gajowy Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Zostałem poproszony o uratowanie (albo przynajmniej odzyskanie danych) pena, który po podłączeniu do komputera domaga się formatowania. Dość typowy przypadek, w zarządzaniu dyskami wygląda to tak: Ze względów bezpieczeństwa w pierwszej kolejności zrobiłem kopię posektorową za pomocą DMDE. Kopia wykonała się bezbłędnie i po zamontowaniu obrazu mam możliwość przeglądania i odzyskiwania plików. Jednak ze względu na dość skomplikowaną strukturę katalogów odzyskiwanie plików w darmowej wersji jest bardzo czasochłonne. Dodatkowo nie mogę znaleźć niektórych plików, o jakich wiem, że powinny tam być. W związku z tym postanowiłem przywrócić tablicę partycji za pomocą Testdisk 7. I tu niestety pojawia się problem. Program komunikuje: "Partition sector doesn't have the end mark 0xAA55" Oczywiście ani Quick Search, ani Deeper Search nie wykrywają żadnych partycji. Znalezione w sieci poradniki nie wspominają o takiej sytuacji. Czy coś jeszcze (oprócz kupienia komercyjnej licencji DMDE) można w tej sytuacji zrobić? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Wrzuć tu proszę pierwsze 2049 sektory dysku (od 0 do 2048). DMDE > narzędzia > kopiuj sektory Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie. Tutaj skopiowane sektory. Zmieniłem link Edytowane 31 Marca 2016 przez gajowy Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 W tym co wysłałeś są same zera. Pokaż screena z DMDE. Czy w DMDE Odbudowywałeś obecną strukturę czy skanowałeś za pomocą opcji "skan ntfs" bądź FAT? Jesteś w stanie powiedzieć jaki był system plików? Czy FAT czy NTFS? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 W tym co wysłałeś są same zera. Też to zauważyłem. Oprócz zrobienia kopii wykonałem pełne skanowanie. System plików to prawdopodobnie FAT Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Pokaż screena z zakładki partycje. Juz widze, ze to raczej FAT. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Super. Dodaj tę drugą partycję i zobacz czy wszystko wróci do normy. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Drugą w sensie Volume 01? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Druga to Volume2. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Volume 02 było w poście #5 Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Dobrze, ale napisałem, żebyś ją dodał. Kliknij na nia raz (podwojne klikniecie ja otworzy) i dodaj. Zastosuj zmiany, jak chcesz to mozesz zapisac plik wycofywania zmian, ale on nie jest do szczescia potrzebny. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Dobrze, ale napisałem, żebyś ją dodał. To znaczy? Masz na myśli Wstaw, bo nie widzę nigdzie Dodaj? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Dopisałem wyżej. Zółty kwadracik oznacza, że partycja jest znaleziona, ale nie ma wpisu w tablicy partycji (tablica partycji to część MBR, zerowego sektora, który u Ciebie oczywiście jest wyzerowany). Tak, wstaw ;-). Edytowane 31 Marca 2016 przez Groszexxx Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Czy dobrze rozumiem - Wstaw partycje (Undelete)... Ctrl + Ins ? Zrobione. I teraz sytuacja wygląda tak: Czyli partycja jest dostępna, ale nie ma na niej żadnych plików Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Dobra, potrzebuję kolejne zrzuty, chcę zobaczyć jakie dane mamy w bootsektorze. Zrób mi proszę zrzuty sektorów: 8056-8100 31277047-31277055 Daaawno nie działałem na fat, ale daj mi chwilę to zrobię parę symulacji. . Mi się wydaję, że ta partycja została sformatowana.... z racji tego, ze masz kopie - zobacz czy chkdsk wykryje na ten partycji jakieś anomalie... No i odpal TestDisk po dodaniu tej partycji w DMDE. P listujesz pliki. Chociaż powiem Ci szczerze, ze nie wierze, zeby TestDisk nie znalazl partycji po szukaniu... Edytowane 31 Marca 2016 przez Groszexxx Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Efekt działania chkdsk: Natomiast Testdisk ostrzega o rzekomo błędnej geometrii: Dałem continue i znalazł (wyświetlił na zielono) partycję logiczną (?) FAT32. Niestety podgląd plików za pomocą klawisza P pokazuje tylko folder FOUND.000 Obawiam się, że z pena już nie da się nic wycisnąć. Skupię się raczej na odzyskiwaniu plików z kopii. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zobacz co jest w tym folderze found. Widzę, że tam może być trochę mało rzeczy. Oczywiście, że chkdsk bezposrednio ingeruje w dane na penie, wiec po jego dzialalnosci musimy przywrocic stan pierwotny - tj wgrać na pendrive swoją kopię z dysku. Nie pomyl się. Źródło ustaw na kopie, a docelowy na dysk. Nie pomyl się. Zawsze możesz plik z kopią ustawić jako "tylko do odczytu", tak asekurycyjnie. Będę w niedzielę. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 @gajowy Masz kopię tego pena więc spróbuj z pena odzyskać pliki przy pomocy Easeusa - KLIK . Wersja Free ma ograniczenie na 2 GB danych. Ciekaw jestem jaka jest jego skuteczność w takiej sytuacji - po poprzednich działaniach. Nie ingeruje w zawartość pena. Zapis na innym nośniku. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Pliki odzyskałem najpierw za pomocą DMDE, co było czasochłonne, bo w darmowej wersji trzeba wchodzić do każdego folderu zaznaczać pliki do odzyskania. Trzeba też uważać, żeby nie zaznaczyć folderów, bo program zwróci błąd. W przypadku struktury wielokrotnie zagłębionych folderów jest naprawdę sporo "dziobania". Łatwo też coś pominąć. Dlatego użyłem też niezależnie Photorec. Ten zadziałał dopiero po przywróceniu partycji (post #15). Tu problem jest taki, że nie tylko nie zachowuje struktury katalogów, ale nawet nazw plików. Z powodu ich dużej liczby odszukanie i uporządkowanie istotnych będzie wymagało sporo pracy. Jednak tym niech już się martwi właścicielka pena W tej sytuacji trochę już mi szkoda czasu na zabawy z Easeus'em. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 PhotoRec odzyskuje pliki niezależnie od systemu plików. Niemożliwym jest więc, że zadziałał dopiero po przywróceniu partycji. Plik to zbiór atrybutów. Nazwa wchodzi jednak w skład metadanych, mowiac prosciej - nazwa jest zapisana w elementach systemu plikow. Zawsze wiec pliki odzyskane w photorec beda bez nazwy. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 To jeszcze kilka pytań o charakterze edukacyjnym W oknie Partycje DEME widoczne są 2 nieprzydzielone partycje odpowiednio: $Volume 01 i $Volume 02 i przesunięte względem siebie o 8 sektorów, a w kolumnie Wskaźniki oznaczone xC i BC. Chciałbym się dowiedzieć, skąd się wzięły (2 nie 1), czemu są przesunięte i co oznaczają wskaźniki? cdn Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 C to kopia bootsektora, B to bootsektor. Zacznijmy od drugiej pozycji. W oznaczonym lba faktycznie znajduje sie bootsektor. Bootsektor zawiera informacje, że kopia powinna znajdować się 8 sektorów dalej. Budowa bootsektora i kopii bootsektora jest identyczna(inaczej nie byłby kopią) Nie można ich rozroznic. "Logika DMDE" zakłada zatem, że to co znajduje sie w 8064 to kopia bootsektora i proponuje odbudowe nieistniejącego bootsektora w lba o 8 mniejszym. Mamy wiec dwie mozliwosci - Bootsektor w 8056, kopia w 8064 lub Bootsektor w 8064 i kopia w 8072. Wskazniki sa opisane w helpie dmde. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi