michal12 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Witam. Ostatnio komputer zaczął mi dość mocno mulić. Zauważyłem, że procesor jest w 50% obciążony przez proces svchost.exe. Proszę o sprawdzenie logoów. Skanowałem go malware bytes nic nie znalazło. Mam też problem z wykonaniem aktualizacji systemu. Tzn windows cały czas szuka aktualizacji. Kółko kręci i może tak stać nawet kilka godzin. Dodam, że gamer zawiesił mi się kilka razy i nie wiem czy log jest poprawny. edit: dodałem Shortcut.txt. FRST.txt Addition.txt gamer.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Temat przenoszę do działu Windows. To nie jest problem infekcji. Ostatnio komputer zaczął mi dość mocno mulić. Zauważyłem, że procesor jest w 50% obciążony przez proces svchost.exe. (...) Mam też problem z wykonaniem aktualizacji systemu. Tzn windows cały czas szuka aktualizacji. Kółko kręci i może tak stać nawet kilka godzin. Usługa Windows Update jest jedną z instancji podmontowanych na procesie svchost.exe, więc skoro zachodzi proces wyszukiwania aktualizacji, to wygląda na to, że to właśnie działanie powoduje obciążenie svchost.exe. Co do długiego szukania aktualizacji - czy na pewno jest to problem i dałeś szansę procesowi na ukończenie? W ostatnich miesiącach rzeczywiście wystąpiły pewne zmiany w obsłudze Windows Update i na systemach Vista szukanie może bardzo długo trwać. Ostatnio nawet aktualizowałam Vistę przyjaciela i zajęło mi to kilka dni, rundy z wyszukiwaniem aktualizacji trwały po kilka godzin. Komputer musiałam zostawić na bezczynności, bo obciążenie było wysokie i nie dało się nic innego robić. Odnośnik do komentarza
michal12 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dokładnie tak samo dzieje się u mnie. Po wielu wielu próbach i godzinnych wyczekiwaniach aktualizacje w końcu ruszyły i właśnie się instalują. Sam proces aktualizacji zabiera bardzo dużo zasobów (baaaardzo dużo pamięci ram). Ciekawy jestem czy po aktualizacji svchost.exe się trochę uspokoi. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. edit: Po aktualizacji svchost.exe uspokoił się. Wszystko wróciło do normy. W sumie bardzo dziwne zachowanie, żeby tyle czasu trwało zainstalowanie kilku aktualizacji... Myślę, że temat wyczerpany. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Intelektualista Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Cześć Mam sposób na przyspieszenie aktualizacji w Windows Vista. Rady działają ponoć również w Windows 7. A więc, jeżeli dręczy Was niekończące się "wyszukiwanie aktualizacji...", to w przypadku Visty należy ręcznie pobrać i zainstalować KB3145739 i KB3153199. Zaleca się, aby te dwie aktualizacje przeprowadzać przy wyłączonym Windows Update. Dzięki tym dwóm łatkom Windows odnajdzie aktualizacje automatyczne po jakiś 2 lub 3 godzinach. To wszystko Więcej szczegółów, oraz instrukcja dla Windows 7 na stronie http://wu.krelay.de/en/ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi