sli Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 No i niestety mnie dopadło, choć jestem ostrożny i od kilku lat miałem spokój. Chciałem pobrać mały programik do edycji zdjęć i niestety skorzystałem z jakiegoś managera pobierania plików (nawet nie pamiętam jego nazwy). Zaraz managera odinstalowałem, ale dodatki zostały, widzę ich działanie w Chromie, nie wiem czy jeszcze gdzieś czegoś nie ma. W Chromie wyświetlają się reklamy (choć mniej niż na początku), przy pierwszym klikaniu w link na jakiejś stronie wygląda tak jakby na chwilę chciała otworzyć się nowa zakładka, ale zaraz znika, dopiero przy powtórnym kliknięciu w link otwiera się on. Dodatkowo mam wrażenie, że po załadowaniu strony Chrom jeszcze chwilę "myśli". Używam Kasperskiego (nic nie wykrył przy pełnym skanowaniu), ADW Cleaner coś pousuwał i trochę pomogło, HitmanPro nic nie znalazł, tak samo Malwarebytes Anti-Malware. Załączam raporty z FRST, a z GMERA tyle ile udało mi się skopiować zanim się wieszał (próbowałem ze 3 razy i zawsze wiesza się po kilku minutach skanowania). Oba raporty wykonywane przy wyłączonym Kasperskim i przy wyłączonej zaporze. Dzięki z góry za chęci pomocy. Addition.txt FRST.txt GMER.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) W Chrome widać podejrzaną replikację rozszerzenia "Tłumacz Google" - ta nazwa jest przypisana do ID innych rozszerzeń. Nie wiadomo co to ma znaczyć, czy uszkodzone Google Chrome, czy coś innego. Wstępnie: 1. Klawisz z flagą Windows + X > Programy i funkcje > odinstaluj Apple Software Update, Obsługa programów Apple, QuickTime 7. QuickTime nie jest bezpiecznym programem, ostatnio wykryto luki, których Apple już nie naprawi (likwidacja wsparcia dla Windows) 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: HKLM\...\Run: [seagull Drivers] => ssdal_nc.exe startup HKLM\...\runonceex: [Flags] => 128 HKLM\...\runonceex: [Title] => RAPID uninstall cleanup using key [0001] R2 ibtsiva; %SystemRoot%\system32\ibtsiva [X] Zip: C:\Program Files (x86)\Google\Chrome;C:\Windows\Tasks\GoogleUpdateTaskMachineCore.job;C:\Windows\Tasks\GoogleUpdateTaskMachineUA.job EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt w folderze z którego uruchamiasz FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, nastąpi restart systemu. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Wyczyść Google Chrome: Zresetuj synchronizację (o ile włączona): KLIK. Ustawienia > karta Rozszerzenia > odinstaluj wszystkie widoczne rozszerzenia. Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Resetowanie ustawień. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone. Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Szukaj > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy wszystko z wyjątkiem Google. 4. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), bez Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Na Pulpicie powstał też plik upload.zip - shostuj go gdzieś i podaj link. Wypowiedz się czy problemy w Google Chrome nadal występują. Jeśli nie będzie zmian, prawdopodobnie jest modyfikacja w globalnych plikach Google. Edytowane 10 Czerwca 2016 przez picasso Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi