antares2000 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Witam szanowne koleżanki i kolegów. Szukam rozwiązania swojego problemu na WinXp i w związku z tym potrzebuję sprawdzić, czy mój laptop będzie prawidłowo pracował z Win7 zainstalownaym na zewnętrznym dysku Seagate 1TB. W laptopie mam dwa dyski fizyczne 0 i 1 na, ktorych są partycje C (systemowa - dysk podstawowy), D, E, F, G, H, I (dyski logiczne). Na dysku zewnętrznym mam dwie partycje J oraz K z czego pierwsza to dysk podstawowy i ustawiona jako aktywna a druga to dysk logiczny. W takim układzie na partycję J przy pomocy Ghost11 wgrałem obraz systemu Win7 (obraz partycji z mojego laptopa). Po restarcie laptopa i wybraniu opcji uruchom z Hard Disk USB system nie załadował się W WinXp wiem, że jest plik boot.ini, w którym są ustawienia dla starującego systemu. Szukałem odpowiednika w Win7 - ale nie znalazłem - myśląc, że może tam trzeba zmienić opcje dla dysku i partycji, z której ma bootować się system. Gdzie znajduje się wpis do rozruchu systemu w Win7 i czy mozna go edytować? Prosze powiedzcie co zrobiłem źle? W czym tkwi problem i jak zrobić by mieć możliwość w razie potrzeby uruchomienia Win7 z dysku zewnętrznego na USB? Czy istnieje w ogóle taka możliwość, jak ja chciałem zrobić, by na zewnętrznym dysku utworzyć partycję systemową i po skopiowaniu na nią obrazu systemu uruchamiać go? Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza
antares2000 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Gdzie znajduje się wpis do rozruchu systemu w Win7 i czy mozna go edytować? Odp: wpisy odnośnie rozruchu systemu Win7 znajdują się w pliku o nazwie BCD (u mnie jest bez rozszerzenia) znajdującym się w katalogu Boot\ a edytować go możemy przy pomocy aplikacji EasyBCD 2.3. Dzieki wszystkim za podpowiedź Oczywiście sam doszedłem do tego, ale niestety zajęło mi znalezienie tych info prawie dwie godziny Prosze powiedzcie co zrobiłem źle? W czym tkwi problem i jak zrobić by mieć możliwość w razie potrzeby uruchomienia Win7 z dysku zewnętrznego na USB? Czy istnieje w ogóle taka możliwość, jak ja chciałem zrobić, by na zewnętrznym dysku utworzyć partycję systemową i po skopiowaniu na nią obrazu systemu uruchamiać go? Będę wdzięczny za pomoc. Odp: Win7 nie można tak bezpośrednio zainstalować na zewnętrznym dysku podłączonym do portu USB ponieważ bootloader instalatora Win7 w trakcie instalowania plików restaruje szynę USB co skutkuje resetem w trakcie prób instalowania systemu. Opcją jest zastosowanie programu WinToUSB. Drugi raz "WIELKIE DZIĘKI" wszystkim, którzy się przyczynili do zaoszczędzenia mojego czasu w poszukiwaniu odpowiedzi. Znalezienie odpowiedzi kosztowalo mnie ponad 5 godzin poszukiwań po róznego rodzaju stronach i forach. Jak widać można liczyć na użytkowników TEGO forum... nie ma co Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi