chrison Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Witam Potrzebuje pomocy bo już mi ręce opadają i płakać się chce.Nie jestem osobą, która jak coś się stanie zaraz płacze i krzyczy pomocy i czeka aż ktoś rozwiąże to za mnie i sampróbowałem też.Do sedna. Szukałem czegoś w sieci i złapałem wirusa malware QQPC Tencent, który zainfekował mi laptopa, że miałem wyskakującereklamy popup po chińsku, niektóre rzeczy na stronkach w Firefoxsie miałem również po chińsku. Pousuwałem Antimalwarem, antywirusami poczyściłem, po defragmentowałem, CCcleanerem poczyściłem ale wciąż coś było. Nawet w trybie awaryjnym próbowałem sprawdzać, czyścić...W markecie windowsa mam chińskie i arabskie i ruskie literki no zamiast polskich tudzież angielskich. Standardowych. Combofix nie obsługuje Windy10 więc no gwóźdź do trumny... też nie sprawdzę i nie poczyszczę jeszcze dokładniej.Postanowilem... Na pendrive zdjęcia i Odzyskiwanie Systemu (po raz pierwszy) z zachowaniem plików osobistych... DALEJ TO SAMO.Odzyskiwanie Systemu do zera. Usuwane wszystko i system wgrany na nowo... DALEJ TO SAMO!!Zastanawiam się czy przywrócenie ustawień fabrycznych załatwi sprawę to po pierwsze i czy serio jak pisze w opisie tej opcji, żezostanie zainstalowany Windows który był już przy zakupie sprzętu (tj. Windows 8) będę miał Windows 8.Czy jeśli faktycznie ustawienia fabryczne pomogą to czy będę w stanie mógł zaaktualizować Windę z 8 na 8.1 i z 8.1 do Win10 czy już nie będę mógł? Ewentualnie co jeszcze mogę zrobić by się tego pozbyć?W załączeniu kilka screenów oraz log:W przypadku tej strzelanki to musiałem wpisać w wyszukiwarce gameloft i wyszukać z listy gierek ponieważ Blitz Brigade (jak jest w oryginale) to nie widzi. Bo jest po chińsku.Proszę o pomoc. Coś musiało zostać po tym ustrojstwie. Na tym czystym systemie robiłem skany antimalwarem - nic, antivirusem - nic.Pozdrawiam!EDIT: Zauważyłem, że mam nie tylko po chińsku arabsku ale i po niemiecku niektóre aplikacje i gierki! MASAKRA CO SIĘ DZIEJE Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 W raportach nie ma ani śladu infekcji, co jest spodziewane po reinstalacji Windows. Combofix nie obsługuje Windy10 więc no gwóźdź do trumny... też nie sprawdzę i nie poczyszczę jeszcze dokładniej. ComboFix jest już nieco "przestarzały", w zasadzie od lat nie używam go już na forum, bo praktycznie wszystko da się załatwić bez jego użycia. Nie jest też wybitnie specjalizowany w temacie z którym miałeś do czynienia (adware/PUP), ani nie służy do rozwiązywania opisywanego tu problemu. Nawet gdybyś go uruchomił, problemu by to wcale nie rozwiązało. W markecie windowsa mam chińskie i arabskie i ruskie literki no zamiast polskich tudzież angielskich. Standardowych. (...) Zauważyłem, że mam nie tylko po chińsku arabsku ale i po niemiecku niektóre aplikacje i gierki! To nie jest problem infekcji tylko przestawionych preferencji regionalnych i językowych. Prawy klik na przycisk Start > Panel sterowania > Zegar, Język i Region > Region > Zmień lokalizację > jaki kraj jest ustawiony? W przypadku zmiany tego ustawienia trzeba zresetować system. Oraz w sekcji Języki jaki jest ustawiony jako "preferowany" i czy są inne pakiety? Gdyby były inne pakiety obecne, zredukować je. Odnośnik do komentarza
chrison Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Region Polski... Język również polski.... Jak mówiłem miałem dwa razy resetowany system. Raz z zachowaniem plików osobistych a drugi raz z usunięciem WSZYSTKIEGO.Na internecie nie mogę nic znaleźć tagowałem tak wiele różnych zdań i w języku polskim i angielskim, że nie wiem w czym siedzi problem i co najważniejsze JAK TO ROZWIĄZAĆ.EDIT z nowymi screenami o innych gierkach jak widać: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Jak mówię, to jest typowy objaw zmienionych ustawień językowych / geolokalizacji. Mam pytanie: a jakie adresy IP DNS stoją w routerze (jeśli masz do niego dostęp)? W raporcie FRST widać tylko wewnętrzne adresy routera, co jednak nie jest 100% dowodem co naprawdę jest ustawione na poziomie routera. Odnośnik do komentarza
chrison Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Droga Picasso, internet póki co to mamy z dziewczyną mobilny. To znaczy że ona odpala telefon jako router i z pakietu Orange jedziemy. Stałego łącza nie mamy. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Zrób test czy mają coś do rzeczy adresy DNS: 1. Ustaw na sztywno z poziomu Windows inne DNS, co "przebija" DNS pobieranie z zewnętrznego urządzenia. Prawy klik na Start > Połączenia sieciowe > prawy klik na używane połączenie > Właściwości > podświetl Protokół IPv4 > Właściwości > ustaw opcję "Użyj następujących adresów DNS" i wklep adresy Google: 8.8.8.8 (Preferowany) + 8.8.4.4 (Alternatywny). Restart systemu. 2. Wyczyść bufor DNS. Prawy klik na Start > Wiersz polecenia (administrator) > wklep ipconfig /flushdns i ENTER > Zresetuj system. 3. Uruchom Sklep Windows i podaj co widzisz. Odnośnik do komentarza
chrison Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Picasso będę chyba niezłym wyzwaniem dlatego, że ustawienie DNS nie działa i flushdns również:EDIT: Jakoś mi się udało. Robię restart. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Pierwszy obrazek: brak napisu "Administrator" na belce, a linia komend otworzona na ścieżce C:\Users, co wskazuje, że nie uruchomiłeś linii komend jako administrator. To wygląda na linię komend działającą na niższym uprawnieniu użytkownika. Poza tym, wklepałeś niepoprawne polecenie flushdns - to ma być ipconfig /flushdns (i jest tylko jedna spacja, / jest "przyklejone" do flushdns). Drugi obrazek: Jakoś dziwnie wyglądają te pola u Ciebie, są gołe, a ja mam w moim Windows 10 Wersja 1511 kropki separujące kolejne numery... Odnośnik do komentarza
chrison Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Jakoś udało mi się zrobić tego flusha i nie wiem czy to zasługa tego czy tego, że zmieniłem też język na Angielski - restart i z angielskiego na polski - restart i mam wszytsko bez żadnych chińskich znaczków DZIĘKUJĘ TEMAT CHYBA DO ZAMKNIĘCIA Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Ja raczej tu podejrzewam DNS - dane pobierane z zewnętrznego urządzenia, reinstalacja systemu nie ma wpływu na zmianę DNS, o ile się nie wymusi innej konfiguracji jak tu wdrażane. Możesz sprawdzić co się stanie po przywróceniu poprzedniej konfiguracji DNS, tzn. wymazać te dodane adresy Google i ustawić pobieranie automatyczne > restart > w linii poleceń (administrator) ipconfig /flushdns > restart. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi