rosein Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Cześć, ostatnio przy instalacji ClassicShella z dobreprogramy.pl dostałem złośliwca Linkury i walczyłem z nim, ale nie odniosłem pełni zwycięstwa. Malwarebytes już drugi raz wykrył mi te same złośliwce PUP.Optional.Linkury.ACMB1 i PUP.Optional.FindIt , usunąłem je, ale z pewnością znowu się pojawią. Proszę o jakieś wskazówki jak się ich mam pozbyć. EDIT: Wczoraj nawet miałem bluescreen'a ... Załączam logi z GMERa i FRST: gme.txt frst.txt shortcut.txt addition.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 To nie są oryginalne zapisane przez FRST na dysku logi, tylko zniekształcone wersje. Zrobiłeś nowe pliki w złym kodowaniu ANSI (oryginały są w UTF-8). Na temat pobierania z dobrychprogramów: KLIK. W raportach widać jedynie ślady adware w preferencjach Firefox. Działania do przeprowadzenia: 1. Odinstaluj starą wersję Java 8 Update 66 (64-bit). 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CreateRestorePoint: Task: {9D34A7C4-3C4B-4BE7-88BF-504AE203BB3B} - System32\Tasks\{9D69DE85-2B21-4999-8F2E-B282586996C6} => Firefox.exe hxxp://ui.skype.com/ui/0/7.2.0.103/pl/abandoninstall?page=tsMain DeleteKey: HKCU\Software\1Q1F1S1C1P1E1C1F1N1C1T1H2UtF1E1I DeleteKey: HKCU\Software\dobreprogramy DeleteKey: HKCU\Software\Google DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Google DeleteKey: HKU\S-1-5-21-752980834-4026949763-570849984-1002\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes RemoveDirectory: C:\ProgramData\APN RemoveDirectory: C:\Users\G580\Doctor Web RemoveDirectory: C:\Users\G580\AppData\Local\Google RemoveDirectory: C:\Users\G580\AppData\Roaming\IHlpr RemoveDirectory: C:\Users\G580\AppData\Roaming\WarThunder C:\Users\G580\AppData\Roaming\*.* C:\Users\G580\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\WarThunder.lnk C:\Users\G580\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\ImplicitAppShortcuts\7111c0ce965b7246\Battle.net.lnk C:\Users\G580\AppData\Roaming\Skype\My Skype Received Files\Arrivatrainswales_ Train tickets, travel information, train times and train timetables.pdf.lnk EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Wyczyść Firefox z adware: Odłącz synchronizację (o ile włączona): KLIK. Menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Odśwież program Firefox. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone, ale używane rozszerzenia trzeba będzie przeinstalować. Menu Historia > Wyczyść całą historię przeglądania. 4. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), bez Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
rosein Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Nie wiem czy to źle, ale nie odinstalowałem tej Javy, bo od momentu zamieszczenia pierwszego posta zdążyłem już ją zaktualizować do wersji Java 8 Update 77 i pominąłem pierwszy punkt, resztę skrupulatnie wykonałem. Czy jest coś jeszcze do zrobienia? Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Skrypt FRST pomyślnie przetworzony. W nowym raporcie FRST nie widzę już żadnych śladów adware. Na wszelki wypadek jeszcze uruchom AdwCleaner. Wybierz opcję Skanuj i dostarcz log wynikowy z folderu C:\AdwCleaner. Nie wiem czy to źle, ale nie odinstalowałem tej Javy, bo od momentu zamieszczenia pierwszego posta zdążyłem już ją zaktualizować do wersji Java 8 Update 77 i pominąłem pierwszy punkt, resztę skrupulatnie wykonałem. Jeśli obecnie w Panelu sterowania widzisz tylko najnowszą wersję Java 8 Update 77, to w porządku. Ale jeśli są dwie, to zostaw najnowszą, a starszą odinstaluj. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez picasso Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi