Skocz do zawartości

Jaki antywirus na leciwego kompa?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Podejrzewam, że nie.;)

Chodziło mi o matousec. Gdy ostatnio dokładniej przeglądałem AV Comparatives (ładne parę miesięcy temu) były tam testy, które powielały te same schematy, które występują w innych testach, a które według mnie pozwalają na niezbyt rzetelną ocenę. Ale teraz jak widzę są tam też innego typu testy, będę musiał kiedyś przeglądnąć.

W dniu 9.06.2010 o 15:59, Meir napisał(a):

Jurek nie wygłupiaj się :) ...pamiętasz Tommyego504 ? Przecież zawsze dostarczał paczuszki z nowościami...które Panda Cloud pięknie wykrywała...

Jeżeli Meir testy na paczuszkach niejakiego Tommyego504, są dla Ciebie wykładnią skuteczności antywirusa, to przepraszam! Już się nie będę wygłupiał :)

W dniu 9.06.2010 o 18:01, omkar napisał(a):

Jeżeli Meir testy na paczuszkach niejakiego Tommyego504, są dla Ciebie wykładnią skuteczności antywirusa, to przepraszam! Już się nie będę wygłupiał :)

jurek bez hipokryzji.

W dniu 9.06.2010 o 18:09, nescafe napisał(a):

zainstalowałem pande cloud i program keyScambler i tu mam pytanie czy on nie będzie miał wpływu na robienie przelewów przez konto internetowe ? żeby nie było jakiś jaj :rolleyes:

możesz pić nescafe w spokoju.

W dniu 9.06.2010 o 18:54, asg napisał(a):

A poza naszymi dwoma teraz, to które to off-topy?

+
  Cytat
Jurek nie wygłupiaj się :) ...pamiętasz Tommyego504 ? Przecież zawsze dostarczał paczuszki z nowościami...które Panda Cloud pięknie wykrywała...

Temat o nie zamulających kompa antywirusach, a ja tu widzę jakieś pokątne testy ze szkodnikami ;)

Nie, żebym miał coś przeciwko, ale - tak na przyszłość - lepiej nie wrzucać na publiczne forum próbek wirusów.

W dniu 9.06.2010 o 18:58, DawidS28 napisał(a):

[...]

Temat o nie zamulających kompa antywirusach, a ja tu widzę jakieś pokątne testy ze szkodnikami ;)

[...]

hmm.. nie zauważyłem.

Mimo wszystko zaryzykuję popełnienie OT:

Można sobie sprawdzić wyniki obciążenia systemu w teście przeprowadzanym przez PassMark

Internet Security Products Performance: http://www.passmark.com/ftp/antivirus_10-performance-testing-ed2.pdf#search=%22Internet%20Security%20Products%20Performance%22

Anti-Virus and Internet Security Products Performance Benchmarking (2010): http://www.passmark.com/ftp/antivirus_10-performance-testing-ed3.pdf#search=%22Internet%20Security%20Products%20Performance%22

lub pobawić się samemu: PerformanceTest Software: http://www.passmark.com/download/pt_download.htm

Dla kolegi markaW wyjaśnienie dodatkowe: im mniejsze obciążenie wg np. tych testów, tym większa szansa, że "leciwy komp" zniesie dany program.

Należy jednocześnie uwzględnić posiadany system na "leciwym kompie" - leciwy komp sugeruje stary system. To zawęża poszukiwania do starszych wersji oprogramowania.

W dniu 10.06.2010 o 11:42, nescafe napisał(a):

ostatecznie sklecilem cos takiego : PC TOOLS firewall + panda cloud +keyscrembler+sandboxie

lapek chodzi ok. nic nie muli . czas pokaze czy sie sprawdzi jesli chodzi o zabezpieczenie :rolleyes:

dzieki za pomoc

OK...dokonałeś wyboru, ale może zamiast PC Toolsów spróbuj Privatfirewall...zużycie ramu na poziomie 27-30 MB. Poza tym mógłbyś dorzucić jeszcze Returnil Virtual System - wersja Home Free oferuje pełną wirtualizację dysku systemowego + dodatkowy skaner antywirusowy w tle (silnik F-Prot), własny dodatkowy i podłączany na życzenie kontener/dysk wirtualny, blokade dostępu do wybranych folderów, i trochę tam jeszcze.

W dniu 10.06.2010 o 13:32, ichito napisał(a):

Poza tym mógłbyś dorzucić jeszcze Returnil Virtual System - wersja Home Free oferuje pełną wirtualizację dysku systemowego + dodatkowy skaner antywirusowy w tle (silnik F-Prot), własny dodatkowy i podłączany na życzenie kontener/dysk wirtualny, blokade dostępu do wybranych folderów, i trochę tam jeszcze.

Returnil to ciężki wirtualizer, który w wersji Free nie posiada zresztą opcji zapisu. Tego typu rozwiązania są dobre do testowania ale mało praktyczne w ochronie, przynajmniej dla mnie. Poza tym leciutki Wondershare Time Freeze jest także, jak na razie darmowy i występuje w pełnej wersji.

PC TOOLS firewall + panda cloud + keyscrembler+sandboxie, to dobry zestaw, choć ja bardziej preferuję inne programy zabezpieczające: GeSWall, Comodo Firewall z D+ i sandboxem, Online Armor i Avirę Personal:)

W dniu 10.06.2010 o 18:06, omkar napisał(a):

Returnil to ciężki wirtualizer, który w wersji Free nie posiada zresztą opcji zapisu. Tego typu rozwiązania są dobre do testowania ale mało praktyczne w ochronie, przynajmniej dla mnie. Poza tym leciutki Wondershare Time Freeze jest także, jak na razie darmowy i występuje w pełnej wersji.

Czy RVS jest aż taki ociężały, to pewnie bym się sprzeczał...ale nie ma co kruszyć kopii teraz...ale faktycznie WTF jest lżejszy i jak się okazuje wciąż za free, a tego nie wiedziałem...poprzednie promocje były tylko do końca maja. Mam tylko wątpliwości co do jednego - piszesz, że RVS nie ma opcji zapisu w wersji Free...ale chyba w żadnej wersji takiej opcji nie ma...coś się zmieniło, czy może ja coś przeoczyłem? :)

W dniu 31.05.2010 o 18:09, Unicorn napisał(a):

Panowie i panie, zadanie bojowe! Nie mam czasu ani chęci instalować wszystkiego po kolei a znajomy pyta mnie jaki antywirus na leciwego już kompa- 512 ramu, procek jakiś starawy athlon- sprzęcior sprzed 5-6 lat. Które antywirki mają najmniejsze zużycie pamięci? Kiedyś poleciłbym mu Dr.Weba, niestety stał się bloatware.

Posiadam właśnie komputer o takich parametrach (AMD-athlon 999Mhz,512MB RAM) .Po wielu próbach zdecydowałem się na Spyware Terminatora.

Wcześniej miałem chyba wszystkie z wyżej wymienionych i muliły komputer a najgorzej wspominam Pandę, w miarę znośny był NOD.

Że nie wspomnę o pszepuszczaniu wirków a lubie połazic po róznych dziwnych stronach :P

Do tego jeszcze kilka narzędzi (WWDC,Spyware Blaster,Ad Adware) no i konfiguracja kompa wg Picasso :rolleyes:

Komputer śmiga lepiej niż mocniejsze maszyny znajomych.

Zapomniałem dodać że Terminator byl na czarnej liście ale podobno niesłusznie i zostal zrehabilitowany...wciska jakies toolbary przy instalacji ale przecieżnie ma przymusu tego brać

W dniu 11.06.2010 o 05:53, ichito napisał(a):

Czy RVS jest aż taki ociężały, to pewnie bym się sprzeczał...ale nie ma co kruszyć kopii teraz...ale faktycznie WTF jest lżejszy i jak się okazuje wciąż za free, a tego nie wiedziałem...poprzednie promocje były tylko do końca maja. Mam tylko wątpliwości co do jednego - piszesz, że RVS nie ma opcji zapisu w wersji Free...ale chyba w żadnej wersji takiej opcji nie ma...coś się zmieniło, czy może ja coś przeoczyłem? :)

Returnil w wersjach płatnych umożliwia zapis na fizycznym dysku, dowolnych plików czy folderów, bez czego trudno byłoby go używać w ochronie real-time. Dlatego wersja Free, nadaje się tylko do testowania:)

returnil tez do testowania nie bardzo co z programami które podczas instalacji wymagają restartu ? dołożyłem jeszcze drive backup 9.0 zrobiłem dodatkowa partycje 15GB na dysku 60GB :rolleyes: ale myślę ze warto .co do programu to polecam w obsłudze prostak no i po polsku . wczoraj na probe cofałem system z tej partycji i wszystko wyszło ok. dziś wypale płytę ratunkowa i ja wypróbuje ale myślę ze tez będzie ok. ostateczny wynik to PC TOOLS firewall+PANDA cloud+KeyScrambler+sandboxie+Drive backup 9.0 +przeglądarka FF z WOT, NoScript ,Adblock plus . pozdrawiam

W dniu 11.06.2010 o 07:21, nescafe napisał(a):

returnil tez do testowania nie bardzo co z programami które podczas instalacji wymagają restartu ?

Nieznane i potencjalnie zainfekowane aplikacje, które wymagają restartu, to rzadkość. Ja jeszcze się nie zetknąłem z takim przypadkiem a sporo tego badziewia przetestowałem :)

Można oczywiście użyć piaskownicy ale to już nie jest ta szczelność, którą prezentuje Shadow Defender lub Wondershare Time Freeze.

W dniu 11.06.2010 o 06:36, omkar napisał(a):

Returnil w wersjach płatnych umożliwia zapis na fizycznym dysku, dowolnych plików czy folderów, bez czego trudno byłoby go używać w ochronie real-time. Dlatego wersja Free, nadaje się tylko do testowania:)

Ale mówisz o "File Manager"...tak? Nie pomyślałem o tym, bo nigdy z niego nie korzystałem...wszystko, co zapisywałem ważnego, zapisywane było na innych niż systemowy dyskach. Ale masz rację...to narzędzie daje możliwość zapisu na dysku rzeczywistym w trybie System Safe.

Myślę, że Nescafe mówił bardziej o programach, które świadomie uruchamiamy i instalujemy...nie o testowaniu np. rogue softu. Przecież wiesz dobrze, że znakomita większość softu zabezpieczającego wymaga restartu.

@slaw...z całym szacunkiem dla Spyware Blastera, Spyware Terminatrora i całej reszty...nie wiem, o jakiej konfiguracji mówisz, bo zasad od Picasso jest całe mnóstwo, ale mam wrażenie, że nie masz nic anty-malware w sensie ogólnym, co działa w czasie rzeczywistym. SB ro ochrona przeglądarki tylko, ST - to bardziej HIPS (zresztą całkiem niezły)...chyba że masz go razem z ClamAV jak jest teraz w ostatnich wersjach...i bardziej do ochrony systemu przed nieznanymi aplikacjami, procesami, niż innego typu zagrożeniami. WWDC to też nie jest narzędzie działające w tle, bo to skaner na żądanie...a Ad-Aware jest również skanerem on-demand, chyba że masz wersje pełną, płatną.

W dniu 11.06.2010 o 07:43, nescafe napisał(a):

sandboxie ma tu służyć tylko do ochrony przeglądarki ale mam takie pytanie przydało by się mieć możliwość dokładania zakładek w przeglądarce i jest w sandboxie taka możliwość bo sprawdzałem czy to nie rozszczelni piaskownicy?

Sandboxie może służyć nie tylko do ochrony z poziomu przeglądarki ale także innych programów łączących się z netem a nawet dysków wymiennych. W wersji darmowej wiele opcji jest jednak niedostępnych. Dodawanie zakładek jest, ale np. w Operze u mnie nie działało. Znacznie wygodniejszym, skuteczniejszym i bardziej dopracowanym rozwiązaniem w ochronie, jest HIPS z piaskownicą GeSWall Freeware, ustawiony jako automat (Auto-isolation, no pop-up dialogs), ewentualnie DefenseWall HIPS lub Comodo Internet Security Premium z automatycznym sandboxem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...