magellan101 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Proszę o pomoc. Od 2 dni pojawiają się reklamy Price Fontaine na takich stronach jak allegro i olx. Zauważyłem również spowolnienie w otwieraniu nowych stron www oraz sporadyczne zamrażanie "starych" zakładek w przeglądarce (nie reagują na F5 lub enter w pasku adresu). Dodatkowo Steam nie zawsze uruchamia gry. Przy ponownej próbie wyskakuje komunikat "Program już działa" i nadal nic się nie dziej. Wyniki z FRST dołączone. GMER się powiesił (zadziałał wstępny skan, log też dołączony). Odinstalowanie z Systemu i reset Chrome nie pomógł. Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Adware PriceFountain nabyłeś z serwisu dobreprogramy.pl pobierając uTorrent. Na dysku widać poniższy plik "Asystenta pobierania" tego serwisu. Więcej na temat praktyk dobreprogramy: KLIK. 2016-03-30 10:16 - 2016-03-30 10:16 - 01023280 _____ (Hesudemo ) C:\Users\krzysiek\Desktop\uTorrent-13270-dp.exe Akcje do przeprowadzenia: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: Task: {234BB692-CD84-4C2D-A2FA-4D7A2C69A5F9} - System32\Tasks\krzysiekMoonletsWhirredV2 => Rundll32.exe PolitburoBushiest.dll,main 7 1 Task: {600192B6-5E9F-44D4-9031-2CF7D63DE1AF} - System32\Tasks\PriceFountainUpdateVer => C:\Users\krzysiek\AppData\Roaming\PriceFountainUpdateVer\UpdateProc\UpdateTask.exe [2016-03-30] () Task: C:\Windows\Tasks\PriceFountainUpdateVer.job => DeleteKey: HKCU\Software\1Q1F1S1C1P1E1C1F1N1C1T1H2UtF1E1I DeleteKey: HKCU\Software\dobreprogramy DeleteKey: HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2 DeleteKey: HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\PriceFountain RemoveDirectory: C:\Users\krzysiek\AppData\Local\MoonletsWhirred RemoveDirectory: C:\Users\krzysiek\AppData\Roaming\PriceFountainUpdateVer C:\Users\krzysiek\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\allegro.pl .lnk C:\Users\krzysiek\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Booking .lnk C:\Users\krzysiek\Desktop\uTorrent-13270-dp.exe EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 2. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), ponownie z Addition ale bez Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
magellan101 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Wielkie dzięki za pomoc! Nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale problem chyba rozwiązany:) Załączam wszystkie logi. Co do portalu DP to nie spodziewałem się po nich takiej świni... no ale cóż, będę uważał bardziej. PS Dzięki za linka! Edited: właśnie się połapałem jaka ze mnie **** wywaliłem fix loga. Mea culpa Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Wprawdzie nie ma raportu Fixlog, ale w nowych skanach FRST jest dowód, że infekcja została pomyślnie usunięta. Jeszcze na wszelki wypadek: Uruchom AdwCleaner. Wybierz opcję Skanuj i dostarcz log wynikowy z folderu C:\AdwCleaner. Odnośnik do komentarza
magellan101 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Log w załączniku.Po kilku dniach stwierdzam, że reklam brak:) Jeszcze raz dzięki za fachową pomoc! AdwCleanerS1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 1. AdwCleaner znalazł drobne szczątki innych adware. Uruchom go ponownie, wybierz po kolei opcje Skanuj + Usuń. Gdy program ukończy czyszczenie: 2. Usuń z Pulpitu folder FRST. Następnie zastosuj DelFix. To tyle z mojej strony. Odnośnik do komentarza
magellan101 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zrobione! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi