Elmidd Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Witam .Wyskakuje mi cały czas okienko "Adres został zablokowany" jakąkolwiek stronę nie otworzę a do tego od dzisiaj same włączają się reklamy. Podejrzewam ,że coś pobrałem "złośliwego ale nie mogę tego wykryć programami próbowałem ADW cleaner, Anti-rookit i nic , widziałem już podpięty taki problem na forum i myślałem ,że coś zdziałam sam z tamtymi informacjami ale nie dałem rady. A komunikat wygląda tak: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Temat przenoszę do właściwego działu leczenia infekcji, bo to infekcja (zmodyfikowane proxy AutoConfigURL). Proszę o dostarczenie raportów FRST + GMER wymaganych działem: KLIK. Odnośnik do komentarza
Elmidd Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Raporty FRST + GMER . Dodam jeszcze ,że do FRST jest jeszcze notatka "Addition" ją też dodać ? FRST.txt GMER.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Akcje do przeprowadzenia: 1. Odinstaluj stary Sophos Anti-Rootkit 1.5.4. Świeżo instalowany, ale to strasznie stara wersja. Obecnie Sophos ma nowsze narzędzie Sophos Virus Removal Tool. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: Task: {4B9F40FC-45B0-49E0-84C8-1BD87E2AABDD} - System32\Tasks\Driver Booster SkipUAC (Damian) => C:\Program Files (x86)\IObit\Driver Booster\DriverBooster.exe Task: {93ADED5E-CDF1-4293-9BB7-8FB4CE908303} - System32\Tasks\{30949D3D-4D08-4629-99E1-8757C7732E6C} => C:\Program Files (x86)\Ubisoft\Tom Clancy's Ghost Recon Future Soldier\Future Soldier.exe HKU\S-1-5-21-8983453-3073617917-2459003304-1000\Software\Classes\.exe: => S3 cpuz134; \??\C:\Users\Damian\AppData\Local\Temp\cpuz134\cpuz134_x64.sys [X] S3 IntcAzAudAddService; system32\drivers\RTKVHD64.sys [X] RemoveDirectory: C:\AdwCleaner CMD: netsh advfirewall reset RemoveProxy: EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), już bez Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Potwierdź ustąpienie problemu. PS. Odpowiadaj już w nowym poście, nie edytuj poprzedniego. Odnośnik do komentarza
Elmidd Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Potwierdzam ustąpienie problemu ! Dziękuję i całuję rączki ! . Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Wszystko gładko poszło. Jeszcze poprawki pod kątem odpadków po odinstalowanym Sophos. Otwórz Notatnik i wklej: S3 MEMSWEEP2; C:\Windows\system32\4EFA.tmp [6144 2010-05-26] (Sophos Plc) [brak podpisu cyfrowego] RemoveDirectory: C:\FRST\Quarantine RemoveDirectory: C:\Program Files (x86)\Sophos CMD: del /q C:\Users\Damian\Desktop\gmer.exe CMD: del /q C:\Windows\system32\*.tmp Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Tym razem nie będzie restartu. Przedstaw wynikowy fixlog.txt. Nowe skany FRST nie są już potrzebne. Odnośnik do komentarza
Elmidd Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 A mogę się jeszcze dowiedzieć co to za ustrojstwo spowodowało te komunikaty z antywirusa ? Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 A mogę się jeszcze dowiedzieć co to za ustrojstwo spowodowało te komunikaty z antywirusa ? Jak mówiłam: "zmodyfikowane proxy AutoConfigURL", czyli ten wpis w FRST (usuwany w skrypcie poleceniem resetu proxy): AutoConfigURL: [s-1-5-21-8983453-3073617917-2459003304-1000] => hxxp://unstopp.me/wpad.dat?88ef750010df781019f81794f8c0299e5010231 Przypuszczalnie ta modyfikacja weszła z jakimś "downloaderem" portalowym lub w instalatorze innego programu. Więcej na ten temat: KLIK. Skrypt wykonany. Na koniec: 1. Usuń FRST z "Nowego folderu" na Pulpicie. Następnie zastosuj DelFix oraz wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 2. Do aktualizacji cały system, stan fatalny i blokada aktualizacji. Konieczna instalacja pakietu SP1, IE11 oraz reszty łat. 3. Na dalszą metę sugestia wymiany ESET. To stara wersja z komponentami z roku 2012. Odnośnik do komentarza
Elmidd Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 1.Pobrałem i zastosowałem DelFix i po użyciu programu sam mi się usuną z pulpitu i wyświetliła się informacja w notatniku , tak miało być ? 2.A co do aktualizacji systemu ,wyłączyć blokadę aktualizacji i system już załatwi wszystko ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 1. Tak ma być. Program się samoczynnie usuwa i tworzy plik C:\delfix.txt z raportem akcji. Log ten można usunąć. 2. Mówiąc "blokada" miałam na myśli, że system bez zainstalowanego SP1 w ogóle nie otrzymuje żadnych aktualizacji. Musisz zainstalować SP1 i wszystkie inne aktualizacje z Windows Update. Odnośnik do komentarza
Elmidd Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Wymianę na jaki antywirus proponujesz ? Czyli jeżeli wyłączę blokadę to system już sobie sam poradzi i pobierze to "oprogramowanie" czy ręcznie trzeba to robić ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 1. Nie sugeruję żadnej konkretnej marki, cokolwiek dobierzesz (darmowe lub komercyjne) z puli popularnych producentów będzie OK. Tu chodzi o to że posługujesz się starym programem sprzed 4 lat, co nie gwarantuje bezpieczeństwa. 2. Blokada sama zniknie, jeśli zainstalujesz pakiet SP1. Czyli uruchamiasz Windows Update, wyszukujesz aktualizacje, ładujesz wszystkie i ponawiasz operację aż do wyniku, że nie ma już nic do zainstalowania. Problem się pojawi wtedy, gdy się okaże, że Windows Update nie proponuje w ogóle SP1 do instalacji. I może tu być coś w tym rodzaju, bo stan Twoje Windows jest mocno podejrzany, zupełny brak aktualizacji. Odnośnik do komentarza
Elmidd Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Mam tego SP1 znalazłem na stronie Microsoftu tylko wolę się upewnić czy to jest aby na pewno to .O to chodziło mogę to śmiało pobrać ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Ten instalator SP1 to ja przecież podaję też w przyklejonym: KLIK. Ale mówię przecież, że zacznij nie od ręcznej instalacji SP1, tylko od uruchomienia kopleksowego Windows Update z poziomu systemu, bo może brakować łat które są wymogiem do instalacji SP1. Odnośnik do komentarza
Elmidd Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Już mam SP1 ale tych aktualizacji jest od groma... i mam je wszystkie instalować? Aż nie będzie się wyświetlać żadna propozycja instalacji aktualizacji ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Tak, wszystko do instalacji, po każdej instalacji powtarzasz rundy z wyszukiwaniem. Może to długo trwać. Jest tak dużo do instalacji, gdyż system był golusieńki, w ogóle nie aktulizowany. Odnośnik do komentarza
Strzelczanin Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Droga @picasso co wskazuje na restart Firwalla CMD: netsh advfirewall reset Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Strzelczanin To jest komenda czyszczenia reguł Zapory systemu Windows - patrz na powiązaną sekcję w FRST Addition i wpisy autoryzacji adware LuckyBrowse + SimpleFiles. Czasem zamiast usuwać "linia po linii" w rejestrze za pomocą FRST robię po prostu ogólny reset usuwający wszystkie niedomyślne wpisy (po w/w komendzie sekcja w FRST Addition jest zupełnie pusta), poprawne istniejące aplikacje ponownie się samoczynnie autoryzują. Misiek87fm Zasady działu: KLIK. Tu jest zakaz podpinania się pod cudze wątki. Post wydzielony w nowy temat: KLIK. Tutaj temat rozwiązany. Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi