karamba26 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Witam. Pobieram wyciągi z banku w formie tekstowej ale zawsze są one spakowane Zipem. Muszę je rozpakować i wrzucić w konkretne miejsce na dysku sieciowym. Za każdym razem podczas rozpakowywania muszę podawać ścieżkę dostępu, bo wskazuje mi miejsce gdzie pobrał się zip. Może jest jakiś skrypt po wybraniu którego konkretny program np. 7-zip wypakuje mi plik z określonego folderu na wskazane miejsce dysku sieciowego? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Każdy archiwizator może być obsługiwany z cmd. Na przykładzie 7zip "C:\Program Files\7-Zip\7z.exe" x %userprofile%\downloads\przykladowyplik.zip -oc:\miejscenawypakowanie\ -aos "C:\Program Files\7-Zip\7z.exe" - ścieżka do 7zip (samo wklepanie tej komendy w cmd wyświetli dostępny komendy x - extract, czyli wypakowanie -o - lokalizacja, gdzie maja zostac wypakowane c to oczywiście litera woluminu -aos - pomijanie wypakowywania plikow, ktore juz istnieja Żeby zrobić z tego skrypt to utwórz plik tekstowy i zmień rozszerzenie z txt na bat. Te pliki z banku pobierasz do folderu pobierania czy masz stworzony jakiś specjalny folder na nie? * służy w cmd jako dowolny znak/znaki. Jeśli np. z głównego folderu pobierania chcesz tylko wypakowac pliki, ktore maja w nazwie datę (w notacji XX.XX.XX np 21.03.15) to: *.*.*.zip Przykładowa stronka z info o 7zipie: http://www.dotnetperls.com/7-zip-examples Odnośnik do komentarza
karamba26 Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Pliki zip zapisywane się na dysku C w folderze Moje Dokumenty/Pobrane Plik wygląda np. tak : 20160505.zip Skrypt działa prawidłowo ale potrzebowałbym jeszcze opcji która skasuje zipa po rozpakowaniu z z folderu Pobrane. Po 3 miesiącach mam prawie 90 zipów które mi zalegają i muszę ręcznie usuwać. Dziękuje za Pomoc. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Spróbuj dopisać na końcu -sdel Ja niestety nie mogę teraz sprawdzić. Odnośnik do komentarza
karamba26 Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Po wykonaniu skryptu w oknie cmd mam: Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]© Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.C:\Documents and Settings\User>"C:\Program Files\7-Zip\7z.exe" x "C:\Documents and Settings\User\My Documents\Pobrane\******.zip" -og:\testzip\ -aos -sdel7-Zip [32] 15.12 : Copyright © 1999-2015 Igor Pavlov : 2015-11-19Scanning the drive for archives:2 files, 24099 bytes (24 KiB)Extracting archive: C:\Documents and Settings\User\My Documents\Pobrane\20160406.zipWARNINGS:Headers Error--Path = C:\Documents and Settings\User\My Documents\Pobrane\20160406.zipType = zipWARNINGS:Headers ErrorPhysical Size = 7198Everything is OkExtracting archive: C:\Documents and Settings\User\My Documents\Pobrane\20160408.zipWARNINGS:Headers Error--Path = C:\Documents and Settings\User\My Documents\Pobrane\20160408.zipType = zipWARNINGS:Headers ErrorPhysical Size = 16901Everything is OkArchives: 2OK archives: 0Archives with Warnings: 2Warnings: 2Files: 2Size: 129823Compressed: 24099C:\Documents and Settings\User> -sdel jednak nie usuwa plików zip z folderu pobrane. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 A czy masz tam jakieś inne pliki zip? Można to załatwić po prostu prostą komendą del *.zip Odnośnik do komentarza
karamba26 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Tak są tam różne pliki (również spakowane zipem). Inne mają format np.: wyciagi_20160408.zip Najbardziej zależy mi na kasowaniu tych z formatem 20160408.zip Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 W takim razie można to zrobić tak: Komenda dir służy to listowania wszystkich nazw. Wpisz dir 2016????.zip Powinno Ci wylistować wszystkie interesujące Cie pliki. Jeśli tak się stało to oczywiście komenda del 2016????.zip je wszystkie usunie ;-) Odnośnik do komentarza
karamba26 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Jak napisałeś tak się stało. Komenda del 2016????.zip usunęła z katalogu zipy. Jeszce raz Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi