nocek Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Witam, a wiec, kilka dni temu kupilem na allegro plyte glowna, poniewaz poprzednia siadala, nie znalazlem takiej samej, ale o (wydaje mi sie) takich samych parametrach, ktora pasuje do reszty podzespolow. Zlozylem jak trzeba (tak mi sie wydaje) no ale niestety komp nie startuje, po wlaczeniu jest czarny ekran, zero jakiej kolwiek reakcji. Plyta glowna: Socket A firmy FIC model AM39L Płyta główna OBSŁUGUJE PROCESORY AMD DURON, ATHLON oraz AMD ATHLON do 3000 XP+ na szynie 266/333 MHz oraz SEMPRON do 3000+ Chipset płyty VIA KM400 Szyna FSB 200/266/333MHz Karta muzyczna ALC650 zintegrowana na płycie Karta graficzna VIA/S3 do 64MB zintegrowana na płycie ale jest osobno port AGPx8 ! Karta sieciowa VIA VT6103L zintegrowana na płycie Płyta obsługuje pamięci DDRAM Częstotliwość szyny pamięci: 2 DDRAM ; PC200/266/333 DDR maksymalnie do 2GB Wyjścia: 1xLPT, 1xCOM, 4xUSB, 2xPS/2, 1xRJ45, 1xVGA Złącza na płycie: 3xPCI , 1xAGP. Port AGP x8. Płyta główna obsługuje dyski twarde ATA 33/66/100/133 -------------------------------------------------------------------------------------- Procesor AMD Athlon XP 2400+ na Socket A (Socket 462) 2x DDR ram 333Mhz 512mb spectek i 1gb samsung takze na 333Mhz Mysle ze te dane jak narazie sa wystarczajace, dysk twardy czy karta muzyczna raczej nie ma wplywu na to zeby go poprostu odpalic i wejsc chociaz do biosa. Ma ktos moze jakies pomysly, od czego mogl bym zaczac sprawdzanie czy przypadkiem nie jest wadliwa plyta glowna? z gory dzieki za wszelka pomoc Zastanawia mnie jeszcze jeden szczegol, w manualu plyty pisze ze FSB plyty to 100/133/166Mhz a z danych z aukcji widze FSB 200/266/333MHz hmm sam nie wiem, manuala mam dobrego... rozumie ktos to?? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Ta płyta ma FSB procesora i pamięci ustawiane zworką na płycie głównej? Jeśli tak to może spróbuj przestawić... np. na niższe. Z innej strony to, jak dla mnie, problem może leżeć w BIOS-ie. A jeśli tak to najlepiej byłoby sprawdzić na innym procku - czyli kłania się serwis. Nie wiem czy da się znaleźć nowszy BIOS. Zresztą nawet gdyby to go nie uaktualnisz. Zakładam, że próbowałeś resetować ustawienia BIOS-u zworką. Co do tego FSB to się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 FSB plyty to 100/133/166Mhz to jest szyna pamięci przemnóż ją x2 (bo to szyna dla pamięci ddr) otrzymasz 200/266/333 MHz czyli synchronicznie z fsb procesora. Procesor ma szynę 133 więc na płycie jumperem zewrzyj piny JC2 (JC1 ma być rozwarty inaczej pusty) strona 13 manuala. Gdyś chciał świeższe biosy to są tu: http://ftp.maxdata.d...9L/BIOS-Update/ (są to bety) Odnośnik do komentarza
nocek Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Super marekW, zlaczylem piny JC2 i poszlo, co do zmiany biosa hmm zaaktualizowal bym ale nie wiem za bardzo jak to sie robi . A wiecie moze co jest jeszcze nie tak, poniewaz po odpaleniu dochodzi do momentu ladowania sie windowsa i restartuje sie i tak w koleczko cos tam mam ustawic jeszcze w biosie?? potrzebujecie moze wiecej informacji? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) IMHO system wysypuje się przez konflikt sterowników. Masz dwa wyjścia. Albo postawisz system na nowo, albo zrobisz tzw. reinstalację nakładkową bez utraty danych = opcja R(epair)/Napraw. Chodzi o to drugie R, czyli... rozkład jazdy wyglądałby tak: https://www.fixitpc.pl/picasso/images/partitions/xp02.png https://www.fixitpc.pl/picasso/images/partitions/xp17.gif Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez picasso 3.04.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi