? Także niby jest poprawa z 3-5min do 39 sekund, ale teraz nie mam zabezpieczenia przed wirusami (Avast), ani innymi atakami np. z internetu (Program Adguard). Wiec czy da się skrócić jeszcze czas wczytywania systemu i czy są jakieś rozwiązania zamiast Avast i Adguard? No i dzięki, że już udało nam się osiągnąć jakiś efekt Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Wspomniane wyżej programy miały największą aktywność dyskową podczas rozruchu systemu. Podaj nowy log .etl oraz wykonaj benchmark dysku systemowego w crystal disk mark ( wciśnij all, poczekaj i podaj zdjęcie ). Wydaje mi się, że ciężko będzie skrócić czas uruchamiania jeszcze bardziej. Chciałbym zobaczyć jaka jest wydajność samego dysku. Sprawdź jeszcze czy partycja systemowa jest pofragmentowana. Co do rozszerzenia Adguard na pewno są jakieś odpowiedniki - > odsyłam do google. Odnośnik do komentarza
ZeTu Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Zrobię to jutro, bo dzisiaj nie ma mnie w domu. To co proponujesz? Kupić dysk SSD? Bo właśnie myślę nad tym. Tylko pytanie czy na takim dysku trzeba też instalować programy, aby szybciej chodziły czy tylko system? Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Tak na takim dysku także trzeba instalować programy, aby uruchamiały się szybciej. Odnośnik do komentarza
ZeTu Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 I polecasz zakup dysku SSD? Nowy plik .etl http://www57.zippyshare.com/v/G7MhAcJt/file.html Zdjęcie z crystal disk mark Odnośnik do komentarza
ZeTu Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 I jak oceniacie moje wyniki z crystal disk mark? Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Moim zdaniem wyniki jak na dysk talerzowy nie są najgorsze. Tutaj już nie ma na czym skrócić czas uruchamiania systemu. Odnośnik do komentarza
ZeTu Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Ok, dzięki za info i pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi