CulesPL Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witam wszystkich użytkowników a w szczególności administratorów i modernatorów, mam problem z cryptowall 4.0. Komputer mojej znajomej, której pomagam online poprzez teamviewer dlatego prosiłbym o dokładną instrukcję by znajoma mogła ewentualnie wykonać sama działania. Chociaż mam nadzieję, że już udało się go usunąć. Przeskanowałem i usunąłem zainfekowane pliki poprzez Malwarebytes Anti-malware. Wirus zaszyfrował wszystkie pliki jpg na komputerze, których wiem, że nie da się odszyfrować. Chciałbym wywalić na 100% wirusa chociaż oraz oczyścić komputer. Jest to staruszek służący głównie do internetu. Załączam logi wykonane zgodnie z instrukcją na forum. Z góry dziękuje za pomoc i jeszcze pytanie jakiego najlepiej darmowego antywirusa zainstalować? Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt skanowanie.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Nie widzę śladów tej infekcji, poza dodanymi wtórnie plikami związanymi z szyfrowaniem. Ale system wymagałby dużych interwencji i masowych porządków. Jest tu system XP w fatalnym stanie: krytyczna ilość wolnego miejsca na dysku, masa starych programów (a archaiczne wersje Adobe z lukami to prawie na pewno była przyczyna infekcji), różne naruszenia np. Winsock i ogólny śmietnik. Mogę się oczywiście podjąć tej roboty, ale moim zdaniem nie opłaca się. Tu szybciej i z lepszymi efektami zostałby wdrożony kompleksowy format, który usunąłby zresztą wszystkie skutki tej infekcji na partycji C. Druga sprawa: czy jest szansa na wymianę systemu XP nowszym? Edytowane 2 Czerwca 2016 przez picasso Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi