PasQda Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Wirusy chyba mnie kochają. Nie wiem skąd ani jak... , ale wprowadził się do mnie wirus pricefountain, który swoimi reklamami zasłania mi wszystkie strony, które funkcjonują na zasadach sklepu intenretowego jak np., allegro (co w atmosferze przedświątecznej jest niebywale irytujące). Nie widze go w dodatkach w firefoxie ani na lisćie programów dodaj/usuń. a adwcleaner nawet go nie wykrywa..... Pomóżcie... Dołączam niezbędne pliki :/ Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 To nie jest wirus tylko adware. AdwCleaner go nie wykrywa, bo AdwCleaner bazuje na ręcznym dodawaniu definicji i niestety nie zawsze detekcje są dodane na czas. Droga nabycia to: KLIK (przypuszczalnie chodzi o portal dobreprogramy). I ten konkretny śmieć jest "sprytniejszy", nie instaluje się na poziomie przeglądarki lecz globalnie w Harmonogramie zadań - w Twoim przypadku jest to obiekt o nazwie BacteriophagesMonodistV2. Operacje do wdrożenia: 1. Uruchom narzędzie Microsoftu: KLIK. Zaakceptuj > Wykryj problemy i pozwól mi wybrać poprawki do zastosowania > Odinstalowywanie > zaznacz na liście wpis Metric Collection SDK > Dalej. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: Task: {339BA7E8-537F-42F6-B5F9-EA5EAE6FCF15} - System32\Tasks\BacteriophagesMonodistV2 => Rundll32.exe StylingsOxygenates.dll,main 7 1 DeleteKey: HKCU\Software\1Q1F1S1C1P1E1C1F1N1C1T1H2UtF1E1I DeleteKey: HKCU\Software\dobreprogramy RemoveDirectory: C:\AdwCleaner RemoveDirectory: C:\Users\Diana\AppData\Local\BacteriophagesMonodist CMD: del /q "C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\VAIO Premium Partners\VAIO Premium Partners.lnk" CMD: del /q "C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\PDFCreator\Licenses\AFPL License.lnk" CMD: del /q "C:\Users\Diana\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar\Mozilla Firefox (2).lnk" CMD: del /q "C:\Users\Diana\Desktop\RadarSync PC Updater 2011.lnk" EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Napraw uszkodzony specjalny skrót IE. W pasku eksploratora wklej poniższą ścieżkę i ENTER: C:\Users\Diana\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Accessories\System Tools Prawoklik na zlokalizowany tam skrót Internet explorer (bez dodatków) > Właściwości > w polu Element docelowy po ścieżce "C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe" dopisz dwie spacje i -extoff 4. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), ponownie z Addition, ale już bez Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
PasQda Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Dziękuję! Zrobiłam wszystko wg instrukcji Dołączam pliki. Nie widzę już złośliwego adware - dziękuję! Fixlog.txt Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Wszystko zrobione. Kończymy: 1. Przez SHIFT+DEL (omija Kosz) skasuj foldery C:\MATS + D:\Diana\Desktop\FRST. 2. Zastosuj DelFix oraz wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. Odnośnik do komentarza
PasQda Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Dziękuję po raz kolejny ! Zrobione! Jesteś wielka Życzę Wesołych Świąt! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi