Mareckipl Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Witam.Zakupiłem monitor Acer H257HUSMIDPX rozdzielczość 2560 x 1440. Moje pytanie jaki kabel będzie lepszy HDMI czy DVI-D (dlaczego) do połączenia z kartą graficzną Radeon R9 380X i czy obsłuży tą rozdzielczość ??? Proszę o wyrozumiałość jestem w tej kwestii zielony Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Niech autor zapyta czy lepszy jest samochód z silnikiem spalinowym czy elektrycznym jeszcze. Co Ci po tym, ze kupisz ten z elektrycznym jak nigdzie go nie naładujesz? HDMI to nowszy standard i mozesz tez jednoczesnie wysyłać dźwięk. Jednak kabel Ci nic nie da jeśli nie będziesz miał w karcie takiego interfejsu ;-). Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Jednak kabel Ci nic nie da jeśli nie będziesz miał w karcie takiego interfejsu ;-). Przecież autor wyraźnie napisał, jakim dysponuje sprzętem. Zarówno monitor, jak i karta grafiki dysponują złączem HDMI (a także DisplayPort, które jest jeszcze nowszym standardem). Odnośnik do komentarza
Mareckipl Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Odnośnik do komentarza
Mareckipl Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Niech autor zapyta czy lepszy jest samochód z silnikiem spalinowym czy elektrycznym jeszcze. Co Ci po tym, ze kupisz ten z elektrycznym jak nigdzie go nie naładujesz? HDMI to nowszy standard i mozesz tez jednoczesnie wysyłać dźwięk. Jednak kabel Ci nic nie da jeśli nie będziesz miał w karcie takiego interfejsu ;-). Kolego nie wypowiadaj się w kwestii o której nie masz pojęcia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Faktycznie autor podał kartę, nie zauwazyłem. Tak czy siak moja odpowiedź i tak jest poprawna. Zwłaszcza, że zaznaczyłem, że dvi nie przesyła dźwięku. Nie chciałbym robić wypominek drogi Autorze, ale to mogłeś sam sprawdzić w "encyklopedycznej" notce jakie są górne możliwości standardu DVI i HDMI. No i warto używać też opcji edycji post... zwłaszcza, gdy się pisze do kogoś, że nie ma o czymś pojęcia. To przykre, bo swoje pojęcie i możliwości już zaprezentowałeś ;-). Odnośnik do komentarza
Mareckipl Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Faktycznie autor podał kartę, nie zauwazyłem. Tak czy siak moja odpowiedź i tak jest poprawna. Zwłaszcza, że zaznaczyłem, że dvi nie przesyła dźwięku. Nie chciałbym robić wypominek drogi Autorze, ale to mogłeś sam sprawdzić w "encyklopedycznej" notce jakie są górne możliwości standardu DVI i HDMI. No i warto używać też opcji edycji post... zwłaszcza, gdy się pisze do kogoś, że nie ma o czymś pojęcia. To przykre, bo swoje pojęcie i możliwości już zaprezentowałeś ;-). Drogi kolego, nie chodzi mi tylko o encyklopedyczną ale o fachową, PRAKTYCZNĄ poradę (po to między innymi są fora), do pytania jakie zadałem w wątku. Wiem wszystko można wygooglować ale jest to przecież forum: "Fixitpc.pl - Profesjonalna pomoc techniczna". Więc jeśli takową posiadasz to proszę o konkretną odpowiedź, a nie jakieś dziecinne dyrdymały o elektrycznych samochodach o których wie mój 6 letni syn. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Na tak proste i niepełne pytanie odpowiem zdecydowanie HDMI. Jednak muszę stanąć w obronie Groszka gdyż ma rację i udzielił odpowiedzi. Podałeś model monitora i co z tego skoro nie podałeś rodzajów i typów (standardów) wejść monitora. Te informacje podaje producent w Manualu. Samo określenie HDMI jest bardzo mało konkretne gdyż standardów HDMI jest kilkanaście a obecnie stosowanych kilka. Jest jeszcze coś takiego jak DisplayPort i też ma dwa standardy. Podałeś tylko typ procesora graficznego na karcie a to nic nie mówi o typach wyjść (i ich standardów) z karty ponieważ one zależą od producenta karty. Informacje również w Manualu. Generalna zasada: - wyjście karty z odpowiednim standardem nie powinno mieć gorszych parametrów od wejścia monitora (tego samego typu). Dotyczy to również zastosowanego kabla do transmisji danych. Są różne jakościowo i kiepski kabel spowoduje utratę możliwych maksymalnych efektów. HDMI + rodzaje kabli; DP. Odnośnik do komentarza
Mareckipl Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Witam. Zastosowałem dobrej jakości DVI-D i jest OK . Pozdrawiam wszystkich do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi