Rush Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam. Po uruchomienie laptopa z Windows 7 wyświetla się komunikat: "BOOTMGR is missing". Odpaliłem płytkę instalacyjną i próbowałem poprzez metodę: Napraw/opcje odzyskiwania systemu ,jednak gdy chcę kliknąć przycisk Dalej wyskakuje mi komunikat "Ta wersja opcji odzyskiwania systemu jest niezgodna z wersją systemu Windows, który próbujesz naprawić. Spróbuj użyć dysku odzyskiwania, który jest zgodny z tą wersją systemu Windows." Próbowałem również wpisywanie komend w wierszu poleceń: bootrec/fixmbr, bootrec/fixboot, bootrec/rebuildbcd. To również nie przyniosło pozytywnych efektów. Proszę o pomoc i wyrozumiałość ,ponieważ w kwestiach komputerowych jestem laikiem.Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Cześć. Na poczatek sprawdź czy na partycji systemowej znajduje się plik bootmgr. W tym celu otwórz cmd z płyty instalacyjnej (to tam, gdzie wpisywales te komendy). Jeśli nie - to przekopiuj go z głównego katalogu płytki instalacyjnej. Czy to co napisałem jest jasne czy mam bardziej szczegółowo opisać? Odnośnik do komentarza
Rush Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Jakim poleceniem w konsoli odszukam plik bootmgr? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 cd / dir Odnośnik do komentarza
Rush Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Wyświetliło mi się coś takiego: "Wolumin w stacji x to Boot" W tym katalogu jest jeden plik o wielkości 112 400 bajtów ,więc to chyba ten bootmgr? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Zmień najpierw na partycję systemową poleceniem c: cd / dir ////////////// Tutaj popopełniłem błąd, powinienem zalecić dir /AS ponieważ to plik systemowy i samo dir, go oczywiście nie pokaże. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Groszexxx Odnośnik do komentarza
Rush Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Po wejściu w Napraw komputer/Opcje odzyskiwania systemu jest wyświetlone ,że system znajduję się na dysku (D:).Dziwne ,ponieważ z tego co pamiętam system instalowałem na dysku (C:). Co mam dalej robić po wpisaniu podanych przez Ciebie komend? Odnośnik do komentarza
Rush Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Dziwi mnie jeszcze jedna kwestia.Po wpisaniu komendy bootrec/rebuildbcd wyswietla się komunikat: "Pomyślnie przeskanowano instalacje systemu windows. Całkowita liczba zidentyfikowanych instalacji systemu windows: 0 Operacja zakończyła się pomyślnie." Czemu wyświetla się wartość "0" ? Przecież system windows jest zainstalowany. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 https://www.fixitpc.pl/topic/4414-diagnostyka-infekcji-na-niestartujących-windows/W tym temacie jest opisany trik z notatnikiem. On pomoże Ci w nawigacji jeśli niezbyt ogarniasz poruszanie się w cmd. Zrób zdjęcia z zawartością partycji systemowej i rozruchowej. Używaj opcji edytuj i zawrzyj proszę to co mi napisałeś na priv, że pliku bootmgr nie udało Ci sie znaleźć. Autor czytał co robi komenda bootrec /rebuildbcd czy tak po nazwie sobie intuicyjnie interpretuje? Po co ma Ci listować windowsa, ktory juz jest w bcd? Odnośnik do komentarza
Rush Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Przy próbie uruchomienia FRST ,po wpisaniu komendy F:\FRST64.exe ukazuje se komunikat: Wersja F:\FRST64.exe nie jest zgodna z wersją uruchomionego systemu Windows. Sprawdź w informacjach dotyczących systemu operacyjnego na tym komputerze, jaka wersja programu jest potrzebna <x86 - 32-bitowa czy x64 - 64-bitowa>, a następnie skontaktuj się z wydawcą oprogramowania. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Popełniłem błąd w poście nr 6. Poprawiam go: Nic dziwnego, że nie zobaczyłeś pliku bootmgr, on ma flagę jako plik systemowy i ukryty. Wspomniałeś, że system jest na dysku d:, więc c: to partycja rozruchowa. Zrób zdjęcie zawartości obydwu partycji. c: dir /AS (zrób zdjęcie) d: dir /AS (zrób zdjęcie) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ja tylko dodam: Odpaliłem płytkę instalacyjną i próbowałem poprzez metodę: Napraw/opcje odzyskiwania systemu ,jednak gdy chcę kliknąć przycisk Dalej wyskakuje mi komunikat "Ta wersja opcji odzyskiwania systemu jest niezgodna z wersją systemu Windows, który próbujesz naprawić. Spróbuj użyć dysku odzyskiwania, który jest zgodny z tą wersją systemu Windows." + Przy próbie uruchomienia FRST ,po wpisaniu komendy F:\FRST64.exe ukazuje se komunikat: Wersja F:\FRST64.exe nie jest zgodna z wersją uruchomionego systemu Windows. Sprawdź w informacjach dotyczących systemu operacyjnego na tym komputerze, jaka wersja programu jest potrzebna , a następnie skontaktuj się z wydawcą oprogramowania. Oba błędy wskazują, że jest uruchomione 32-bitowe środowisko WinRE. - W takim przypadku FRST też musi być 32-bitowy, niezależnie od tego, że zainstalowany Windows jest 64-bitowy. - A do opcji Napraw dla systemu 64-bit wymagana jest płyta z 64-bitowym WinRE. Odnośnik do komentarza
Rush Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 dołączam zdjęcia: Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Zasymulowałem całą procedurę u siebie. Wydaję mi się, że na partycji systemowej (c:) brakuje pliku bootmgr. Uruchom środowisko WinRE, a w nim cmd. Wpisz: cd / dir bootmgr /s copy (i zaznacz lewym przyciskiem myszy scieżkę do pliku, np. poprzez dwukrotne szybkie klikniecie lewym przyciskiem myszy na jakis element z tej sciezki: wcisnij prawy przycisk myszy (ppm) i jeszcze raz. wklei Ci sie zaznaczona sciezka. Potem zaznacz druga czesc sciezki w ten sam sposob: i drugi raz ppm. Dopisz: \bootmgr masz juz cala sciezke. Pamietaj, ze miedzy poleceniem copy a sciezka MUSI być spacja. Majac juz: copy po spacji dodaj c:/ Calosc jak na screenie Przechodzisz na dysk c komendą c: attrib +s +r zatwierdzasz enterem. Opcja szybsza, prostsza i elastyczna to oczywiscie narzedzie Startup Repair (Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania). Musisz tylko zadbać o to, żeby wybrać opcje napraw z instalki systemu windows 7 x64. Ciekawostką jest to, że na systemie Windows 10 komunikat jest inny. Nie ukrywam, że zaskakujący dla mnie. Po usunięciu bootmgr przywita nas komunikat: An operating system wasn't found. Odnośnik do komentarza
Rush Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Wszystko działa. Wielkie dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi