Anonim8 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Tak przy sobocie, postanowiłem obejrzeć dysk w programie MHDD. I okazuje się, że nie mam dysku. MHDD nie widzi dysku na laptopie. Nie jest to tragedią, bo wszystko działa i jest sprawne, ale........... czytam sobie instrukcje do MHDD i tam wyraźnie pisze, że program czyta dyski ustawione na Master. A niby jak ten dysk mam ustawić na Master? Czy tu chodzi o opcje w Biosie first Boot? U mnie jest jako pierwszy napęd CD\DVD. Zdjęć Wam nie dam, bo w domu nie ma aparatu. (Zabrali aparat i poszli do lasu robić zdjecia). Pisze mi coś, że nie ma LBA. Ogólnie temat proszę potraktować jako rozrywkowy, w sensie, jak się uda coś przestawić żeby MHDD odzyskał wzrok, to dobrze. Dysk twardy lapka to WDC WD3200BEVT-80A0RT0 ATA Device Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 A masz włączone AHCI ? Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Belfegor zapewne właśnie chodzi o first boot > HDD. Spróbuj ustawić CD/DVD na second [drugi]. Sprawdź czy będzie widoczny. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Belfegor zapewne właśnie chodzi o first boot > HDD. Spróbuj ustawić CD/DVD na second [drugi]. Sprawdź czy będzie widoczny. Jak w ten sposób ustawisz to w ogóle nie odpalisz MHDD, bo wystartuje Ci Windows. To jest kolejność rozruchu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 A masz włączone AHCI ? Nie mogę znaleźć takiej opcji w Biosie. Troche to dziwne dla mnie, ale dysk twardy jest ustawiony na porcie 0 na porcie 1 jest CD\DVD........nie wiem czy tak ma być? Czy to ma jakiś związek z sprawą? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 .nie wiem czy tak ma być? tak ma być. Nie mogę znaleźć takiej opcji w Biosie. możliwe, może być, że takiej opcji nie ma. W MU w "kontrolery IDE/ATAPI" zobacz czy kontroler jest w trybie AHCI. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 możliwe, może być, że takiej opcji nie ma. W MU w "kontrolery IDE/ATAPI" zobacz czy kontroler jest w trybie AHCI. Dziwne to....ale może tak ma być. Do rzeczy : w MU tak jak na obrazku zaznaczyłem tylko to ustrojstwo jest na AHCI. Pozostałe, jak widać na ATA (sprawdzałem we właściwościach). Może powinienem jakieś stery jeszcze zainstalować? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Przypomnij mi co to za lapek, tylko dokładnie. To nie jest tylko to ustrojstwo, ale znaczy to tyle, że kontroler jest w trybie AHCI. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Przypomnij mi co to za lapek, tylko dokładnie. Już się robi Mistrzuniu ASUS K72JR-TY161V Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Manual jest lakoniczny, szukaj w biosie czegoś co odnosi się do trybu pracy kontrolera może tu być w nazwie IDE lub compatible IDE albo coś w tym rodzaju. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 I co ja bym Marek bez ciebie zrobił? Na pewno niewiele - labidziłbym tylko, że się nie da No dobra, sytuacja w Biosie przedstawia się następująco: w sekcji Zaawansowane jest wszystko co trzeba, mianowicie jest: SATA MODE SELECTION i dalej tryb AHCI tryb jest ustawiony na AHCI........................................................................................ale można zmienić bez problemu na IDE. Pytanie czy zmieniać? serial ATA port 0 jest HDD serial ATA port 1 jest CD|DVD Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Marek mam nadzieję, że nie obrazisz się za wcinkę do tematu. tryb jest ustawiony na AHCI........................................................................................ale można zmienić bez problemu na IDE. Pytanie czy zmieniać? Tak - zmień tylko na czas testu MHDD. MHDD nie widzi dysków w trybie AHCI. Po zakończeniu testu (przed startem systemu) ponownie ustaw tryb AHCI. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi