jaymz Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Witam,Mam problem jak w temacie, USB z tyłu płyty działa normalnie czyli 2.0 (High-Speed), natomiast piny na płycie do których mam podłączone 2 śledzie (4 gniazda USB) wszystkie działają jako 1.1 (Full-Speed)Instalowałem sterowniki ze strony producenta, ale to nie pomogło.Płyta: MSI K8MM-VSystem: Win XPDziękuję. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Pobierz ten program http://www.users.on.net/~fzabkar/USB_IDs/UVCView.x86.exe , podlacz jakies urzadzenie np. pena, uruchom program i pokaz screena po wyborze tego urzadzenia. Odnośnik do komentarza
jaymz Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Śledź: Gniazdo z tyłu (wlutowane): Zastanawiam się czy producent płyty tak zrobił że wyprowadzenia na dodatkowe USB są 1.1, czy może śledź jest przyczyną - wygląda tak: http://www.morele.net/gembird-sledz-do-obudowy-2xusb-cc-usb-receptacle-291976/ Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Już wczoraj sprawdzałem w manualu, że powinno być 2.0. Proszę, aby sekcja po lewej stronie była cała uchwycona na screenie. Odnośnik do komentarza
jaymz Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Proszę: Odnośnik do komentarza
jaymz Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Problem rozwiązany - przyczyną okazał się śledź. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Czyli najprostsza z mozliwych przyczyn ;-). Swoja droga nie sadzilem, ze az takie zabytki wygrzebales ;-). Odnośnik do komentarza
jaymz Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Ha Ha zabytki... to nie zabytek śledź kupiony rok temu - ma nawet na kablu napisane "usb 2.0 cable" akurat to dopiero kpina Jakby ktoś chciał wiedzieć - model AK674 - nie kupować!!! Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 W data sheet nie znalazłem AK674, owszem jest AK674-R i on pracuje w trybie 2.0. Natomiast są AK670-1 AK670-2 itd i one faktycznie mają 1.1 http://www.alldatasheet.com/view_datasheet.jsp?Searchword=AK674-&sField=2 Dodam, że już po Twoim pierwszym poście szukałem w sklepach śledzia pracujacego w trybie 1.1 i nie znalazlem w polskich sklepach takiego , no, ale szukalem po słowach kluczowych sledź usb 1.1 Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Tak się zastanawiam, przecież śledź podobnie jak przewody USB to elementy pasywne. W specyfikacji nie ma różnicy dla standardu USB 1.1 i 2.0 - gniazda są identyczne, przewody to ekranowana skrętka. Jedynie dla Slow Speed (1,5 Mb/s) dopuszcza się użycie nieekranowanych i prostych. Jednak wtedy nie byłby spełniony standard 1.1. Tryb (prędkość) transmisji negocjuje kontroler hosta USB z podłączonym urządzeniem, a przewody nie mają tu chyba nic do rzeczy. Oczywiście powyższe rozważania nie dotyczą USB 3.x, bo tu występują dodatkowe linie sygnałowe. Odnośnik do komentarza
jaymz Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 @Gajowy Też tak myślałem, dlatego szukałem problemu w płycie głównej, ale skoro producent deklaruje że płyta obsługuje 8x USB 2.0 - to kupiłem śledź MSI 2.0 i Eureka wszystkie gniazda chodzą z prędkością 2.0 (High-Speed) Czyli poprzedni śledź AK674 obsługuje 1.1 Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Ale ja nie kwestionuje tego, że było tak, jak piszesz. Chciałbym tylko dowiedzieć się dlaczego. Osobiście podejrzewam niską jakość wykonania tego AK674. A tak przy okazji, czy spotkałeś się kiedyś z przewodem USB standardu 1.1? Odnośnik do komentarza
jaymz Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 A tak przy okazji, czy spotkałeś się kiedyś z przewodem USB standardu 1.1? Nie, nie spotkałem się z przewodem USB standardu 1.1 ale, skoro producent użył kabla z napisem "usb 2.0 cable" to chyba do czegoś zobowiązuje - a jeżeli nie przewód to gniazdo? nic więcej nie zostaje Po prostu dziwny przypadek, albo faktycznie kiepska jakość wykonania. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi