GoblinWizard Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam, Mam następujący kłopot: Potrzebuję edytować plik tekstowy z tabelą w którym kolumny rozdzielone są tabulacją. Poszczególne komórki w tych kolumnach maja bardzo różną zawartość, a przez to szerokość kolumny. Próbowałem do edycji używać excel'a 2010 ale przy zapisie niestety niszczy on częściowo strukturę pliku. Chodzi mi dokładnie o to żeby, niezależnie od szerokości poprzedniej kolumny, wszystkie komórki następnej były ustawione pionowo (a nie rozjechane w prawo). Czy istnieje jakiś edytor, który działa podobnie do excel'a ale nie niszczy struktury przy zapisie? Próbowałem coś osiągnąć w EditPlus i Notepad++ ale jakoś nie umiem sobie z tym poradzić. Odnośnik do komentarza
BlackDog Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Spróbuj zmienić czcionkę na monotypiczną (monotype), będzie to inaczej od razu wyglądało. Poza tym, mając na podorędziu linuksa, możesz zformatować plik w bardzo prosty sposób awk '{ print $1"\t\t\t" $2"\t\t\t" $3"\t\t\t" $4 }' plik_wejściowy > plik_wyjściowy gdzie "\t" to jeden znak tabulatury (w przypadku, gdy kolumny dalej się rozjeżdżają, dodajesz kolejne "\t") oraz "$n" to numer kolejnych kolumn (więc, przy większej ilości kolumn, dodajesz kolejne $5, $6 itd.). Odnośnik do komentarza
GoblinWizard Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Nie mam linuksa i nigdy go nie używałem. Zmiana czcionki trochę pomaga ale to nie to. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Spróbuj programem UltraEdit. Nie wiem, czy te wymienione przez Ciebie mają taką funkcjonalność... Column > Convert to Fixed Column... Klikasz Scan, w polu Field widths... otrzymasz propozycję długości kolumn, klikasz Convert. Odnośnik do komentarza
GoblinWizard Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź. Programik działa prawie dokładnie tak jak chciałem. Poza tym ma wiele innych przydatnych opcji. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi