szopen64 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Nie dawno przez nieuwagę zainstalowała mi się w przeglądarce CometBird jakaś rosyjska wyszukiwarka QIP.RU. Mimo że praktycznie ją odinstalowałem z dodatków nadal uruchamia się jako domyślna, w ustawieniach jako domyślna jest Google ale Google mogę uruchomić tylko z paska Toolbar. Jak to dziadostwo usunąć na stałe? Przedstawiam logi z OTL. Extras.Txt OTL.Txt Gmer.txt Edytowane 22 Lutego 2011 przez Landuss Logi nie wykazują infekcji, temat zmienia dział Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 W logach z OTL nie będzie to pokazane, toteż raporty akurat w tym przypadku na nic. CometBird wprawdzie bazuje na Firefox, ale to jest osobny twór i jego konfiguracja nie jest skanowana przez OTL. Spróbuj wyresetować maszyny wyszukujące w awaryjnym trybie CometBirda (skrót w Menu Start): Odnośnik do komentarza
szopen64 Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Niestety nie pomogło, w dalszym ciągu w pierwszej kolejności uruchamia się QIP.RU. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 W pasku adresów wpisz about:config i na szukanie daj słowo search. To powinno zwrócić większość wartości związanych z wyszukiwarkami oraz keyword.URL. Z prawokliku zacznij resetować do poziomu domyślnego te wartości, które kierują do qip. Po akcji przeładuj przeglądarkę. EDIT: Możesz też wyszukiwać na qip.ru. Odnośnik do komentarza
szopen64 Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 No to zrobiło się ciekawie, wpisy jak na foto zresetowałem i po ponownym uruchomieniu przeglądarki owa felerna wyszukiwarka w dalszym ciągu sobie w najlepsze działa jak działała mimo że żadnego wpisu w about:config już nie ma. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Z adresu about:support skopiuj wszystko do schowka, zapisz notatnikiem i dodaj jako załącznik do posta. Zrób screeny z about:plugins. EDIT: Możesz też wyszukiwać na qip.ru. Przeszukałeś about:config według tego? Odnośnik do komentarza
szopen64 Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Ustawiłem szukanie na qip.ru i znalazło jeszcze jeden łańcuch który usunąłem, po zresetowaniu przeglądarki jest już uruchamianie google a nie qip.ru czyli jest wszystko OK. Screeny już chyba zbędne ale jak zrobiłem raport z about:support to go podaję, myślę że problem rozwiązany i temat można zamknąć, dzięki wielkie za pomoc. about.txt Edytowane 22 Lutego 2011 przez DawidS28 Ok, zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi