luki709 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Dzień dobry, Szukam pomocy odnośnie nagłego spadku wydajności mojego laptopa ASUS K56CB i7 6GB ram. Komputer posiadam od 2013 roku , po nie całych dwóch latach padł dysk ,który wymieniono mi na gwarancji. Problemy zaczęły się kilka miesięcy później kiedy to normalnie działająca gra zaczęła strasznie obciążać sprzęt przez co spadła wydajność. Zrobiłem reset sytemu (Win 8) , oddałem laptop to czyszczenia lecz to nic nie dało. Laptop włącza się długo a czasami muszę odpalać go kilka razy aby załadował Windowsa , przeglądarki działają bardzo wolno. Z góry dziękuję za zainteresowanie się problemem i ewentualną pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Wykonaj test w programie OCCT na domyślnych ustawieniach. Pokaż Smart dysku czy to w programie GsmartControl czy CrystalDiskInfo. Odnośnik do komentarza
luki709 Opublikowano 26 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 testy Odnośnik do komentarza
luki709 Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 nikt nie ma pomysłu? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Weź jeszcze pokaż screena z programu cpu-z, bo nie wiem jak na screenie z pierwszego posta sprawdzić jaki jest mnożnik teraz ustawiony.... Odnośnik do komentarza
luki709 Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Weź jeszcze pokaż screena z programu cpu-z, bo nie wiem jak na screenie z pierwszego posta sprawdzić jaki jest mnożnik teraz ustawiony.... Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Powiem tak, widać, że mnożnik ustawiony jest tylko na x8, podczas, gdy max to x31. Już na screenie z OCCT było, że częstotliwość taktowania maksymalna jest tylko na samym początku i koniec testu. I to na pewno to jest przyczyną tego, że lapek Ci zamula. Spróbuj przywrócić opcje biosu do domyslnych ustawień + odinstalować ASUS Power4Gear Hybrid. Ponownie zrób test w OCCT - nie musisz cala godzine go katować, wystarczy z 15 min. Odnośnik do komentarza
luki709 Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Powiem tak, widać, że mnożnik ustawiony jest tylko na x8, podczas, gdy max to x31. Już na screenie z OCCT było, że częstotliwość taktowania maksymalna jest tylko na samym początku i koniec testu. I to na pewno to jest przyczyną tego, że lapek Ci zamula. Spróbuj przywrócić opcje biosu do domyslnych ustawień + odinstalować ASUS Power4Gear Hybrid. Ponownie zrób test w OCCT - nie musisz cala godzine go katować, wystarczy z 15 min. Zrobiłem to co mówiłeś a o to wyniki. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi