TheSlowik1997 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Witam . Mam problem z wewnętrznym czytnikiem kart IBOX w komputerze. Czytnik działa jednorazowo. Bezpiecznie usuwam tą kartę za pomocą ikonki na pasku. Wsadzam inną kartę i komputer nie widzi karty. Z zewnętrznymi czytnikami nie było takich problemów. Dodam, że kartę czytnik widzi po ponownym restarcie. (Posiadam: Win7 Ultimate 64bit) Wiecie może gdzie trzeba pogrzebać w ustawieniach by naprawić ten problem??? Odnośnik do komentarza
yamata Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Pocieszę cię, że nic raczej się z tym nie da zrobić... Trochę mało danych. Nazwa czytnika nic mi nie mówi, nawet nie wiem, jak jest podłączony. Co gorsza, nie wiem do czego. Znaczy do jakiej płyty przy pomocy jakiego kontrolera... Ale to niewiele zmienia i mogę się domyślać o co chodzi, bo... Mam taki sam problem tylko z czytnikiem LianLi. Być może problem dotyczy akurat mojego chipsetu czy kontrolera USB. Niemniej jedyny sposób by to obejść, to włączenie i wyłączenie koncentratora USB 3.0 (u mnie Intel) w menadżerze urządzeń. Albo restart lub fizyczne odłączenie i ponowne połaczenie czytnika. Na dokładkę system nie wystartuje z kartą w czytniku... Ten typ już tak ma. Można wymienić firmware urządzenia, i spróbować ze sterownikami producenta układu, bo dedykowanych sterowników raczej nie znajdziesz. Zwykle jest to chip Genesys Logic. U mnie działają, ale kłócą się ze sterami Intela i dałem sobie spokój. Można też wymienić czytnik, ale gwarancji poprawnej pracy z nowym też nikt Ci nie da, niestety... Pogrzebać w ustawieniach? Nic specjalnego nie ustawisz w BIOS czy UEFI. Co najwyżej zamknąć tryb "Legacy" dla USB 3.0. żeby czytnik w ogóle działał w tym trybie. W systemie tylko menadżer urządzeń, a tam nic ciekawego nie znajdziesz. Znaczy do ustawiania... Powodzenia życzę... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Proponuję sprawdzić: MU - Kontrolery USB - PPM na każdym HUB USB, Główny koncentrator USB, itp - Właściwości - Zarządzanie energią . Jeżeli jest ptaszek przy zezwalaj komputerowi na wyłączanie w celu oszczędzania energii - usunąć go + restart. Odnośnik do komentarza
yamata Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Proponuję sprawdzić: MU - Kontrolery USB - PPM na każdym HUB USB, Główny koncentrator USB, itp - Właściwości - Zarządzanie energią . Jeżeli jest ptaszek przy zezwalaj komputerowi na wyłączanie w celu oszczędzania energii - usunąć go + restart. To nie jest sprawa zarządznia energią przez koncentrator USB. Wiem bo sprawdzałem. Wielokrotnie i w różnych konfiguracjach. To byłoby zbyt piękne i łatwe. Ale spróbować zawsze można... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 To jeszcze inna próba, która czasami na W7 pomagała: 1. W MU - Kontrolery USB - rozwiń wszystkie gałęzie - PPM - Usuń i nie restartuj aż do ostatniego momentu. 2. Usuń plik: C:\Windows\System32\DriverStore\INFCACHE.1 i dopiero teraz Restart. Tu może być konieczne skorzystanie z Tutka @Picasso o nadawaniu uprawnień do plików - KLIK. Odnośnik do komentarza
TheSlowik1997 Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 yamata iBox to firma nie model . Czytnik jest podłączony pod USB 2.0 na płycie głównej. Nie wpadłem na to (Tyczy się tego zasilania). Spróbuje. Dzięki Wieslaw. Po próbuje . Odnośnik do komentarza
TheSlowik1997 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 W Menadżerze urządzeń w USB(Wszystkie porty USB)>Właściwości>Zarządzanie energią. Odznaczyłem "Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" i walnąłem reset kompa. Jestem szokowany . Działa . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi