Vinter Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Witam Jest jakaś publikacja, porada czy inna forma pomocy, w której wyszczególnione byłyby zadania w harmongramie zadań, które można bezpiecznie wyłączyć. Przeglądając harmonogram zadań, zauważyłem, że jest wiele takich, które pomimo, że nie uczestniczę w programie poprawy jakości obsługi klienta firmy microsoft, są powłączane w najlepsze i zawierają taki na przykład opis: "Gromadzi i przekazuje informacje telemetryczne dotyczące aplikacji, jeśli użytkownik uczestniczy w Programie poprawy jakości obsługi klienta firmy Microsoft". Jest takich zadań kilka, które dotyczą telemetrii, jak również wiele innych wydaje się, że niepotrzebnych, jak na przykład, nie wiem skąd dodane ostatnio zadanie dotyczące aktualizacji gier microsoft (chociaż mam je w ogóle wyłączone w systemie). Fajnie byłoby znaleźć jakiś opis takich zadań, które można bezpiecznie wyłączyć. PS. Poza tym, mimo że od samego początku nie instalowałem poprawek dotyczących przejścia na system Windows 10, to jednak mam taki folder w systemie: windows/AppCompact/Programs a w nim dziwne pliki, jak na przykład duży XML, ze szczegółówymi wszystkimi moimi programami i aplikacjami zainstalowanymi w systemie o nazwie AEINV_AMI_WER_{25E19217-D876-4EBB-B908-E8071CD432DD}_20150412_203223 poza tym jeszcze dwa z rozszerzeniem HVE i BCF. Można je usunąć? Chyba służą do przejścia na Windows 10, a ja nie mam zamiaru tego robić. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Można wyłączyć:USŁUGI - services.msc - wyłaczyć-zbędne-wylaczoneAgent ochrony dostepu do sieciDiagnostics Tracking ServiceFaksKarta inteligentnaLogowanie pomocniczeNetlogonParental ControlsPomoc IP ( bylo wlaczone)Rejestr zdalnyUsługa geolokalizacji - win10Usługa inicjatora iSCSI firmy Microsoftusługa udostepniania w sieci programy Windows Media Playerusługa harmonogramu programu Windows Media CenterUsługa zasad diagnostyki (bylo wlaczone)Windows Defender - niepotrzebny jeak jest kasperskyWebClientZasady usuwania karty inteligentnejMSCONFIG\Services: Adobe LM Service => 3MSCONFIG\Services: AdobeFlashPlayerUpdateSvc => 3MSCONFIG\Services: Autodesk Content Service => 2MSCONFIG\Services: gupdate => 2MSCONFIG\Services: gupdatem => 3MSCONFIG\Services: IAStorDataMgrSvc => 2MSCONFIG\Services: NvNetworkService => 2MSCONFIG\Services: NvStreamSvc => 2MSCONFIG\Services: nvsvc => 2MSCONFIG\Services: nvUpdatusService => 2MSCONFIG\Services: RemoteRegistry => 3MSCONFIG\Services: ScrybeUpdater => 2MSCONFIG\Services: ServiceLayer => 3MSCONFIG\Services: SkypeUpdate => 2MSCONFIG\Services: SpliCamService => 2MSCONFIG\Services: Stereo Service => 2MSCONFIG\Services: WMPNetworkSvc => 2PROGRAM POPRAWA JAKOSCI WINDOWS:Start > w polu szukania wklep Program poprawy jakości obsługi klienta > przestaw opcję na "Nie chcę uczestniczyć w programie".W taskschd.msc w podgałęziach Application Experience + Customer Experience Improvement Program z prawokliku powyłączaj wszystkie zadania.HIBERNACJA OFF/ON: http://support.microsoft.com/kb/920730/plcmd.exe:powercfg.exe /hibernate offpowercfg.exe /hibernate onWINSAT - maintanance - diagnoza - wylaczanieStart > w polu szukania taskschd.msc > w gałęzi Microsoft\Windows\Maintenance zadanie WinSAT wyłączyć.https://www.fixitpc.pl/topic/5460-indeks-wydajnosci/FLASH PLAYER - OUTADOBE SHOCKWAVE - OUTACTIVEX - OUTJAVA - OUTPOLACZENIE SIECIOWE (FOTO) - pasek - kolo zegara - otworz centrum sieci i udostepniania - zmien ustawienia karty sieciowej - połączenie lokalne - właściwościWYWALIĆ:- Udostępnianie plików i drukarek- Sterownik We/Wy mapowania z odnajdywaniem topoligii- Responder odnajdywania topologii warstwy łączaDostep zdalny:MOJ KOMPUTER - WLASCIWOSCI SYSTEMU - ZDALNY - odznaczyćharmonogram zadan - OFF - taskschd.msc:RebootSchedule ScanAutomatic App UpdateScheduled StartsihsihbootRemonteAssistanceTaskUpdateLibrary - Windows Media SharingNotifications - Location - powiadomienie o lokalizacjiWindowsActionDialog - Location - powiadomienie o lokalizacji Co do update do win10, to tutaj masz (pod koniec), co wywalić: https://www.fixitpc.pl/topic/27603-windows-10-botnet/ Odnośnik do komentarza
Vinter Opublikowano 25 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Dzięki. Jest tego! Powoli będę wyłączał. Niektóre rzeczy mam już "odrobione". Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi