Zoltar Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Witam serdecznie. Mam problem z moim komputerem, ma on już pewnie około 6 lat i z tego co pamiętam, nie był w nim nigdy reinstalowany system. Po tym czasie mam problem z długim czasem włączania się go, dosyć głośną pracą w grach i bardzo dużym spadkiem wydajności. Chciałbym poprosić o pomoc z postawieniem go na nogi lub ewentualnie ile kosztowała by modernizacja tej jednostki i czy jest to w ogóle opłacalne. Zależy mi głównie na odpaleniu nowszych gier, takich jak np. Wiedźmin 3. Poniżej zamieszczam screen. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Zastosuj się do tego tematu post 4 LINK Podaj także screena z programu hd tune zakładka health. Odnośnik do komentarza
Zoltar Opublikowano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Witam, zamieszczam screeny, mam nadzieję, że wszystkie wymagane. Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 W hwinfo ( sensor only ) wciśnij logging start "plusik" - > następnie obciąż komputer np. jakąś gra przez ok 15 min. - > po czym wciśnij logging stop i podaj zapisany log. Na tym komputerze nowszych gier takich jak wiedźmin 3 nie uruchomisz. Odnośnik do komentarza
Zoltar Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Okej, wklejam więc log. http://www41.zippyshare.com/v/kFdOT6bl/file.html Czyli żadna modernizacja i wymiana części w tym komputerze nic nie da i nie będzie można uruchomić nowszych gier, tak? Jedyna opcja to nowa jednostka? A co z obecnymi grami? Jest szansa na np. dołożenie ramu czy coś, żeby te gry chodziły bardziej płynnie? Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 W zapisanym logu widać, że przez znaczny okres czasu aktywność dysku jest na poziomie 100%. Czy dysk był kiedykolwiek defragmentowany? Co do modernizacji sprzętu nie pomogę bo i nie czuje się w tym wystarczająco kompetentny. Odnośnik do komentarza
Zoltar Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Z tego co pamiętam, to dysk defragmentowany nigdy nie był. Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 W takim razie trzeba to sprawdzić. Odnośnik do komentarza
Zoltar Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 A jak mogę to sprawdzić? @edit udało mi się to sprawdzić, poniżej screen. I zastanawiam się nad temperaturami. Nie są ciut za wysokie jak na ten procesor? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Nie dokonałeś w ogóle analizy, więc program nie wie ile wynosi fragmentacja. Niemniej w ogóle nie tutaj bym się spodziewał szukać przyczyny. Fragmentacja owszem, jest problemem dla wydajności, ale w dzisiejszych czasach trzeba naprawdę się postarać żeby była odczuwalna. Na dokładkę to dysk 500 GB... Ja uważam, że to zły dział na tego typu rozważania. Najpierw zajmij się sprawami systemowymi, proponuję założyć temat w dziale pomocy doraźnej, jednak zanim to zrobisz - najpierw przeczytaj zasady działu. Odnośnik do komentarza
Zoltar Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Rozumiem, w takim razie tam założę odpowiedni temat. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Zwracam uwagę, że system nie posiada SP1 i wszystkich dalszych poprawek. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi