90tomash Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Witam, moja znajoma ma kłopot, mówi ze ściągnęła coś z poczty i wyskoczyło jej ze ma "wirus locky " i chcą kasy za to by przywrócić jej pliki. nie ma w tej chwili dostępu do niczego. Co można z tym zrobić oczywiście by zachować pliki a własciwie je odzyskać ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Wątek omawiany na forum w tym temacie: KLIK. Niestety odkodowanie plików nie jest możliwe bez uiszczenia opłaty przestępcom (akcja nie polecana i nie ma gwarancji). Jedyne czym mogę się zająć, to usunięciem ewentualnych śladów infekcji, o ile już czymś nie czyszczono systemu. Należy dostarczyć raporty wymagane ogłoszeniem: KLIK. Odnośnik do komentarza
90tomash Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 czyli generalnie jak nie było backupu to nie ma opcji by to odzyskac ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Post przeklejam do Twojego tematu. Jak mówiłam, jedyna możliwość odkodowania plików to zapłacenie haraczu przestępcom. Odkodowanie inną metodą jest awykonalne. Jeśli nie było kopii zapasowej, zostaje próba szukania poprzedniej wersji plików przy udziale programów do odzyskiwania danych (muszą być uruchomione z innego dysku niż poddany szyfrowaniu) typu DMDE, PhotoRec. Ale szanse są bardzo małe. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Z powodu braku raportów FRST nabrałam wątpliwości, stąd pytanie: jak te pliki *.locky wyglądają? Czy zaszyfrowane pliki to zmieniona nazwa oryginalna na nieczytelną.locky czy zachowana nazwa oryginalna pliku.locky? W pierwszym przypadku (i wszystkie tematy na forum tego dotyczyły) mówimy o prawdziwym Locky, którego nie można odkodować. Ale w drugim przypadku jest to infekcja "AutoLocky" tylko imitująca prawdziwe Locky i tę można odkodować za pomocą narzędzia Emsisoft Decrypter for AutoLocky. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez picasso Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi