Chronos Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Dzień dobry, Od niedawna mam problem z uruchomieniem PC. Czasem uruchamia się bez problemu, czasem po kilku resetach, czasem w ogóle (tzn startuje, ale nie jestem w stanie stwierdzić na jakim etapie się zatrzymuje, bo nie ma obrazu). Czasem się uruchomi, ale nie ma obrazu lub obraz jest taki jak na zdjęciach. Przed wystąpieniem problemu nie instalowałem nic nowego ani nie zmieniałem konfiguracji sprzętowej. Google przejrzałem, ale nie znalazłem nic co by pomogło. Sprawdziłem na innym kompie: monitor, GPU, RAM, zasilacz i działały Resetowałem BIOS Instalowałem nowe sterowniki do GPU Wcześniej podłączony był jeszcze jeden dysk WD 1TB i nagrywarka, ale po odłączeniu nic się nie zmieniło monitor: iiyama ProLite E2208HDS Procesor: i3 - 2100 3,1Ghz Płyta główna: Asus P8Z68 - V LX GPU: GF GT 440 RAM: 2 x 2GB Kingston 1333Mhz Zasilacz: OCZ 500W HDD: WD Green 500GB Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Kabel sprawdzałeś zatem? Odnośnik do komentarza
Chronos Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Tak, kabel od monitora, kable zasilające i listwę też Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Sporym utrudnieniem jest fakt, że objaw jest epizodyczny. Mowisz, ze sprawdzałeś kartę graficzną w innym kompie... ale to nie wystarczy. Przecież mogłeś trafić na ten moment, w ktorym wszystko było okej. Zobacz czy na zintegrowanej grafice jest taki sam objaw. To odrzuci głownego podejrzanego. Odnośnik do komentarza
Chronos Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Sprawdzałem na zintegrowanej i jeszcze na innej karcie. Objawy te same, czasem startuje, czasem nie. Zasilacz i pamięci też sprawdzone i u mnie inne (objawy te same) i moje na innym kompie (uruchamia się bez problemu) Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Nie sądzę, żeby pomogło, ale trzeba spróbować. Spróbuj wgrać najnowszy bios do płyty. Czy ten objaw można jakoś skorelować z temperaturą? Że jak komputer się rozgrzeje to np. wtedy zaskakuje? Że występuje glownie, gdy odpalany jest, gdy dlugo byl wylaczony? Odnośnik do komentarza
invok3d Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Spróbuj uruchomić komputer bez obudowy, tzn wyciągnij bebechy na zewnątrz i wykonaj rozruch. Może dziwny sposób ale miałem kiedyś problem z wiekowym komputerem i podobne objawy tyle, że u mnie w ogóle nie było obrazu. Okazało się, że winowajcą była obudowa, która miała prawdopodobnie przebicie. Komputer wystartował mi normalnie dopiero po odpaleniu go poza obudową. Odnośnik do komentarza
Chronos Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dzisiaj już nie dam rady, ale jutro (o ile komp odpali ) wezmę się za bios. Też myślałem, że to może coś z temperaturą, zapomniałem dodać w pierwszym poście, że zdjąłem chłodzenie z GPU i CPU, wytarłem starą pastę i nałożyłem nową, ale nie pomogło. Komp uruchamia się lub też nie, bez względu na temperaturę. Temperatury też sprawdzałem i nic się nie grzeje nadmiernie. Jutro wyjmę z obudowy i zobaczę co się będzie działo Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Tu nie tyle temperatury graja role co zimne luty. To moja jedyna teoria. Niestety w takich przypadkach nie da się wiele zrobić bez pomocy serwisu...mysle, ze nawet karta POST na niewiele by sie zdała, ew. dioda informujaca czy obraz jest przesylany, ale pewnie nie, skoro nie dziala. Zreszta, nie wlaczanie sie obrazu, a krzaki jakie są na monitorze to zupełnie rozne rzeczy - tzn. tutaj powodowane przez ta sama przyczyne niemniej nie ma co porownywac sytuacji, ze "też kiedys nie miałem obrazu". Odnośnik do komentarza
Chronos Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Wczoraj udało się wgrać najnowszy BIOS, niestety nadal bez zmian. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi