W3P Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Witajcie Od dłuższego czasu (około od 2014 roku) nęka mnie problem bluescreenów. Mój sprzęt to laptop MSI z systemem Windows 7 z procesorem Intel i7 3610QM, 8GB RAMu i kartą graficzną GTX 675M (plus integra HD 4000). System nieaktualizowany na bieżąco. Bluescreeny wyskakują najczęściej w grach, plik na który wskazują to nvlddmkm.sys, czyli plik sterowników grafiki. Kod bluescreena to 116, przy czym pisze że sterownik dostał błędną komendę z innej aplikacji i próbował się zrestartować co mu się nie udało. Robiłem analizę minidumpa za pomocą BlueScreenView który wskazał na dxgkrnl.sys i wskazuje na niego przy wszystkich poprzednich bluescreenach. Nie do końca wiem co należy odczytać w tym programie, na czerwono zaznaczony jest tylko ten plik przy ostatnim bluescreenie. Próbowałem aktualizować sterowniki, a także robić czystą instalację, brak skutku, z tym że przy najnowszych sterownikach zmienił się bluescreen na DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Przy tym WinDbg i BlueScreenView wskazuje na nvlddmkm.sys. Odinstalowałem te sterowniki, zrestartowałem a Windows zainstalował mi starsze. Po tym bluescreeny wróciły do swojego starego "formatu".Będę wdzięczny za każde słowo które przybliży mnie do rozwiązania tego problemu. Przy innych aplikacjach niż gry a także przy korzystaniu z integry problem nie występuje. Karta raczej się nie przegrzewa, bluescreeny występują i 5 minut od uruchomienia tak jak i dwie godziny po uruchomieniu gry. Nie mam możliwości zrobić reinstalację systemu.Zrobiłem też analizę ostatniego (dzisiejszego) bluescreena za pomocą WinDbg, nie mam możliwości wrzucić minidump na zewnetrzny hosting. Załączam jego analizę a także screeny z Bluescreenview. http://screenshooter.net/4639299/dquhpae http://screenshooter.net/4639299/bhsrooh Z góry dziękuje i pozdrawiam. Minidump.txt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi