kazkus Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Witam Mam taka płytę główną: NF725GTM-P31 oraz 64-bitowy AMD ® Phenom II / Athlon II / Sempron CPU. • NVIDIA nForce 630a i chipset GeForce 7025 • Dwa niebuforowana DIMM DDR2 667/800 DRAM • 1 gniazdo PCI Express x16 (PCI Express Bus SPEC zgodny V1.1a) Moje pytanie jest takie : czy mogę włożyć procesor AMD Athlon 64x2 6400+ 3,21 GHz Socket - Am2 do tej płyty. Nie mogę a zarazem nie umiem znaleźć odpowiedzi czy ten procesor może być na tej płycie. Serdecznie pozdrawiam am pełne dane tego procesora Model 6400+ legendarny Winsor f3 z podwójna ilością pamięci L2: 2mb. Najwydajniejszy i najszybszy procesor na socket AM2 Procesor AMD Athlon 64 X2 6400+ 2X 3,2 GHz "Black Edition" socket AM2 Dane techniczne: AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core Details Processor AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core Model: 6400+ Ordering P/N (Tray): ADX6400IAA6CZ Ordering P/N (PIB): ADX6400IAA6CZ Operating Mode: 32/64 Stepping: F3 Frequency: 3200Mhz HT Speed: 2000 Voltage: 1.35-1.4V Max Temp: 55-63°C Thermal Power: 125W L1 Cache: 128KB x2 L2 Cache: 2MB CMOS Technology: 90nm SOI Socket: Socket AM Strona producenta starej mojej: https://www.msi.com/Motherboard/support/NF725GTMP31.html#support-cpu Nawet znalazłem jakie procesory, ale chyba takiego nie ma. Nie wiem. Warto inwestować 100 zł w używanego? Co wy na to. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Specyfikacja wg. producenta: https://www.msi.com/Motherboard/support/NF725GTMP31.html#support-cpu Tutaj mniej oficjalne źródło, ale bardzo rzetelne: http://www.cpu-upgrade.com/mb-MSI/NF725GTM-P31.html Pierwsze nie wymienia go, drugie tak. Ja osobiście myślę, że będzie kompatybilny. Nie zapomnij tylko najnowszy bios wgrać. Odnośnik do komentarza
ediz4 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Nie zgodziłbym się. Ze strony MSI wynika że nie obsługuje nic większego niż 95W - Tymczasem procesor proponowany jest 125W. Nawet specyfikacja zawiera -"(95W only)" Odnośnik do komentarza
kazkus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ok . Dzięki. Jako amator mam pytanie: Czy to znaczy,że włożenie procesora spowoduje uszkodzenie płyty, w ogóle system nie pójdzie czy coś innego. Jakie będą konsekwencje włożenia na tą płytę ten procesor. Czy to ma sens.? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Podstawka jest ta sama, pytanie czy w ogóle będzie chodzić. Nic się nie uszkodzi. Ja uważam, że sens jest. Moim zdaniem ruszy! Odnośnik do komentarza
ediz4 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Efekty włożenia tego CPU mogą być różne - może wystąpić brak odczytu temp, nieprawidłowa praca funkcji oszczędzania energii, restarty przy obciążeniu, nie przechodzenie procedury POST, niestabilna praca komputer związana z przegrzewaniem się sekcji zasilającej itp, itd. Co do samego uszkodzenia to raczej mało prawdopodobne. Pytanie tylko czy nie lepiej celować w sporo wydajniejsze, wspierane oficjalnie i bardziej energooszczędne CPU oparte o rdzenie Propus,Regor,Rana Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Oh, Kolego Ediz, lepsze procki nijak się mają w rozstrzygnięciu czy wymieniony procek ruszy na tej płycie czy nie. Kilka źródeł potwierdza, że tak. Odnośnik do komentarza
kazkus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Serdeczne dzięki. Myślę że w sobotę będę miał troche czasu i zobaczę co będzie grane, Dam znać. Odnośnik do komentarza
ediz4 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Oh, Kolego Ediz, lepsze procki nijak się mają w rozstrzygnięciu czy wymieniony procek ruszy na tej płycie czy nie. Kilka źródeł potwierdza, że tak. Oczywiście. Ja tylko neguje zasadność inwestycji w ten procesor a kolega w pierwszym poście o to również pyta. A co do źródeł to ja biorę jako pierwsze stronę producenta a tam brak oficjalnego wsparcia dla wszystkich modeli 125W. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi