MatiK Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Czyli podkręciłeś o 25% - to ładny wzrost wydajności za darmo Co do VCore - ten screen z OCCT jest z włączonym AUTO? Zresztą nawet jak trochę lata a system jest stabilny to nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 nie. to nie AUTO napięcie było zawsze na 1,375V gdy zmienię na AUTO to napięcie na domyślnym HTT 200MHz jest prawie 1,4V myślę, że ten procek lepiej by chodził na wyższym napięciu... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 myślę, że ten procek lepiej by chodził na wyższym napięciu... co to znaczy lepiej, co przez to rozumiesz ? Zrozumiałe, że jak chce się więcej MHz to i napięcie trzeba pewnie podnieść, to jest to co pisałem wyżej, po to ustawia się ręcznie aby automat nie zawyżał jeśli nie ma takiej konieczności. I tak masz teraz ustawione 1.37, ale Vdrop zapewne jakiś jest i faktyczne jest niższe (możesz w biosie to sobie sprawdzić). Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 myślę aby sprawić sobie jakąś VGA do 300zł i kombinować od nowa bo to chłodzenie mimo nie-bycia-cichym daje rade... Jaką grafikę byście mi zaproponowali? HD5670 ?? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 HD5670 ?? Tak, ta będzie dobra. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 tylko nie wiem czy kupię <300zł Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Z 512MB ramu do 300 zł spokojnie: http://www.arest.pl/produkt/Karty-graficzne/5,4,,,0,0,0,cena:0_ms0;Typ:PCI-Express;Chipset:HD-5670,/19217/PCIex-SAPPHIRE-HD-5670-512-MB-DDR5-128-bit-11168-01-20R/ Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 tylko ASUS Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Błędne podejście. Nie ma sensu przywiązywać się do marek. Różne firmy niestety w różnym stopniu mają dopracowane poszczególne produkty, ale jeśli różnica między dwoma produktami jest niewielka, lub jej nie ma, to lepiej kupić ten tańszy produkt, a z tego co widzę, to zaproponowany Sapphire wychodzi taniej. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 też zacząłem się zastanawiać... bo chyba kupno GF240 jest złym pomysłem skoro cała płyta główna to AMD/ATI Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 HD 5670 ma nieznacznie lepszą wydajność w porównaniu z GT240 ale przegrywa z GT240 pod względem temperatury pracy i prądożerności. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 nigdy nie kupiłem nic z Sapphire a poprzednia moja VGA to Gigabyte jak i płyta główna i nie mam dobrych wspomnień owej firmy... Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 W kwesti czy kupić GT 240 czy 5670 również doradzałbym 5670. Tom's Hardware ją poleca http://www.tomshardware.com/reviews/best-gaming-graphics-card-geforce-gtx-590-radeon-hd-6990,2879-2.html a wg ich rankingu wydajności jest oczko wyżej od 240 http://www.tomshardware.com/reviews/best-gaming-graphics-card-geforce-gtx-590-radeon-hd-6990,2879-7.html na benchmark.pl też http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Sapphire_HD_5670_-_Grafika_dla_mniej_wymagajacych-2896.html . Mieszanie producentów komponentów w komputerze tzn np karta AMD z płytą NVidi nie ma wpływu na ich wydajność. Producentem karty graficznej się szczególnie nie przejmuj, ważne żeby układ chłodzenia był dobry. Jeżeli już zdecydujesz się na kupno 5670 to przypatrz się dokładnie kupowanemu modelowi żeby miał pamięci RAM DDR5 a nie DDR 3 Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 ASUS HD5670 512MB DDR5 Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Jak będziesz mieć kartę pochwal się jak komputer chodzi i czy dało się więcej podkręcić procesor. Powiem szczerze bardzo by mnie ciekawiło porównanie wydajności kilku gier z tą kartą i z różnymi prędkościami tego procesora. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 z tak latającym Vdrop trochę się zastanawiam... Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Póki komputer jest stabilny nie ma się co tak specjalnie przejmować tym Vdroppem. Przy podkręcaniu należy bać się zbyt wysokiej temperatury (ale ona jest w porządku u Ciebie) albo zbyt wysokiego napięcia (również do niego jeszcze trochę zostało). Vdropp to nic strasznego - to normalne zjawisko. Zawsze możesz też popróbować co się będzie działo z różnymi opcjami LLC. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 jak by nie patrzeć - ASUS nigdy nie słynął z dobrych sekcji zasilania dziwne tylko że VCore lata bardziej na wyłączonym C1E Support gdy imo powinno być spokojniej wciąż myślę o zmianie chłodzenia ale kurcze nie mam żadnej wolnej 'stówy' na drobne wydatki Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 To pływające Vcore to nie jest Vdrop, Vdrop to jest różnica we wskazaniach napięcia (u ciebie chyba to pokazane jest w "HW monitor configuration) a pomiędzy ręcznie ustawionym napięciem. To "pływające" o czym piszesz jest efektem oszczędzacza, obojętnie aktywowanego w biosie lub programowo. Prócz C1E to u AMD jest coś co się zwie C 'n' Q. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 pisałem już wcześniej że jedno i drugie mam wyłączone Cool'n'Quiet to zmiana mnożnika na niższy w Idle ja mam wciąż 2800MHz a z C'n'Q schodziło do 800MHz no VDrop na sztywnym 1,375V jest... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 No w biosie masz wyłączone, a nie instalowałeś żadnych "utyli" typu asus epu, nos i C'n'Q tudzież innych pod windę ? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 no przecież wszystko odinstalowałem? nie mam nic w systemie z tego typu... Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 To może zrób tak - zrestartuj BIOS do ustawień fabrycznych, wyłącz wszystkie funkcje oszczędzania energii, zrób test OCCT potem podkręć procesor i zrób kolejny test OCCT i pokaż screeny. Jeżeli idzie o programy możesz zrobić logi OTL-em i je tu wrzucić. OTL pokazuje jakie są zainstalowane programy i jeżeli będzie coś niedobrego to to znajdziemy i usuniemy. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 fabrycznie to jest wszystko na AUTO i dyski chodzące w Native IDE nie rozumiem co to ma dać... myślę że tylko LLC by mogło coś pomóc... Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Chciałem tylko wykluczyć możliwość że te funkcje oszczędzania energii są włączone przypadkiem. Jeżeli myślisz że LLC pomoże to cóż - trzeba sprawdzić. Można zacząć od ustawienia AUTO. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi