exen Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Od soboty (albo piątku) mam następujący problem. Zaczęło się od próby autoaktualizacji Silverlighta, którą pominąłem. Komputer wyraźnie zaczął wolniej chodzić, po czym, po kilku minutach wrócił do normalności i do teraz nie ma problemów z wydajnością. Później zaczęły mi się pojawiać w różnych miejscach na dysku pliki o nazwie: {RecOveR}-rcpvg__ z trzema rozszerzeniami, html, txt i png. Ich treść jest taka sama - http://wklej.org/id/2220842/, przy czym w png jest jako obrazek. Aktualnie te pliki mam już w niemal każdym folderze na dyskach. Następnie straciłem możliwość włączenia wielu programów i plików, a przy starcie systemu dostaję taki zestaw okien: Tutaj chciałbym pokazać przykładowe błędy przy otwieraniu plików graficznych, tekstowych lub gier i aplikacji Co ciekawe później Wiedźmin 3 się uruchomił. Obecnie bez problemu korzystam m.in. z Chrome'a, Skype'a oraz Foobara. Przed napisaniem tego tematu, czyściłem system już wielokrotnie za pomocą Adwcleanera oraz CCleanera i użyłem również Combofixa ZANIM trafiłem na to forum, tak więc dopiero teraz zdaję sobie sprawę czym dokładniej jest. Raz w życiu go dotychczas używałem i poradził sobie z problemem, jedynie czyszcząc kilka ustawień itp. bez zbędnych szkód, więc zaryzykowałem by go użyć ponownie. Po użyciu tych 3 programów, nie zauważyłem żadnych zmian na lepsze i gorsze. Niestety nie mam już chyba logów z użycia tych programów. Jeszcze jednym objawem może być fakt, że potraciłem trochę miejsca na partycjach, ale jestem tego pewien i mogę się mylić (być może tylko mi się tak zdaje). Nie jestem w stanie powiedzieć, po jakiej operacji z mojej strony doszło do tej infekcji. Moja konfiguracja:Windows 7 Professional x64Xeon E5410 overclocked 3.1 GHz bez zmiany napięć6 GB RAMRadeon HD 5850Płyta główna MSI P35 Neo2 FRW załączniku umieszczam logi FRST oraz GMER. Jeśli są wymagane jeszcze jakieś informacje to udziele ich jak najszybciej będę mógł. Z góry dziękuję za pomoc. Bardzo mi zależy na dostępie do kilku plików i nie chciałbym ich stracić Addition.txt GMER.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Pliki {RecOveR}* zostały wyprodukowane przez infekcję szyfrującą dane w wariancie TeslaCrypt 4.0. Więcej na temat tej infekcji: KLIK. Jedna z dróg infekcji to niezałatane luki w Adobe Flash i widzę w Twoim logu powiązany obiekt CustomCLSID {F6BF8414-962C-40FE-90F1-B80A7E72DB9A}: KLIK. Szyfrowaniu podlegały dane na wszystkich dyskach, a ich masz sporo. Nie jestem w stanie określić stopnia zaszyfrowania dysków, ale obawiam się, że proces wykonał się w stopniu całkowitym. W tym wariancie Tesla nawet nie da się rozpoznać po nazwie, że pliki zostały zaszyfrowane, problem jest demaskowany dopiero przy ich otwieraniu. Te pliki, które zgłaszają błędy otwierania, są zaszyfrowane i nic z nimi nie da się zrobić. Odszyfrowanie danych jest awykonalne bez uiszczenia opłaty przestępcom. Jeśli nie miałeś w bezpiecznym miejscu kopii zapasowej, dane zostały utracone. W Twojej sytuacji jedyna droga to próba skorzystania z jakiegoś programu do odzyskiwania danych (uruchomionego z innego dysku niż obecnie podpięte), tylko że szanse są marne. Jedyne co w mojej gestii leży, to doczyszczenie śladów infekcji per se, czyli pustych już wpisów uruchomieniowych oraz nabitych masowo na wszystkich dyskach plików {RecOveR}*. Na dalszą metę zalecany kompleksowy format. Pod kątem doraźnego doczyszczania: 1. Odinstaluj stare wersje: Adobe AIR, Adobe Flash Player 19 NPAPI, Adobe Flash Player 20 ActiveX, Java 8 Update 73 (64-bit), Java SE Development Kit 7 Update 79 (64-bit), Java SE Development Kit 8 Update 31 (64-bit), Java SE Development Kit 8 Update 60 (64-bit). 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: CustomCLSID: HKU\S-1-5-21-1901158508-4074526197-3263088995-1001_Classes\CLSID\{F6BF8414-962C-40FE-90F1-B80A7E72DB9A}\InprocServer32 -> C:\ProgramData\{9A88E103-A20A-4EA5-8636-C73B709A5BF8}\wcnwiz.dll => Brak pliku HKU\S-1-5-21-1901158508-4074526197-3263088995-1001\...\Run: [FIX2-uccqjy] => C:\Windows\SYSTEM32\CMD.EXE /C START "" "C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\wsmprovhost.exe" HKU\S-1-5-21-1901158508-4074526197-3263088995-1001\...\Run: [FIX2-wkuqin] => C:\Windows\SYSTEM32\CMD.EXE /C START "" "C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\wsmprovhost.exe" HKU\S-1-5-21-1901158508-4074526197-3263088995-1001\...\Run: [FIX2-bmuvsu] => C:\Windows\SYSTEM32\CMD.EXE /C START "" "C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\wsmprovhost.exe" HKU\S-1-5-21-1901158508-4074526197-3263088995-1001\...\Run: [FIX2-bltrqu] => C:\Windows\SYSTEM32\CMD.EXE /C START "" "C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\wsmprovhost.exe" FF Extension: Collection of all the available BDA Tuning Model Tuning Space objects on this system - C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\ljcw3rwa.default\Extensions\{D01B57A2-FBE5-9A12-1378-7E996E4B4BA6} [2016-04-02] [brak podpisu cyfrowego] CHR StartupUrls: Default -> "hxxp://search.babylon.com/?affID=113480&tt=2912_2&babsrc=HP_ss&mntrId=9c3a50d8000000000000001a4d0f94dd","hxxp://istart.webssearches.com/?type=hp&ts=1420656507&from=kmp&uid=WDCXWD800JB-00JJA0_WD-WCAM91714338","hxxp://www.oursurfing.com/?type=hp&ts=1442263354&z=28be9d751cf9fb79f3937acg8zezaoeobq1c4c9o8z&from=amt&uid=WDCXWD800JB-00JJA0_WD-WCAM91714338" CHR DefaultSearchURL: Default -> hxxp://www.smarter.yt HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Ograniczenia HKU\S-1-5-21-1901158508-4074526197-3263088995-1001\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Ograniczenia HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = hxxp://www.google.com HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = hxxp://www.google.com HKU\S-1-5-21-1901158508-4074526197-3263088995-1001\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = hxxp://www.microsoft.com/isapi/redir.dll?prd=ie&ar=iesearch Task: {484A9BFA-88C1-403F-995C-AF2B23AA3E1D} - System32\Tasks\{CCBD4E4C-04C2-4412-99BC-87AC2A211535} => pcalua.exe -a N:\Gry\disk1\setup.exe -d N:\Gry\disk1 Task: {679E111F-3EA2-4116-8DAB-FE1FB94786DE} - System32\Tasks\ESET Windows 10 upgrade – Refresh settings => C:\Program Files\Common Files\AV\ESET Smart Security 8.0\upgrade.exe [2016-04-02] (ESET) Task: {F346DF8C-4E00-4426-9A2C-D14D3803C32D} - System32\Tasks\{DEF6CEFA-7F7A-4F3F-A4D3-BCB7BB5914BD} => E:\Gry\Baldur's Gate 2\BGMain.exe S1 Capsax64Drv0; System32\Drivers\Capsax64Drv0.sys [X] S3 catchme; \??\C:\ComboFix\catchme.sys [X] S1 CSN5PDTS82; System32\Drivers\CSN5PDTS82.sys [X] S1 CSN5PDTS82x64; System32\Drivers\CSN5PDTS82x64.sys [X] S1 CsNdisLWF; System32\Drivers\CsNdisLWF.sys [X] S1 EIO64; system32\DRIVERS\EIO64.sys [X] S4 NVHDA; system32\drivers\nvhda64v.sys [X] S4 nvvad_WaveExtensible; system32\drivers\nvvad64v.sys [X] DeleteKey: HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main DeleteKey: HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main DeleteKey: HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main DeleteKey: HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes DeleteKey: HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes DeleteKey: HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes AlternateDataStreams: C:\Users\Janusz\Local Settings:init [5748438] AlternateDataStreams: C:\Users\Janusz\Ustawienia lokalne:qkJJrt7pPhX46n6UWw9n1Pgz [2920] AlternateDataStreams: C:\Users\Janusz\AppData\Local:qkJJrt7pPhX46n6UWw9n1Pgz [2920] RemoveDirectory: C:\AdwCleaner RemoveDirectory: C:\32788R22FWJFW RemoveDirectory: C:\Program Files\Common Files\AV\ESET Smart Security 8.0 RemoveDirectory: C:\Program Files (x86)\baidu RemoveDirectory: C:\ProgramData\{9A88E103-A20A-4EA5-8636-C73B709A5BF8} RemoveDirectory: C:\ProgramData\Baidu RemoveDirectory: C:\ProgramData\ESET RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Black Isle RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Cities Skylines RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\EA GAMES RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\HoMM3 HD RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\O22y Inc RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\OCCT RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Razor 1911 RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\rFactor RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Rockstar Games RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Starcraft RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Ubisoft RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Unity RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Wiedźmin Powrót Białego Wilka RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Local\Microsoft\Windows\GameExplorer\{248ABB68-6A73-4369-8EC2-C7409CDF2C88} RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Local\Microsoft\Windows\GameExplorer\{7EA5ECA9-2125-43F5-A8AD-5C56210609CA} RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Local\Microsoft\Windows\GameExplorer\{AD453081-50D0-43DF-B519-88A209FF88BE} RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\ESET RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Opera Software RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Bohemia Interactive RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Minecraft RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\World of Gothic RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Wrye Bash RemoveDirectory: C:\Users\Public\Documents\Baidu C:\Users\Janusz\AppData\Local\ACCCx2_9_0_465.zip.aamdownload.aamd C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Adobe-Japan1-4 C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\cyan bl 2.ADO C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Title_select-highlight.png C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\YauponFilmographySelfdirector C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\ImplicitAppShortcuts\2e9b73709efe5cec\MATLAB R2011a.lnk C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\ImplicitAppShortcuts\98de95ded41d25b0\MATLAB R2013b.lnk C:\Users\Public\Desktop\Wiedźmin Powrót Białego Wilka.lnk C:\Users\Janusz\Documents\Adobe\After Effects CS6\User Presets\(Adobe).lnk CMD: netsh advfirewall reset CMD: attrib -r -h -s C:\{RecOveR}* /s CMD: attrib -r -h -s D:\{RecOveR}* /s CMD: attrib -r -h -s E:\{RecOveR}* /s CMD: attrib -r -h -s F:\{RecOveR}* /s CMD: attrib -r -h -s G:\{RecOveR}* /s CMD: attrib -r -h -s J:\{RecOveR}* /s CMD: attrib -r -h -s N:\{RecOveR}* /s CMD: del /q /s C:\{RecOveR}* CMD: del /q /s D:\{RecOveR}* CMD: del /q /s E:\{RecOveR}* CMD: del /q /s F:\{RecOveR}* CMD: del /q /s G:\{RecOveR}* CMD: del /q /s J:\{RecOveR}* CMD: del /q /s N:\{RecOveR}* EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), bez Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Plik fixlog prawdopodobnie będzie ogromny i nie zmieści się w załączniku - w takim przypadku shostuj go na jakimś zewnętrznym serwisie i podaj link do pliku. Odnośnik do komentarza
exen Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Po naprawie za pomocą fixlist.txt, problem z oknami cmd przy starcie zniknął, a pliki {recover}* zostały usunięte. Zapoznałem się z artykułem i komentarzami na temat TeslaCrypt i rozumiem, że plików nie odzyskam, choć będę temat śledził. Może jakieś tęgie głowy, kiedyś przechytrzą tych wyłudzaczy pieniędzy (ktoś wspominał o ogromnych kwotach). Na szczęście, na chwilę obecną, nie przypominam sobie bym miał gdzieś na dysku bardzo ważne pliki, których bym nie miał na innym nośniku lub w chmurze. Najważniejsza dla mnie praca była na pamięci przenośnej, ale i tak trochę mi szkoda reszty. Ciekawa informacja dla wszystkich: z tego co zdążyłem zauważyć, nie zostały zaszyfrowane pliki .mp3, .gif, .iso, .exe i niektóre formaty video. Nie wszystko jeszcze zdążyłem sprawdzić. Czy istnieje jakaś metoda na ochronę przed takim atakiem? Oprócz aktualizacji flasha lub całkowitego pozbycie się go i korzystanie wyłącznie z Chrome'a. Czy darmowe pakiety z tematu https://www.fixitpc.pl/topic/29208-lista-darmowych-i-komercyjnych-program%C3%B3w-zabezpieczaj%C4%85cych/ dadzą radę? Dziękuję za rzetelną pomoc Dodaję w załączniku FRST.txt, a fixlog.txt na hostingu zippyshare.com: http://www112.zippyshare.com/v/Ztk36uH2/file.html FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Potrzebuję trochę więcej czasu na przejrzenie wyników Fixlog. Potem zedytuję tu swój post i odpowiem na resztę pytań. Odnośnik do komentarza
exen Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Dziękuję za dotychczasową pomoc. Jak wygląda sprawa z tymi logami? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Mam pytanie: czy na pozostałych dyskach są zainstalowane inne systemy? W wynikach Fixlog widzę: - Na D katalogi starego XP D:\Documents and Settings + D:\WINDOWS, pełne folderów starych programów i śmieci. - Na G katalogi G:\Users + G:\Windows nowszego systemu, bardzo bogate w programy. A może to jakieś kopie zapasowe, bądź "odpadki" po innych instalacjach gotowe do upłynnienia? Jeśli chodzi o podane akcje, pomyślnie wykonane. Drobne korekty dodatkowe: 1. Do zestawu, który trzeba odinstalować, wchodzi QuickTime + Obsługa programów Apple. Co dopiero wykryto krytyczną lukę w programie, Apple zamiast naprawić ... usunęło wsparcie dla Windows i zalecana jest deinstalacja. 2. W Google Chrome są adresy adware. Zresetuj synchronizację (o ile włączona): KLIK. Ustawienia > karta Ustawienia > Po uruchomieniu > Otwórz konkretną stronę lub zestaw stron > usuń wszystkie adresy, przestaw na "Otwórz stronę nowej karty" Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Szukaj > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > ustaw jako domyślną Google, skasuj z listy śmieci. 3. Otwórz Notatnik i wklej w nim: S4 sptd; \SystemRoot\System32\Drivers\sptd.sys [X] RemoveDirectory: C:\FRST\Quarantine RemoveDirectory: C:\ProgramData\Blizzard Entertainment\Battle.net\Cache RemoveDirectory: C:\Users\Janusz\AppData\Roaming\Opera Software RemoveDirectory: G:\ProgramData\APN RemoveDirectory: G:\ProgramData\ArcaBit Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Przedstaw wynikowy fixlog.txt. Będzie bardzo mały i wejdzie do załącznika. Czy istnieje jakaś metoda na ochronę przed takim atakiem? Oprócz aktualizacji flasha lub całkowitego pozbycie się go i korzystanie wyłącznie z Chrome'a. Czy darmowe pakiety z tematu https://www.fixitpc.pl/topic/29208-lista-darmowych-i-komercyjnych-programów-zabezpieczających/ dadzą radę? W samo Chrome nie należy pokładać zbyt dużej wiary. Z tematu przydatne pozycje w kontekście infekcji szyfrujących: Darmowe: Anti-Exploit, Anti-Ransomware / Zabezpieczenia przed infekcjami szyfrującymi dane Bitdefender Anti-Ransomware CryptoPrevent Free Edition EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) Malwarebytes Anti-Exploit Free [Przez 14-dni można testować wszystkie funkcje, potem następuje przełączenie na limitowaną wersję freeware] Inne monitory / Anti-exe, śledzenie zachowań, HIPS NoVirusThanks EXE Radar Pro [beta] [starsza wersja stabilna jest płatna] VoodooShield Free Komercyjne: Anti-Exploit, Anti-Ransomware / Zabezpieczenia przed infekcjami szyfrującymi dane CryptoPrevent Premium HitmanPro.Alert Malwarebytes Anti-Exploit (MBAE) Premium Malwarebytes Anti-Ransomware [beta. Produkt przejściowy, jego funkcjonalność zostanie scalona z innym produktem Malwarebytes.] WinAntiRansom PLUS Inne monitory / Anti-exe, śledzenie zachowań, HIPS AppGuard VoodooShield Pro Ponadto, oczywiście kopie zapasowych danych, gromadzone w bezpiecznym izolowanym miejscu (dysk nie podpięty na stałe). Odnośnik do komentarza
exen Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Mam pytanie: czy na pozostałych dyskach są zainstalowane inne systemy? W wynikach Fixlog widzę: - Na D katalogi starego XP D:\Documents and Settings + D:\WINDOWS, pełne folderów starych programów i śmieci. - Na G katalogi G:\Users + G:\Windows nowszego systemu, bardzo bogate w programy. A może to jakieś kopie zapasowe, bądź "odpadki" po innych instalacjach gotowe do upłynnienia? Tak, na D i G mam windowsy xp, jeden z nich jest sprawy i trzymam go jedynie na wypadek jakiejś awarii, gdybym musiał szybko skorzystać z jakiegokolwiek systemu, a użycie płyty Hiren's byłoby niemożliwe. Niestety nie pamiętam, który z nich jest sprawny i nie mam go w BCD. Na dniach postaram się określić, który jest sprawny, a drugiego się pozbędę, przy okazji posprzątam programy, których nie używam z tych partycji. Programów od Apple już się pozbyłem kilka dni temu, m.in. z racji porzucenia wsparcia, a i tak nie były mi już potrzebne. Postaram się przeglądnąć te programy Anti-Exploit, Anti-Ransomware, i zastosować, w miarę możliwości. W załączniku dodaję plik Fixlog.txt, po zastosowaniu FRST. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Tak, na D i G mam windowsy xp, jeden z nich jest sprawy i trzymam go jedynie na wypadek jakiejś awarii, gdybym musiał szybko skorzystać z jakiegokolwiek systemu, a użycie płyty Hiren's byłoby niemożliwe. Niestety nie pamiętam, który z nich jest sprawny i nie mam go w BCD. Na dniach postaram się określić, który jest sprawny, a drugiego się pozbędę, przy okazji posprzątam programy, których nie używam z tych partycji. Gdy już ogarniesz układ, możesz zrobić na wszelki wypadek raporty FRST z poziomu tego drugiego systemu. Mogę doczyścić tam ewentualne śmieci. W załączniku dodaję plik Fixlog.txt, po zastosowaniu FRST. Nie widzę załącznika... Postaram się przeglądnąć te programy Anti-Exploit, Anti-Ransomware, i zastosować, w miarę możliwości. Zapomniałam wypunktować, by nie przesadzić i nie załadować zbyt dużo na raz, unikając krzyżowania pewnych funkcji. Np. jeśli EMET, to nie Malwarebytes Anti-Exploit. Zresztą program Malwarebytes nawet wykrywa EMET i nie pozwala się zainstalować. To niby można zmanipulować przestawiając kolejność instalacji, ale nie sądzę, że to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza
exen Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Oh, coś nie załapało i załącznik się nie dodał. Poprawiam w tym poście. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Drobny błąd przy przeklejaniu zrobiłeś, załączyłeś w skrypcie tag forum "no parse", dlatego nie skasował się odpadkowy folder G:\ProgramData\ArcaBit. Ręcznie go dokasuj. I jak mówię, po posprzątaniu ogólnym dysków możesz dodać raporty FRST z drugiego systemu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 "Projekt" TeslaCrypt został zamknięty, o dziwo przestępcy upublicznili klucz i w dekoderach TeslaDecoder lub ESET TeslaCrypt decrypter jest już możliwe odkodowanie plików zakodowanych przez TeslaCrypt 3 i 4 (rozszerzenia .xxx, .ttt, .micro, .mp3 lub brak zmiany w rozszerzeniach). Odnośnik do komentarza
exen Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Świetna wiadomość Od razu przetestowałem pierwszy folder "z brzegu" i działa. Co ciekawe, odkodowanie ~10mb jest natychmiastowe.Przynajmniej się nauczyłem jak lepiej chronić komputer, jak również archiwizować większość dokumentów w kilku miejscach. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i za tą miłą informacje. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Czy będziemy się zajmować sprzątaniem drugiego pobocznego systemu, czy też już samodzielnie porobiłeś porządki? Odnośnik do komentarza
exen Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Samodzielnie posprzątałem. Nie jest on tak istotny, po odzyskaniu plików zrobię na tych dwóch partycjach format, scalę je i postawię coś na świeżo.Jeśli chodzi o wątek, to ja nie mam nic przeciwko, żeby go zamknąć. Gdybym miał jakiś problem z programami Anti-Exploit, Anti-Ransomware to zadam pytanie w odpowiednim wątku lub, jeśli to możliwe, poproszę o otwarcie. Chyba, że na tym forum się nie zamyka tematów. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 W tej sytuacji temat zamykam. Tak, oczywiście rozwiązane tematy są zamykane, m.in. też po to by zapobiec dopisywaniu się innych użytkowników. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi