RogerNS Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Witam. Mam pewien problem z kartą graficzną (mój model to Gigabyte Radeon HD 5850, a dokładniej ten: https://prohardver.hu/dl/upc/2012-03/77000_285665_gigabyte-gv-r585oc-1gd-radeon-hd-5850.jpg ) Otóż są tam dwa wentylatory, z czego jeden działa poprawnie, a drugi (na obrazku ten po prawej) normalnie odkręca mi się, delikatnie wypada i przestaje działać. Po rozmontowaniu obudowy i "dociśnięciu" z powrotem wentylatora zaczyna działać, ale po paru dniach jest znowu to samo (a czasem nawet odpada po raz kolejny po włączeniu PC). Karta już swoje ma, ale działała bez zarzutów. Z jakiego powodu on się odczepia? Ktoś może wie, czy da się to jakoś przymocować z powrotem oraz czego to jest wina? Odnośnik do komentarza
lonialomax Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Odkręcają się wkręty mocujące cały wentylator, czy tylko wysuwa się głowica z łopatami? Jeżeli to drugie to najlepiej użyć kleju epoksydowego (metal- plastik). Odnośnik do komentarza
RogerNS Opublikowano 11 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Tylko głowica z łopatkami, trzyma się jedynie na kablu (wkręty mocujące są nie ruszone). Trochę tak, jakby ze zwykłego wiatraka odpadało śmigło - tak się dzieje w przypadku wentylatora na mojej karcie Odnośnik do komentarza
lonialomax Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Sprawdź, które elementy w głowicy wentylator są ruchome i tak jak pisałem, podklej element stały do osi wentylatora. Oczywiście tak by po sklejeniu głowica z łopatkami mogła się obracać. Możesz też poszukać na allegro czasami ktoś sprzedaje uszkodzoną kartę. Odnośnik do komentarza
mimak Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Małe wentylatorki kart graficznych na ogół charakteryzują się tandetnym wykonaniem i niską trwałością. Poza tym, jak stwierdziłem doświadczalnie, najgorzej zachowują się wiatraczki pracujące w płaszczyźnie poziomej, w odróżnieniu od tych w płaszczyźnie pionowej. Podobnie jak z dyskami. Jeśli taki mały wiatraczek rozpada się, to moim zdaniem nie warto go już reanimować, bo efekt i tak będzie krótkotrwały. Najprościej kupić jakiś wentylatorek o podobnej wielkości (łatwiej będzie trochę większy) i korzystając z własnej pomysłowości i zmysłu technicznego zamontować go nad właściwym miejscem karty graficznej. Oczywiście po wyrzuceniu starego. Należy tylko zwrócić uwagę na kierunek dmuchania, no i oczywiście napięcie zasilania. Zwykle 12V. Jeśli na karcie było niższe (sprawdzić miernikiem), to można podpiąć go do wtyku na płycie głównej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi