Grisza Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Cześć, dzisiaj zajrzałem do Podglądu Zdarzeń i okazało się że cmdagent sypie błędami, w związku z tym chciałem odinstalować CIS, jednak deinstalator przy uruchomieniu wywalał błąd. Musiałem więc usunąć CIS brutalną, ręczną metodą. Usunąłem sterowniki, dzienniki zdarzeń, wpisy z rejestru. Wydaje mi się, że wszystko usunąłem. Po uruchomieniu nowego instalatora CIS, odznaczeniu niepotrzebnych opcji dostaję informację, że muszę usunąć poprzednią wersję CIS... Dodatkowo skutek cięcia wpisów Comodo z rejestru pojawił się problem z uruchamianiem skrótów aplikacji z Pulpitu, Paska Zadań czy też Menu programów. Jeśli chodzi o cofnięcie systemu do poprzedniego stanu, to tak średnio to wychodzi. Rozwiązuje jedynie problem powstały wskutek cięć rejestru... Proszę o pomoc w skutecznym usunięciu CIS. https://www.dropbox.com/s/1cmouv1zapdpfcu/cis.JPG Aktualnie przywróciłem system, co naprawiło problem skrótów. Pozostał nie do końca usunięty, niepełnosprawny CIS. Edytowane 29 Lutego 2016 przez Grisza Odnośnik do komentarza
zombi1555 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 log z combo. Po co go użyłeś.... Logi i z frst Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Słucham XD? Hahahaha Jakie Combo? Ktoś jeszcze używa ComboFixa? Logi dam, za moment. FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Edytowane 29 Lutego 2016 przez Grisza Odnośnik do komentarza
zombi1555 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Przepraszam źle przeczytałam Zwracam honor Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Nic się nie stało Standardowo - piszę temat i jednocześnie prowadzę własne działania. Póki co ustaliłem, że próba ponownej instalacji CIS w wersji jaka widnieje w Panelu Sterowania jest niemożliwa, ponieważ oprogramowanie jest niezgodne z W10 (niekompatybilna wersja). Wnioskuję, że to właśnie z tego powodu nie mogłem odinstalować pakietu oraz pojawiały się błędy rejestrowane w Dzienniku Zdarzeń. Jakimś cudem pakiet po aktualizacji z W7 do W10 działał i część plików zaktualizował do najnowszej wersji. Z automatów chyba pozostaje mi użycie Windows Install Clean Up oraz skrypt https://forums.comodo.com/install-setup-configuration-faq-cis/forced-uninstaller-tools-t95115.0.html a jeśli i to zawiedzie to ręczne usuwanie, tym razem nie 'na oślep' https://forums.comodo.com/install-setup-configuration-help-cis/those-having-installations-problems-with-80-4337-t108286.0.html;msg789731#msg789731 EDIT: Windows Install Clean Up pomógł tylko na tyle, że instalator najnowszej wersji CIS nie wykrywa starszej wersji oprogramowania i uruchamia się jako normalna instalacja a nie aktualizacja. Niestety pozostawione stare pliki i wpisy rejestru blokują dalszą instalację. Instalator prosi o ponowne uruchomienie komputera, po starcie uruchamia się i znów to samo (ponowne uruchomienie). Edytowane 29 Lutego 2016 przez Grisza Odnośnik do komentarza
ichito Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Comodo, jak podobne programy, instaluje sporo własnych sterowników, których ręczne szukanie może być kłopotliwe...ich nazwy często nie kojarzą się z programem/producentem. Pozostawiał kiedyś swoje sterowniki i ustawienia sieciowe, odnośniki do dysków, usługi...czy nowe wersje to robią, nie wiem ale warto sprawdzić. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Użyłem skryptu z forum, a następnie ręcznie dobiłem pozostałe pliki (wyszukiwanie w eksploratorze Windows). Wpisy z rejestru usunąłem poprzez wyszukanie ich za pomocą RegScanner, wcześniej robiąc kopię rejestru i samych usuwanych wpisów. Po tych czynnościach nie zauważyłem problemów w działaniu komputera. Jednak wiem, że są jakieś niedobitki w systemie, jest to m.in. wpis VritualRoot od Comodo, zabezpieczony. Jak również powiadomienie systemowe, które mówi, że Comodo jest nieaktualny, mimo że już go nie ma. @ichito faktycznie, pozostał sterownik od firewalla, który odinstalowałem z poziomu Centrum Sieci i Udostępniania (w ustawieniach sieci bezprzewodowej). Dlatego załączam nowe logi. FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi