Masiej Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Witam, Mam problem,którego przyczyną być może jest jakiś adware. Problem polega na tym, że podczas przeglądania Internetu po kliknięciu w dowolny obszar na nowo otwartej karcie otwiera się kolejna z reklamą. Z tego co zauważyłem najpierw w pasku adresu pojawia się adres hxxp://www.wonderlandads.com/... lub hxxp://www.liveadexchanger.com/..., a następnie następuje przekierowanie, na naprzykład: stronę bukmachera bet-at-home, rejestrację gry World of Tanks i tak dalej. Problem dotyczy komputera PC jak i smartfona podłączonego przez Wi-Fi pod tą samą sieć co komputer PC (PC podłączony jest kablem). W smartfonie występują podobne objawy – po wejściu na jakąś stronę i próbę przewinięcia jej w celu, np. kontynuacji czytania zostaję przekierowany przez hxxp://www.wonderlandads.com/ na jakieś reklamy. Co dzwine, laptop podłączony pod tą sieć Wi-Fi działa bez zarzutu. Swój problem próbowałem rozwiązać za pomocą programów: - ADWCleaner - CCleaner - Malwarebytes Anti-Malware - Spyhunter Używałem Combofix z polecenia znajomego, ale również nie poradził sobie, a według wskazówek również dodaję log z tego programu. Link do loga: http://wklej.to/H8gX2 Żaden nie poradził sobie z tym syfem. Próbowałem również skanować komputer tymi programami w trybie awaryjnym. Chciałbym dodać, że zastanawiają mnie DNS w panelu routera. Mianowicie nie są to DNS Googlowskie (8.8.8.8 / 8.8.4.4) tylko takie jakie widnieją na obrazku niżej. W załącznikach dodaję logi ze skanów FRST i GMER. Podczas skanu GMER miałem problem i wyskoczyły dwa okna z błędami, które przedstawiam niżej, a sam skan trwał krótką chwilkę. Kolejno: FRST.txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Niepełny zestaw obowiązkowych logów, brakuje plików FRST Addition + Shortcut. Wróć do konfiguracji i dostarcz brakujące raporty: KLIK. Odnośnik do komentarza
Masiej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Logi: Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 SpyHunter to skaner naciągacz - z daleka od tego świństwa. Widzę następujące rzeczy: szkodliwy wpis "svchost" w starcie oraz zmodyfikowane serwery DNS routera. Poniższe IP nie jest polskie: KLIK. IP pod którym Cię widzę na forum wskazuje, że masz internet z Netia, więc widoczny tu IP w routerze kompletnie z innej bajki. Tcpip\Parameters: [DhcpNameServer] 80.243.191.66 8.8.8.8 Wprawdzie niby bieżące adresy DNS ustawione spod Windows biorące precedens nad w/w są Googlowskie, ale nie zmienia to faktu że router jest zainfekowany. Infekcji routera nie da się usunąć żadnymi narzędziami / skanerami, musi być rekonfiguraja bezpośrednia routera. Działania do przeprowadzenia: 1. Zaloguj się do routera: Zmień ustawienia DNS na adresy Google: 8.8.8.8 + 8.8.4.4 Zabezpiecz router: zmień hasło oraz zamknij dostęp do panelu zarządzania od strony Internetu. Porównaj z tymi artykułami: KLIK, KLIK. Po konfiguracji uruchom ten test mający potwierdzić zabezpieczenie: KLIK. Dopiero gdy router zostanie wyczyszczony i zabezpieczony: 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: Reg: reg query HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run /s HKU\S-1-5-21-1508335669-1683227341-126213794-1000\...\Run: [spybotPostWindows10UpgradeReInstall] => C:\Program Files\Common Files\AV\Spybot - Search and Destroy\Test.exe [1011200 2015-07-28] (Safer-Networking Ltd.) HKU\S-1-5-21-1508335669-1683227341-126213794-1000\...\Run: [svchost.exe] => C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\AppLaunch.exe [56472 2014-03-20] (Microsoft Corporation) BootExecute: autocheck autochk * sh4native Sh4Removalsdnclean64.exe S3 NTIOLib_1_0_C; \??\D:\NTIOLib_X64.sys [X] HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Ograniczenia HKU\S-1-5-21-1508335669-1683227341-126213794-1000\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Ograniczenia HKU\S-1-5-21-1508335669-1683227341-126213794-1000\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = hxxp://www.microsoft.com/isapi/redir.dll?prd=ie&ar=iesearch DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\Safer-Networking DeleteKey: HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main DeleteKey: HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main DeleteKey: HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main C:\Program Files\Common Files\AV\Spybot - Search and Destroy C:\Program Files (x86)\Enigma Software Group C:\Program Files (x86)\Temp C:\ProgramData\*.* C:\ProgramData\Spybot - Search & Destroy C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Waterfox.lnk C:\Users\Maciek\Desktop\SpyHunter4.lnk C:\Users\Maciek\Desktop\spyhunterS4.exe C:\Users\Maciek\Downloads\S_yH_nter 4 C:\Users\Maciek\Downloads\S_yH_nter 4.rar C:\Users\Maciek\Downloads\SpyHunter 4.17.6.4336 C:\Windows\AF54923662584AC6A0435B5B89C6EB61.TMP C:\Windows\4FC9DA9DF608454E8191D7EFFDCC5726.TMP C:\Windows\system32\Drivers\EsgScanner.sys C:\Windows\System32\Tasks\Safer-Networking C:\Windows\SysWOW64\sh4native.exe File: C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\AppLaunch.exe CMD: ipconfig /flushdns EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), bez Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Wypowiedz się czy jest poprawa oraz jaki model routera konkretnie posiadasz. Odnośnik do komentarza
Masiej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Mam problem z ustawieniem DNS w panelu routera. Po wpisaniu 8.8.8.8/8.8.4.4 i kliknięciu Save nie następuje przeładowanie strony jak to jest w przypadku zmiany innych ustawień po kliknięciu Save. DNS zostają te same co na zrzucie, które umieściłem w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Podaj model routera, może być konieczna aktualizacja firmware. Odnośnik do komentarza
Masiej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 TP-LINK TD-W8901G Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Instrukcje aktualizacji: Jak zaktualizować oprogramowanie routera ADSL (dla TD-W8840T, TD-W8901G, TD-W8951ND oraz TD-W8961ND) Firmware dla TD-W8901G Masz do wyboru kilka serii firmware: V Numer. Porównujesz z naklejką na swoim urządzeniu i ustawiasz korespondujący link pobierania. Odnośnik do komentarza
Masiej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 O dziwo, od wczoraj wieczorem, na komputerze PC przestały się otwierać karty z reklamami jednak na komórce dalej miałem ten problem. Teraz po aktualizacji firmware routera na komórce wszystko działa jak powinno. No i DNS się ustawiły na 8.8.8.8 / 8.8.4.4 Przesyłam logi: FRST.txt Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 O dziwo, od wczoraj wieczorem, na komputerze PC przestały się otwierać karty z reklamami jednak na komórce dalej miałem ten problem. vs. Wprawdzie niby bieżące adresy DNS ustawione spod Windows biorące precedens nad w/w są Googlowskie, ale nie zmienia to faktu że router jest zainfekowany. Infekcji routera nie da się usunąć żadnymi narzędziami / skanerami, musi być rekonfiguraja bezpośrednia routera. Ustawiłeś ręcznie w Windows DNS strony użytkownika, dlatego reklamy ustały tylko w Windows, ale zaznaczyłam wyraźnie, że źródłem jest router i każde urządzenie podpinane w Twoją sieć byłoby natychmiast infekowane. Dokładnie tak jak z telefonem. Wszystko zrobione, adresy DNS pobierane z routera już poprawne. Na koniec zastosuj DelFix oraz wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. Odnośnik do komentarza
Masiej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Okej, dziękuję serdecznie za pomoc. Mam jeszcze pytania: ten syf już nie powinien wrócić? jak się chronić przed takimi rzeczami? Załączam log z DelFix. DelFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 DelFix wykonał zadanie. Skasuj z dysku plikC:\delfix.txt. Mam jeszcze pytania: ten syf już nie powinien wrócić? jak się chronić przed takimi rzeczami? Problemem był niezabezpieczony router. Po to podawałam to: Zabezpiecz router: zmień hasło oraz zamknij dostęp do panelu zarządzania od strony Internetu. Porównaj z tymi artykułami: KLIK, KLIK. (...) Po konfiguracji uruchom ten test mający potwierdzić zabezpieczenie: KLIK. I po też była aktualizacja firmware, która powinna zamknąć lukę związaną z panelem zarządzania, ale upewnij się, że jest skonfigurowane jak podałam. I założyłam, że zmieniłeś login, bo domyślny nie może zostać (jest powszechnie znany). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi