Esposito Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Witam, Na komputerze znajomej pojawiły się niepokojące symptomy infekcji: 1. dwukrotny komunikat o przejęciu skrzynki email od administratora portalu mailowego (nawet po czyszczeniu Malwarebytes Anti-Malware i AVG) 2. pobierane instalki CCleaner nie uruchamiają się. Komputer ma system operacyjny win xp sp2 (32 bit) W załączniku logi z frst i gmer. Z góry dziękuję za pomoc. gmer.txt FRST.txt Shortcut.txt Addition.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 1. dwukrotny komunikat o przejęciu skrzynki email od administratora portalu mailowego (nawet po czyszczeniu Malwarebytes Anti-Malware i AVG) 2. pobierane instalki CCleaner nie uruchamiają się. Jak konkretnie zachowuje się instalator CCleaner: brak reakcji, jakiś szczególny błąd? Brak widocznych oznak infekcji. Stan zabezpieczeń tragiczny. Rozpocznij od deinstalacji groźnej wersji J2SE Runtime Environment 5.0 oraz kompleksowej aktualizacji całego Windows. Linki do podstawowych instalatorów: KLIK. Platform: Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 2 (X86) Język: Polski Internet Explorer Wersja 6 (Domyślna przeglądarka: FF) Odnośnik do komentarza
Esposito Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zaktualizowałem system oraz Javę - wcześniej był brak reakcji w przypadku instalacji CCleaner. W chwili obecnej wszystko zadziałało poprawnie - najwyraźniej spanikowałem zamiast zaktualizować system. Dziękuję. Czy proponujesz jakieś dalsze kroki (hasło do poczty zmieniłem wcześniej) ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Na wszelki wypadek pokaż nowe raporty FRST zrobione po tych aktualizacjach. Hasło do poczty było już zmieniane, więc nie sądzę, by trzeba było to powtarzać po raz kolejny. Odnośnik do komentarza
Esposito Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 w załącznikach Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 1. W kwestii aktualizacji: - Czy był jakiś problem z instalacją IE8? Obecnie dziwne wyniki w logu: w nagłówku nadal figuruje stary IE6, choć widzę, że IE8 był definitywnie instalowany, bo nie dość że jest na liście Dodaj/Usuń, to jeszcze zmianie uległa konfiguracja IE. - Sugeruję odinstalować te stare wersje Microsoft .NET Framework 1.1 + Microsoft .NET Framework 1.1 Polish Language Pack. Nie wygląda na to, by w systemie był program korzystający z tej archaicznej wersji. 2. I mini sprzątanie wpisów odpadkowych i Tempów. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: ShellIconOverlayIdentifiers: [00avast] -> {472083B0-C522-11CF-8763-00608CC02F24} => Brak pliku S3 PCANDIS5; \??\C:\WINDOWS\system32\PCANDIS5.SYS [X] S3 ZDCndis5; \??\C:\WINDOWS\system32\ZDCndis5.SYS [X] RemoveDirectory: C:\Program Files\AVAST Software RemoveDirectory: C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVAST Software RemoveDirectory: C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\TuneUp Software RemoveDirectory: C:\Documents and Settings\uzytkownik\Dane aplikacji\AVAST Software CMD: del /q "C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Recovery-Info.lnk" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\Default User\Pulpit\Recovery-Info.lnk" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\uzytkownik\Pulpit\Recovery-Info.lnk" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\uzytkownik\Moje dokumenty\dokumenty\Moje wideo\Samples.lnk" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\uzytkownik\Moje dokumenty\dokumenty\Moje obrazy\Samples.lnk" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\uzytkownik\Moje dokumenty\dokumenty\Moja muzyka\Samples.lnk" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\uzytkownik\Moje dokumenty\dokumenty\Mirka\koszty_sadowe_wzor_oswiadczenia.rtf.lnk" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\uzytkownik\Dane aplikacji\Microsoft\Office\Niedawny\*.LNK" CMD: del /q C:\WINDOWS\avastSS.scr EmptyTemp: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw go. Nowe skany FRST nie są mi potrzebne. Odnośnik do komentarza
Esposito Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Najpierw zainstalowałem aktualizację IE - ale nie zresetowałem komputera i od razu zacząłem instalację SP3 - dostałem komunikat o tym, że instalacja została przerwana z powodu błędu - nie było żadnych dodatkowych informacji. Po tym zrobiłem reset i jednak okazało się w informacji o systemie, że jest już SP3. Następnie zainstalowałem wszystkie aktualizacje z windows update. W załączniku log. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Fix FRST wykonany. W tym zakresie już kończymy. Zastosuj DelFix oraz wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. Najpierw zainstalowałem aktualizację IE - ale nie zresetowałem komputera i od razu zacząłem instalację SP3 - dostałem komunikat o tym, że instalacja została przerwana z powodu błędu - nie było żadnych dodatkowych informacji. Po tym zrobiłem reset i jednak okazało się w informacji o systemie, że jest już SP3. Następnie zainstalowałem wszystkie aktualizacje z windows update. Coś tu jest nie tak z detekcją IE8. Sugerują przeinstalować ponownie przeglądarkę. Czyli via Dodaj/Usuń odinstaluj pozycję "Windows Internet Explorer 8", a następnie ponownie zainstaluj z instalatora podanego w przyklejonym temacie. Odnośnik do komentarza
Esposito Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Najciekawsze jest to, że nie mam żadnego przycisku przy pozycji IE (screen) - ale chyba to już najmniejszy problem. W załączniku log z delfix. DelFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Sprawdź czy w tej sytuacji da się po prostu uruchomić instalator IE8. DelFix zrobił co należy. Skasuj z dysku plik C:\delfix.txt. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi