Andman Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Witam. W związku z wygaśnięciem licencji na program antywirusowy szukałem nowego zabezpieczenia. Instalowałem SecureA Plus potem ArcaVir'a. Jednak finalnie zdecydowałem się na Werboot'a. Pomimo deinstalacji antywirusów pozostały mi ich pozostałości. W menu PPM nadal widnieje opcja skanowania poprzez ArcaVir'a. Narzędzia polecanego na stronie nie można niestety pobrać. Ponadto proszę ocenić ogólną sytuacje systemu. Za udzieloną pomoc z góry dziękuję. Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
mirf Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Do odinstalowania pozostałości po antywirusach spróbuj ESET AV Remover tool. Odnośnik do komentarza
Andman Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Niestety, ESET AV Remover tool znalazł jedynie zainstalowanego antywirusa i Mozillę. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Temat przenoszę do stosowniejszego działu, nie jest to przecież powiązane wcale z infekcją. W raportach FRST mało co widać od Arcabit, drobne autoryzacje w Zaporze Windows, kilka obiektów na dysku oraz załadowany moduł integrujący Arcabit z eksploratorem, który najprawdopodobniej jest odpowiedzialny za obecność wpisów menu kontekstowego: ==================== Załadowane moduły (filtrowane) ============== 2016-07-01 22:50 - 2016-07-01 22:50 - 00225368 _____ () D:\Program Files D\Antywir\bin\arcashl.dll 1. Rozpocznijmy od derejestracji widocznego wyżej modułu arcashl.dll, komenda zostanie załączona w skrypcie FRST, wraz z innymi dodatkowymi operacjami. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: CMD: netsh firewall reset CMD: regsvr32 /u /s "D:\Program Files D\Antywir\bin\arcashl.dll" FF user.js: detected! => C:\Documents and Settings\Mariusz\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\vep30pal.default-1463316975000\user.js [2016-06-12] FF HKLM\...\Firefox\Extensions: [jqs@sun.com] - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ff => nie znaleziono FF HKLM\...\Firefox\Extensions: [{20a82645-c095-46ed-80e3-08825760534b}] - C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\DotNetAssistantExtension CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Ograniczenia <======= UWAGA DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Google C:\Documents and Settings\All Users\Arcabit C:\Documents and Settings\Mariusz\Dane aplikacji\*.* C:\Program Files\Mozilla Firefox\extensions D:\Program Files D\Antywir C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\DotNetAssistantExtension C:\WINDOWS\system32\Drivers\arcafsav.sys C:\WINDOWS\system32\Drivers\arcawfp.sys EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt w folderze z którego uruchamiasz FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, nastąpi restart systemu. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw go. Jeśli rozszerzenie menu kontekstowego nie zniknie po w/w operacji: 2. Sfery rozszerzeń kontekstowych FRST w chwili obecnej w ogóle nie skanuje. Potrzebne narzędzie skanujące rozszerzenia powłoki tego typu. Zrób raport z Autoruns, o ile nadal działa na XP, bo teoretycznie już brak wsparcia. Jeśli program się nie uruchomi na XP, zamiennie wykonaj log z Silent Runners. Odnośnik do komentarza
Andman Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Czynności wykonałem. FRST z opcją "napraw" uruchamiałem dwa razy. Za pierwszym uruchomieniem wystąpił błąd i aplikacja została zamknięta. Z menu PPM zniknęły wpisy ArcaVir'a, dlatego pkt. 2 nie realizowałem. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
Andman Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zauważyłem, że w Centrum zabezpieczeń pozostały wpisy po ArcaVir, zarówno w zaporze jak i ochronie przed wirusami. Aby pozbyć się błędnych danych, skorzystałem z tutorialu picasso zamieszczonego pod tym linkiem: Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi