viper Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Mam laptopa ASUS N751JX z Windows 10 x64. Podłączam do niego dysk zewnętrzny Transcend poprzez kabel USB 3.0. Wszystko było ok do około połowy lipca/ poczatkusierpnia 2016 roku kiedy to Windows przestał widzieć dysk zewnętrzny (wydaje mi się, że to było po jakiejś aktualizacji Windowsa?). Posprawdzałem kable (różne USB 3.0, również z podwójnym wejściem USB - z dodatkowym zasilaniem) ale nadal Asus dysku nie widzi - choć zawsze dioda na dysku oznaczająca zasilanie, pali się. Dysk na innych komputerach (inne PC, laptopy) pięknie zostaje wykryty zarówno na USB 3.0 jak i USB 2.0. Zaktualizowałem chipset w laptopie, zaktualizowałem wszystkie sterowniki od Intela i nadal nic Dzisiaj po raz kolejny wróciłem do tematu i przeszukując internet wpadłem na jeszcze jedno sprawdzenie tzn. podłączyłem ten dysk przez kabel USB 3.0 jak zawsze i do tego kabla USB 3.0 podłączyłem przedłużacz USB 2.0, który to podpiąłem do laptopa. I ku mojemu zdziwieniu (albo i nie bo obstawiam że problem jest ze sterownikiem USB 3.0) dysk wykrywa się na wszystkich portach laptopa USB 3.0 (laptop nie ma portów stricte USB 2.0). Czyli jeśli nawet używam portu w laptopie USB 3.0 ale podłączam kablem USB 2.0 to dysk wykrywa się. Niestety nadal bezpośrednio przez kabel USB 3.0 dysk jest niewidoczny. Oczywiście mógłbym tak używać tego dysku przez przejściówkę ale nie po to mam dysk USB 3.0 i porty w laptopie USB 3.0 aby korzystać z transferu jaki daje USB 2.0. Może ktoś coś podpowie? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Czy dysk jest widoczny w menadżerze urządzeń w zakładce dyski? Czy gdy podłączasz dysk tradycyjnie przez port USB, bez tej przejsciówki - jest charakterystyczne piknięcie dla wykrycia sprzętu? Odnośnik do komentarza
Raciawelli Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Jakie wersje sterowników USB masz zainstalowane? Sprawdzałeś czy wyłączenie Asusowego dodatku ASUS USB Charger Plus ma jakiś wpływ? Odnośnik do komentarza
viper Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Dysk nie jest widoczny w menadżerze urządzeń, nie ma piknięcia (dźwięku) Windowsa o podłączonym urządzeniu. Jedynie co to dysk uruchamia się (zapala się dioda i czuć że się talerze kręcą). Sterowniki wersja 10.0.14393.0 (rs1_release 160715-1616). ASUS USB Charger Plus odinstalowany i bez zmian. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Sprobuj na poczatek za pomoca USBDeview http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html usunac wszystkie sterowniki, odlacz dysk, zaznacz opcję show active - i usuń wszystkie nieaktywne. Pamietaj, zeby program jako admin uruchomic Odnośnik do komentarza
viper Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Usunąłem wszystkie sterowniki, zrestartowałem Windowsa i obecnie mam takie sterowniki jak na zdjęciu poniżej. Niestety nadal bez zmian Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Weź jeszcze te dwa odinstaluj, ten pierwszy jest od wszystkich portów, drugi od czegoś co masz pod usb podłaczone - kamera? Na chwilę przestanie działać, być moze w menadzerze urzadzen bedziesz musial wlaczyc wykrywanie nowego sprzetu. Odnośnik do komentarza
viper Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Zrobiłem jak piszesz tj. usunąłem wszystko razem z hub-ami. Podłączyłem dysk i nic. Zrestartowałem Windowsa i wszystkie sterowniki automatycznie się instalują - po restarcie znowu mam jak na zdjęciu poniżej. Niestety nadal dysk nie jest wykrywany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi