KarolK30 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Witam, chciałem prosić o pomoc. Jakiś czas temu, podłączając dysk zewnętrzny do laptopa, pojawił się komunikat iż dysk jest uszkodzony i wymaga przeskanowania (podobne komunikaty pojawiały się już wcześniej). Dysk został przeskanowany, wszystko było w porządku. Dysk wypiąłem, podłączyłem do usb do telewizora, pojawił się komunikat iż dysk jest uszkodzony. Po podłączeniu go do komputera, okazało się iż foldery w których była największa liczba danych są niedostępne (nie można do nich wejść), co dziwne na dysku wciąż jest zajęte miejsce przez pliki które w nich się znajdowały. Nie zauważyłem żadnego komunikatu ze strony Avasta, aby wykrył jakiegoś wirusa (ale równie dobrze mogłem coś przeoczyć). Uszkodzony dysk to dysk G:/ Dołączam plik UsbFix. Pomocy! UsbFix_Report.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Co znaczy, że nie można do nich wejść? Jest jakiś komunikat? Np. odmowa dostępu? Na dokładkę jak zalozyles temat w tym dziale to poczytaj o obowiązkowych logach. Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 To znaczy, że część ikon folderów wygląda jak na na załączonym screenshocie. Klikając na nie pojawia się menu "jak chcesz otworzyć ten plik" i oczywiście lista programów. Jutro załączę obowiązkowe logi, przepraszam za niedokładność, nie do końca wszystko przeczytałem. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Sądzę, że nie ma co tu szukać infekcji i raporty z ogłoszenia można sobie darować. USBFix jest dedykowany tylko i wyłącznie problemom infekcji, a obrazek zawartości pokazujący konwersję danych (foldery przekształcone w pliki) poświadcza uszkodzenia struktury plików a nie problem infekcji. ################## | G:\ - Fixed drive (NTFS) |[01/04/2016 - 20:37:29 | SHD] - G:\found.001[19/12/2015 - 16:47:44 | SHD] - G:\found.000[16/03/2014 - 17:11:52 | N | 0 Ko] - G:\Przegrywki z płyt - filmy[31/07/2014 - 22:30:05 | N | 0 Ko] - G:\Toshiba - backup[02/08/2014 - 00:30:04 | SH | 0 Ko] - G:\RECYCLER[12/08/2014 - 22:54:28 | N | 0 Ko] - G:\Zdjęcia SIII[02/09/2014 - 21:51:44 | N | 0 Ko] - G:\Samsung backup[06/10/2014 - 22:53:32 | N | 0 Ko] - G:\The Sims - dodtaki[26/09/2015 - 09:57:16 | N | 0 Ko] - G:\Programy[19/12/2015 - 17:08:45 | N | 0 Ko] - G:\Gry[24/01/2016 - 20:34:07 | N | 0 Ko] - G:\Rick and Morty S02[24/03/2016 - 15:41:44 | N | 0 Ko] - G:\Filmy i seriale[25/03/2016 - 21:19:21 | N | 0 Ko] - G:\HP Backup[01/04/2016 - 20:30:58 | SH | 0 Ko] - G:\System Volume Information Temat przenoszę do działu Hardware. Groszexxx wskaże jakie dalsze kroki należy podjąć.EDIT: Źle popatrzyłam na literę, G wykryte w USBFix. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Co to za dysk? W oryginalnej obudowie? Nie jest prawdą, że skanowanie, które włączałeś przebiegało bez problemów. Są dwa foldery będące produktem chkdsk. Pierwsze podejrzenie to kiepski stan dysku i pojawiające się defekty powierzchni. Niestety rzadko idzie podejrzeć smart przez usb. Spróbuj takich programów jak GSmartControl, CristalDiskInfo i hdsentinel. Jeżeli masz na dysku ważne rzeczy - rób szybko ich kopię.Możesz sprawdzić zawartość folderów found.001 i found.000. W tym celu posłuż się albo cmd z poziomem admina albo zaznacz pokazywanie ukrytych plików. Nadaj sobie prawa dostępu Możesz też zrobić skan powierzchni dysku za pomocą Victorii 4.47 Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Jest to dysk Western Digital, w oryginalnej obudowie, nigdy nie było żadnej ingerencji w ten dysk z mojej strony. Którego z programów polecanych: GSmartControl, CristalDiskInfo i hdsentinel najlepiej użyć ? Nie jestem pewien, ale mam chyba włączone pokazywanie ukrytych plików, niestety nie widzę tych folderów found.001 i found.000 Czy w jakiś sposób da się "wejść" do tych folderów przekształconych w pliki ? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Z reguły dysku w obudowach mają swoje nazwy handlowe. Możesz pokazać jakiś link do aukcji? Jezeli program odczyta SMART to wklej go tutaj, jesli nie da rady - probuj nastepny. http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/show-hidden-files#show-hidden-files=windows-7 - info jak odslonic ukryte pliki. Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Najpierw mogę użyć Hard Disk Sentinel. Tylko to trochę zaawansowany program i nie wiem dokładnie co tam trzeba zrobić, aby podać jakiś odczyt. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 https://www.fixitpc.pl/topic/155-zak%C5%82adanie-tematu-jakie-informacje-podawa%C4%87/ Pkt 2. Podstawowe informacje o dysku (S.M.A.R.T) Odnosnie Sentinela to pokaze Ci na screenie ciut pozniej. Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Załączam dane z Crystal Disk Info Crystal Dysk Info.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 O dziwo z dyskiem wszystko okej. Możesz zrobić profilaktycznie skan powierzchni. Dotarłeś już do tych folderów "found"? Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Czy ten skan powierzchni też mogę wykonać za pomocą Hard Disk Sentinel ? (jeżeli tak to poproszę o screena gdzie to jest w programie). Natomiast nie dotarłem do folderów "found", mam włączone ukryte piliki i foldery, sprawdzałem nawet na filmikach jak to zrobić w win 10, ale niestety nie widzę ich po podłączeniu dysku. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Odznacz jeszcze "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego". Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udało się, widać już te foldery, ale nie bardzo wiem jak się do nich dostać. Nie mogę uruchomić ich jako administrator. Pojawia się następujący komunikat: Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pisałem w poście 5 jak masz nadać sobie prawa. Jeśli nie potrafisz do nich wejść z poziomu cmd - to pobierz np. DMDE rozpakuj, uruchom, wybierz dysk albo od razu partycje i wybierz folder found. Jak będzie tam coś co Cię interesuje to napisz. Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Pisałem w poście 5 jak masz nadać sobie prawa. Jeśli nie potrafisz do nich wejść z poziomu cmd - to pobierz np. DMDE rozpakuj, uruchom, wybierz dysk albo od razu partycje i wybierz folder found. Jak będzie tam coś co Cię interesuje to napisz. Udało się za pomocą tego programu wejść w te foldery, danych jest dużo, a nie mam tyle pamięci dostępnej, dysk był taką alternatywą żeby nie zapychać miejsca na komputerze, teraz muszę przebrać wszystko co mnie interesuje i kliknąć w zakładce Narzędzia > Odzyskaj (jeżeli faktycznie tak to działa). Czy to "Odzyskiwanie" to jedyny sposób na przywrócenie danych z tych folderów found ? Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Groszexxx Posty sklejam Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pliki, które widzisz są w tych dwoch wymienionych folderach. Jeszcze raz powtórzę - w poście 5 masz instrukcje jak nadać sobie prawa do plików. Jeszcze raz wklejam linka: https://www.fixitpc.pl/topic/55-przyznawanie-kontroli-dla-plikow-i-folderow/ Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pliki, które widzisz są w tych dwoch wymienionych folderach. Jeszcze raz powtórzę - w poście 5 masz instrukcje jak nadać sobie prawa do plików. Jeszcze raz wklejam linka: https://www.fixitpc.pl/topic/55-przyznawanie-kontroli-dla-plikow-i-folderow/ Dla Windows 10 jest ten sam tok postępowania ? Nie można wejść w te screeny żeby podpatrzeć wszystko dokładnie. Dla Windows 10 jest ten sam tok postępowania ? Nie można wejść w te screeny żeby podpatrzeć wszystko dokładnie. Zacząłem robić metodę pierwszą, ale w windows 10 jest chyba inny układ tego wszystkiego i nie mogę przez to przebrnąć. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 A czy tylko jedna metoda była tam opisywana? Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Nie jedna, ale pozostałe są dla mnie skomplikowane, pierwsza wydaje się najłatwiejszą ale gubię się w kolejności. Nie umiem tego zrobić, trochę to za skomplikowane dla mnie ... Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Jeżeli znasz minimalny angielski to: http://www.tenforums.com/tutorials/3841-take-ownership-add-context-menu-windows-10-a.html Ew: (film + linki. Podczas pobieranie upewnij sie, ze pobierasz plik rar... a nie jakiś downloader) Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zrobiłem wszystko jak w opisie na stronie, w pliku found.001 przez chwilę coś się "mieliło" ale dalej nie mogę wejść, odmowa dostępu. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Okej, właściciel nadany, teraz tylko prawa dostępu. Uruchom CMD jako administrator i wpisz: icacls "c:\found.000" /grant Korvin:F /T potem: icacls "c:\found.001" /grant Korvin:F /T Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Groszexxx Odnośnik do komentarza
KarolK30 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Próbowałem wpisać to co podałeś, ale pojawi się takie coś, może ja coś źle wpisuję ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 KarolK30 błędnie wpisujesz komendy, niekompletny cudzysłów plus brakuje spacji między ścieżką dostępu a parametrem /grant:icacls c:\found.000/grantKorvin:F/T Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi