Skocz do zawartości

Wolna praca laptopa

Pawel992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcial bym tu zaczerpnąć pomocy na temat mojego laptopa mianowicie chodzi koszmarnie wolno. Nie chce pchac sie w formatowanie bo to nie moja dziedzina a tu gdzie mieszkam (W Szkocji) turdno o naprawę laptopa gdyż jest to bardzo kosztowne. Czy mógl bym ci ktos pomoc jak oczyścić z syfu który obciąża mi laptopa?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
  • 2 tygodnie później...

Temat (po posprzątaniu ze zbędnych postów) przenoszę do działu Windows, to nie jest problem infekcji. Podstawowa sprawa, tu działają wspólnie Avast i ESET Smart Security, co jest przypuszczalną przyczyną problemów. ESET jest niepoprawnie odinstalowany i uszkodzony, nie ma wejść na liście zainstalowanych programów, ale aktywnie ładuje usługi i sterowniki. Po drugie, chyba za mocno "czyściłeś" system próbując rozwiązać problemy, bo Twoja aktywnie używana przeglądarka Google Chrome też nie ma deinstalatora...

Wykonaj następujące działania:

1. Przejdź w Tryb awaryjny Windows i zastosuj narzędzie firmowe ESET Uninstaller.

2. Opuść tryb awaryjny i doczyść drobniejsze śmieci. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

CloseProcesses:
CreateRestorePoint:
S3 McComponentHostServiceSony; C:\Program Files (x86)\Sony\MSS\3.0.271\McCHSvc.exe [237328 2012-03-30] (McAfee, Inc.)
S3 EagleX64; \??\C:\Windows\system32\drivers\EagleX64.sys [X]
Task: {0A933656-F211-42F1-ADF3-43C3A6116BAD} - System32\Tasks\{FE7F974D-2DDA-430D-A22C-080863746A93} => pcalua.exe -a "D:\Rise of Nations\Rise Of Nations spolszczenie.exe" -d "D:\Rise of Nations"
Task: {16565698-ACDA-4BCD-98C0-58D2CC9C7E9A} - System32\Tasks\{D12DD7B7-FA17-4F84-A346-0E81B277031C} => pcalua.exe -a "C:\Users\Pawel\AppData\Local\Temp\Temp1_VAIO_Control_Center_4.1_4.1.0.10160.zip\VAIO Control Center 4.1 - 4.1.0.10160\setup.exe"
Task: {3B48A647-14BA-450B-A562-38F3423E365E} - System32\Tasks\{1E039450-BF3B-4C7E-8F61-B620C1921175} => pcalua.exe -a "D:\Rise of Nations\Rise of Nations Thrones and Patriots spolszczenie.exe" -d "D:\Rise of Nations"
Task: {EB02381F-D652-4B1C-894A-712498C62C51} - \Microsoft\Windows\MUI\LPRemove -> Brak pliku <==== UWAGA
HKU\S-1-5-21-297010708-480915151-2761616004-1000\...\Run: [RGSC] => D:\Rockstar Games Social Club\RGSCLauncher.exe /silent
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = about:blank
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = about:blank
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL =
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL =
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL =
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL =
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
DeleteKey: HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2
DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\MSConfig\startupfolder\C:^ProgramData^Microsoft^Windows^Start Menu^Programs^Startup^Sony MSS.lnk
DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Mozilla
DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\MozillaPlugins
DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Mozilla
DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\MozillaPlugins
RemoveDirectory: C:\AdwCleaner
RemoveDirectory: C:\Program Files (x86)\AdwCleaner
RemoveDirectory: C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox
RemoveDirectory: C:\Program Files (x86)\QuickTime
RemoveDirectory: C:\ProgramData\Arcabit
RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\GameExplorer\{B5ABDC04-B3E0-499A-ABDB-A179C20816B5}
RemoveDirectory: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Picasa 3
RemoveDirectory: C:\Users\Pawel\AppData\Roaming\mIRC
RemoveDirectory: C:\Users\Pawel\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\IVMP
C:\ProgramData\*.bin
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Rockstar Games\Rockstar Games Social Club.lnk
C:\Users\Pawel\AppData\Local\{36E9900A-1C98-45A2-B268-BFAFE6629D23}
C:\Users\Pawel\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\Picasa 3.lnk
C:\Windows\pss\Sony MSS.lnk.CommonStartup
C:\Windows\system32\Drivers\arcafsav.sys
C:\Windows\system32\Drivers\arcawfp.sys
EmptyTemp:

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt.

3. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), ponownie zaznacz pole Addition, by powstały dwa logi. Dołącz też plik fixlog.txt. Wypowiedz się czy jest poprawa.

Witam ponownie i doceniam trud ze w tak poznych godzinach pomagasz ludziom na forum.
oto logi wykonane po calej operacji.

Przy okazji przesylam mala dotacje za pomoc na server przez PayPal :)

Moje uwagi gdy wlaczylem program ESET Uninstaller przez system awaryjny to mialem 3 wiersze do usuniecia nie pamietam dokladnie jakie to byly ale Cos zwiazane z NODv2 wlasnie ten eset i jeszcze jedna rzecz BP albo odwrotnie. gdy usunolem wszystko wylaczyl mi sie program i dziala dobrze.

Addition.txt Fixlog.txt

jeszcze mam problem dawno temu gdy kupiłem laptopa miałem 1 program do zarządzaniem całego laptopa, do ustawień klawiatury , Touch pad ,dzwiek itp.
zalaczam scren by wiadomo było o co chodzi jest to "Vaio Care" szukałem takie programy na stronie producenta, sadze ze na całych Googlach ale nie mogę za chiny tego znaleźć  jedynie co mam to taki program (zdjęcie zrobione telefonem)
ten scren z programem który chciał bym uzyskać jest taki rozbudowany w funkcjach a ten co mam takie "plaski" 2-funkcje na krzyż 

18111_Vaio Care.jpg 941311_974505359323808_5167509737169781213_n.jpg

Fix FRST pomyślnie wykonany. Zabrakło głównego skanu FRST.txt. Uzupełnij.

Cytat

jeszcze mam problem dawno temu gdy kupiłem laptopa miałem 1 program do zarządzaniem całego laptopa, do ustawień klawiatury , Touch pad ,dzwiek itp.

zalaczam scren by wiadomo było o co chodzi jest to "Vaio Care" szukałem takie programy na stronie producenta, sadze ze na całych Googlach ale nie mogę za chiny tego znaleźć jedynie co mam to taki program (zdjęcie zrobione telefonem)

ten scren z programem który chciał bym uzyskać jest taki rozbudowany w funkcjach a ten co mam takie "plaski" 2-funkcje na krzyż

Nie wiem o jaką wersję Ci chodzi. Wg FRST masz zainstalowane dwa programy VAIO:

==================== Zainstalowane programy ======================

VAIO Care (HKLM\...\{EC635BC0-0D7C-4CA2-9B87-2A330C298CB2}) (Version: 8.1.0.10120 - Sony Corporation)
VAIO Control Center (HKLM-x32\...\{8E797841-A110-41FD-B17A-3ABC0641187A}) (Version: 5.4.0.02260 - Sony Corporation)

Mówisz o VAIO Care, ale to aplikacja z akcjami konserwacyjnymi i diagnostycznymi. To VAIO Control Center jest tym który ma ustawienia przez Ciebie punktowane i wg raportu program posiadasz, skrót w Menu Start także obecny:

ShortcutWithArgument: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\VAIO Control Center.lnk -> C:\Program Files (x86)\Sony\VAIO Control Center\VAIO Control Center.exe (Sony Corporation) -> /VCC

Tak więc czy na pewno brakuje Ci czegoś?

vaio-3d-control-center-690x514.jpg

(przykładowy zrzut ekranu z Google)

Cytat

Przy okazji przesylam mala dotacje za pomoc na server przez PayPal

Wielkie dzięki!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...