Aranges Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Witam,Po ostatnim skanowaniu systemu programem Avast, na końcu skanowania dowiedziałem, się że niektóre folder/pliki nie zostały "przeskanowane"Prosiłbym o Pomoc : Co z tym zrobić ? Co to znaczy ? Pozdrawiam Serdecznie Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zapoznaj się proszę z zasadami działu: KLIKPostepujac zgodnie z powyzszymi instrukcjami - edytuj post i dołącz wymagane logi do tematu.Łącznie mają być 4 logi: (FRST [FRST.txt, Addition.txt, Shortcut.txt] oraz GMER [recznie wklejasz wynik skanowania do pliku GMER.txt który tworzysz na pulpicie], Po zrobieniu logów, nic nie zmieniaj, czekaj aż Picasso odpisze. Odnośnik do komentarza
Aranges Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Przy Starcie Programu występuje błąd ( Obrazek 1 z Lewej )Po Przeskanowaniu Pokazują się oba błędy. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Po ostatnim skanowaniu systemu programem Avast, na końcu skanowania dowiedziałem, się że niektóre folder/pliki nie zostały "przeskanowane" Ten odczyt nic nie oznacza ciekawego, nie jest to infekcja i nic się nie dzieje. Avast próbował skanować strumienie ms-drive podpięte na katalogu OneDrive. To są poprawne strumienie zawsze występujące na tym katalogu. Nie widać ich w FRST Addition, bo całkiem niedawno zgłosiłam je do filtrowania (obecnie ukryte na białej liście). Przy Starcie Programu występuje błąd ( Obrazek 1 z Lewej ) Po Przeskanowaniu Pokazują się oba błędy. To częsty błąd GMER na nowszych systemach. Nie ma się czym przejmować. W raportach brak oznak czynnej infekcji. Tylko drobne odpadki adware (polityki Google Chrome + szczątki fałszywej przeglądarki BoBrowser i adware SwiftSearch) oraz poboczne działania do wykonania. Akcja: 1. Klawisz z flagą Windows + X > Programy i funkcje > odinstaluj zbędniki: Akamai NetSession Interface, WebStorage. Ten WebStorage integrowany na komputerach ASUS jest znany z tworzenia błędów explorer.exe. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: GroupPolicy: Beschränkung - Chrome CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Beschränkung HKU\S-1-5-21-2451408768-821268778-953564908-1001\...\Run: [CrashService] => "C:\Users\Czarek\AppData\Local\BoBrowser\Application\crash_service.exe" --max-reports=50 --no-window Task: {31765303-96E4-4528-8178-F85FE4FA2264} - System32\Tasks\AdobeAAMUpdater-1.0-MicrosoftAccount-czarkowski14@hotmail.com => C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\OOBE\PDApp\UWA\UpdaterStartupUtility.exe Task: {41CE8123-4A72-49D6-B13D-F32CCFD915F0} - \SwiftSearch Auto Updater 1.10.0.25 Core -> Keine Datei Task: {618B8511-47CB-4E5D-9AE1-098D1B69E59B} - \SwiftSearch Auto Updater 1.10.0.25 Pending Update -> Keine Datei Task: {6F02587F-8A2B-4552-97F6-DEEF229E335B} - \Microsoft\Windows\TaskScheduler\Idle Maintenance -> Keine Datei Task: {B36F2439-1BF7-4861-9830-0C9CA82A04FD} - \crash_service -> Keine Datei Task: {B7992938-01F1-4F40-A0EC-0D23D2F0F152} - \Microsoft\Windows\TaskScheduler\Regular Maintenance -> Keine Datei Task: {CD79F7F0-36BA-47B4-A999-ED92DABF0B4E} - \Run_Bobby_Browser -> Keine Datei HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\mcpltsvc => ""="" HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\mcpltsvc => ""="" U0 msahci; system32\drivers\msahci.sys [X] S3 xhunter1; \??\C:\Windows\xhunter1.sys [X] Reg: reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\StartupApproved\Run /v "Akamai NetSession Interface" /f Reg: reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\StartupApproved\Run /v GoogleChromeAutoLaunch_9C96C5D082A97E1EA21A795A67BBB42E /f C:\ProgramData\TEMP C:\ProgramData\TweakBit C:\Users\Czarek\AppData\Local剜捯獫慴慇敭屳呇⁁屖湥楴汴浥湥湩潦 CMD: netsh advfirewall reset EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > wprowadź nazwę fixlist.txt > Kodowanie zmień na UTF-8 Plik fixlist.txt umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Entfernen (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Uruchom AdwCleaner. Wybierz opcję Suchlauf (Scan), log powstanie w folderze C:\AdwCleaner. 4. Zrób nowy log FRST z opcji Untersuchen (Scan), bez Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt oraz log AdwCleaner. Odnośnik do komentarza
Aranges Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Postępowałem zgodnie z instrukcjami. Załączam Pliki Pozdrawiam Fixlog.txt AdwCleanerS1.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Mini poprawka. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKU\S-1-5-21-2451408768-821268778-953564908-1001\...\Run: [Akamai NetSession Interface] => "C:\Users\Czarek\AppData\Local\Akamai\netsession_win.exe" DeleteKey: HKCU\Software\DownloadProtect DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Classes\Interface\{F2DB3739-77FB-41EB-9ED3-ABF34DF2DBF7} DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Clara DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Classes\Interface\{F2DB3739-77FB-41EB-9ED3-ABF34DF2DBF7} DeleteKey: HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Classes\TypeLib\{E7BF74EE-9106-4113-B216-2F980BA29141} DeleteKey: HKU\S-1-5-21-2451408768-821268778-953564908-1001\Software\DownloadProtect RemoveDirectory: C:\FRST\Quarantine RemoveDirectory: C:\Windows\Installer\{D66F33C3-C1F7-4266-91C7-33F95D7A8E1B} Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Entfernen (Fix). Tym razem nie będzie restartu. Przedstaw wynikowy fixlog.txt. Odnośnik do komentarza
Aranges Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zaznacze jeszcze, że to co mi zostało wysłane, zapisałem w Notatniku z kodowaniem UTF-8 ( Prawidłowo Prawda ? ) Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie tym razem, poprzednio UTF-8 było potrzebne tylko po to, by przetworzyć ten plik z "chińską" nazwą. Ale Fix wykonany. Na koniec: Usuń FRST i jego logi z folderu C:\Users\Czarek\Desktop\Skan. Następnie popraw jeszcze za pomocą DelFix oraz wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. Odnośnik do komentarza
Aranges Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Czy Program AdwCleaner też usunąć ? I Miałbym jeszcze jedno pytanie, który z Programów antywirusowych jest "Najlepszy"Zostawić avasta czy pomyśleć nad innym ? ( W tym momencie Otwieram DelFix )EDIT: Wyjaśniło się, program DelFix, sam usunął AdwCleanera Teraz tylko musze jeszcze ogarnąć wyczyszczenie Folderów Przywracania Systemu Odnośnik do komentarza
Aranges Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie rozumiem do końca tego... Wyskakuje mi Błąd " Odmowa dostępu "Jak mam wtedy dalej z tym folderem postąpić ( Tak, zapoznałem się z postem który został mi wysłany w Linku, ale nie wiem do końca jakie dalsze kroki podjąć ) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie rozumiem do końca tego... Wyskakuje mi Błąd " Odmowa dostępu " Jak mam wtedy dalej z tym folderem postąpić ( Tak, zapoznałem się z postem który został mi wysłany w Linku, ale nie wiem do końca jakie dalsze kroki podjąć ) Ale ten tekst mi sugeruje że Ty chcesz czyścić foldery ... ręcznie? Foldery są zawsze zablokowane ("Odmowa dostępu") i tak ma być. Tam jest wyraźnie napisane, że czyszczenia ręcznego bezpośrednio w folderach się absolutnie nie robi. Czyszczenie jest tylko via opcje Windows. I Miałbym jeszcze jedno pytanie, który z Programów antywirusowych jest "Najlepszy" Zostawić avasta czy pomyśleć nad innym ? Avast jest OK, nie widzę powodów do zmiany. Odnośnik do komentarza
Aranges Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 No tak, to najwyraźniej źle przeczytałem, czyt. źle zrozumiałem :/ Ale dziękuje za korekturę.Mam rozumieć, że mam użyć programu DelFix By oczyścić ten program ? Czy jak to w końcu zrobić ?Edit :Aaa Chyba się wyjaśniło... To Prawda ? (zdj)A i jeszcze jedno pytanie, moge usunąć ten plik ( napisany w notatniku ) DelFix z Dysku C ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Masz wykonać to: Windows 8: Na ekranie Startu zacznij wpisywać z klawiatury frazę punkt przywracania (na angielskim systemie restore point), co otworzy panel boczny wyszukiwania. W panelu bocznym kliknij w pozycję Ustawienia / Settings, co zwróci wynik Utwórz punkt przywracania / Create a restore point: Kliknięcie pozycji "Utwórz punkt przywracania" otworzy już na Pulpicie Windows 8 okno konfiguracji Ochrony systemu. Należy podświetlić po kolei dyski dla których Ochrona ma status włączony i wybrać opcję Konfiguruj / Configure. Otworzy się kolejne okno, na spodzie w sekcji "Usuń wszystkie punkty przywracania ..." / "Delete all restore points ..." wybieramy opcję Usuń / Delete. Jest tu natywnie niemiecki system, nie jestem pewna czy masz zainstalowane polskie MUI, więc gdyby wklepanie polskiej frazy na ekranie nie zwracało wyników, to można też dostać się w ten sposób (nanieś poprawki na niemieckie nazwy opcji): Z klawiatury klawisz z flagą Windows + X > z menu wybierz opcję Panel sterowania > System i zabezpieczenia > System > Ochrona systemu > patrz wyżej na obrazki. A i jeszcze jedno pytanie, moge usunąć ten plik ( napisany w notatniku ) DelFix z Dysku C ? Plik można usunąć, ale go nie pokazałeś... Odnośnik do komentarza
Aranges Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Tak Mam zainstalowany język Polski Dziękuje za szybką odpowiedź Postąpiłem zgodnie z Instrukcją, Folder został " Oczyszczony " Edit : PLIK DELFIX, jakoś wcześniej, nie chiał się załadować DelFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 DelFix zrobił co należy. Teraz już możesz ten plik skasować. To tyle z mojej strony. Odnośnik do komentarza
Aranges Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dziękuje Bardzo za pomoc !I życzę miłego wieczoru ~Zadowolony użytkownik Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi