Dotod Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 W Biosie nie był widoczny mój dysk, po paru restartach wkońcu go wykrył, ale nie chciał ruszyć - resetował się przy logo windowsa bez żadnego komunikatu. Pomogła komenda fixboot i fixmbr. Problem znowu się pojawił a tym razem wyciągnąłem dysk i podłączyłem jako drugi do sprawnego komputera. W oknie "Mój komputer" widziałem wszystkie partycje, ale nie mogłem wejść do tej na której był zainstalowany system wyskakiwał błąd "Plik lub katalog jest niedostępny lub uszkodzony"- cytuje z pamięci nie jestem pewny czy tak dokładnie to wygladało. W czasie restartu komputera wyskoczyło sprawdzanie dysku i po uruchomieniu partycja z systemem była już aktywna.Użyłem mbama i usunąłem to co znalazł w załączniku jest log ze skanowania. W takcie skanowania gmerem wyskakuje mi błąd f9l0mmsk.exe-brak dysku : W stacji nie ma dysku. Włóż dysk do stacji \Device\Harddisk1\DR1 @ włączyłem w trybie awaryjnym i udało mi się przeskanować, ale nie znalazł nic a w trybie normalnym coś znajdował mbam-log.txt FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Opisane problemy jednoznacznie wskazują na problem z dyskiem. Pokaż Smart dysku z programu GSmartControl. Wybierz dysk, potem Save As i wstaw wstaw log na jakiś hosting albo zrób screena z zakładki Attributes i Error Log. Zresztą, w dzienniku zdarzeń info o uszkodzonej strukturze indeksów folderów. Jeżeli masz na tym dysku jakieś ważne dane - lepiej żebyś go nie włączał, tylko zaczerpnął tutaj wiedzy jak wykonać ich kopię. Odnośnik do komentarza
Dotod Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 O co chodzi z dziennikiem zdarzeń? Można coś z tym zrobić? Jeśli dobrze rozumiem to zakładka Attributes nie zwiastuje nic dobrego smart.txt Odnośnik do komentarza
ediz4 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Jedyny parametr który jest zastanawiający to 188 Command_Timeout 0x0032 100 098 000 Old_age Always - 38655295599 Wskazuje wprost na zawieszanie się dysku. Powodem może być problem z zasilaniem (zasilacz) lub uszkodzone gniazda Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Te dyski zawsze mają tę wartość taką wysoką. Zobacz jak to wygląda dla innych takich modeli. Natomiast widać,. że jest stary firmware. Trzeba go zaktualizować: http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/213891en Odnośnik do komentarza
Dotod Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 OK, dzięki za pomoc Zaktualizowałem firmware i teraz ma być wszystko w porządku? A w tych logach co załączałem żadnych śmieci nie ma? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Od logów jest kto inny ;-). Odnośnik do komentarza
ediz4 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Te dyski zawsze mają tę wartość taką wysoką. Zobacz jak to wygląda dla innych takich modeli. Natomiast widać,. że jest stary firmware. Trzeba go zaktualizować: http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/213891en Ta seria czy ogólnie Seagate? Odnośnik do komentarza
Dotod Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Wydaje mi się, że to pomogło bo nawet jak ściągałem instalke firmware to pobierało po 150 kB/s a teraz leci z maksymalna prędkością łączą Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Rodzina, nie sprawdzałem dla całej serii. A autor nie kieruje się placebo ;-). Jeśli aktualizacja firmware miałaby pomóc to tylko na te nie wykrywanie dysku w biosie.... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Oczywiście temat przenoszę do właściwego działu Hardware. A w tych logach co załączałem żadnych śmieci nie ma? Komentarze poboczne ode mnie w spoilerze: 1. Do likwidacji odpadek adware. Uruchom Autoruns, w karcie Logon skasuj pusty wpis BingSvc. 2. Wyczyść reguły Zapory ze starych nieaktualnych rekordów. Start > w polu szukania wklep cmd > z prawokliku "Uruchom jako Administrator", wpisz polecenie netsh advfirewall reset i ENTER. 3. Windows pozbawiony aktualizacji. Do wykonania kompleksowe Windows Update. Odnośnik do komentarza
Dotod Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Ma być. Jeszcze raz wielkie dzięki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi